Politika

Srpska za lobiranje u SAD-u potrošila najmanje 30 miliona maraka


Republika Srpska potrošila je najmanje 30 miliona maraka na lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vlasti Srpske su, gotovo od svog postojanja, uvijek imale najmanje jednu lobističku kuću kojoj su izdvajali pozamašne sume novca da “rebrendira Republiku Srpsku kao stabilan entitet”, da entitetsko rukovodstvo “portretira kao zaštitnike interesa građana” te da se suprotstavi “percepciji da je taj entitet podložan korupciji”.

Odnos cijene i usluga lobiranja

Utrošak te sume novca vlasti Srpske su, u skladu s tridesetak sklopljenih ugovora dostupnih na stranici Ministarstva pravosuđa SAD-a, pravdali zainteresovanošću da se dođe do investitora koji bi ulagali u manja tržišta i tržišta u nastajanju, uglavnom preko srpske dijaspore u zapadnim zemljama.

Sponzorisano

Politički ciljevi lobiranja bili su da se održavaju veze i organizuju sastanci s američkim kongresmenima i promovišu predstavnici vlasti u Srpskoj kao pobornici američke politike. Lobisti su, takođe, savjetovali i predstavljali Srpsku u odnosima s OHR-om, PIC-om, OSCE-om, UN-om, Evropskom unijom, Savjetom Evrope i drugim međunarodnim institucijama.

Voice of America je 2017. objavio da je Vlada Srpske potrošila blizu 30 miliona dolara iz budžeta na niz aktivnosti, od lobiranja, stvaranja publiciteta u medijima i podrške američkih zvaničnika, do konkretnijih ciljeva kao što je kreiranje i provođenje pravne i diplomatske strategije u odnosu na aktivnosti Kancelarije visokog predstavnika.

Budući da je Voice of America 2017. godine javio da je do tada potrošeno blizu 30 miliona dolara (blizu 50,4 miliona KM) na niz aktivnosti, uključujući i lobiranje, vrlo je vjerovatno da je taj iznos u međuvremenu postao još veći. Klix.ba je sabrao troškove lobiranja iz dostupnih tridesetak ugovora objavljenih na stranici Ministarstva pravosuđa SAD-a.

Odnos aktivnih i neaktivnih subjekata

Trenutno su aktivna tri pravna subjekta koja lobiraju za ciljeve Republike Srpske: lobističke firme Myrmidon Group, LLC i McGinnis Lochridge i Kancelarija RS-a u Washingtonu (Office for Cooperation, Trade and Investment) na čijem čelu je Obrad Kesić. Samo na njih je do sada potrošeno blizu 8,5 miliona KM.

U proteklo vrijeme su, u sklopu firme Myrmidon Group, LLC, za lobiranje RS-a bili angažovani Adrian Karatnycky i George Sarcevich koji, navodi se u ugovoru, imaju snažne veze sa srpskom dijasporom u SAD-u. U ugovoru iz 2015. se navodi da će Sarcevich, koji je ranije radio kao posebni savjetnik Ministarstva finansija Srbije, “služiti kao konsultant za pitanja tržišta kapitala i sve druge aktivnosti dijaspore”.

Republika Srpska je iz budžeta najviše novca isplatila lobističkoj firmi Picard Kentz & Rowe koju je angažovala od 2013. do 2019. godine. Ukupno je samo toj firmi isplaćeno više od 12 miliona KM.

Klix.ba

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Ranjeni policajac ispričao detalje napada u Loznici

DB

Minisarstvo finansija Srpske: Demantujemo navode Ambasade SAD

DB

Ambasada SAD Vladi Srpske: Gdje je nestao sav novac od zaduženja?

DB

Ko je Faton Hajrizi, koga traže za ubistvo pograničnog policajca u Srbiji?

DB

Iz Demos-a poručili: Smjena direktora DEPOT-a nije zakonita, predsjednik Nadzornog odbora u sukobu interesa, a Ratko Jokić ne ispunjava uslove

SB

Dodik tvrdi da su mu namjerno isključili klimu na suđenju, oglasili se iz Suda BiH

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više