Društvo

Vanredno u Ključu i Cazinu! Krupa, Tešanj i Sanski Most u stanju prirodne nesreće!


Opštine Ključ i Cazin proglasile su vanredno stanje zbog poplava, a nešto ranije stanje prirodne nesreće proglasile su Bosanska Krupa, Sanski Most i Tešanj.

U Ključu je proglašeno vanredno stanje nakon što su se rijeke Sana i Sanica izlile iz svojih korita. Putevi su zatvoreni za saobraćaj, voda nije za piće, a nastava je obustavljena do daljnjeg.

Na putnom pravcu Ključ – Humići dio puta je zatvoren za sva vozila, a na putnom pravcu Sanica – Donja Sanica kod benzinske pumpe Čavkunović usljed izlijevanja rijeke Sanice djelimično je obustavljen saobraćaj.

– Upozorenje na opasnost na putnom pravcu Velagići – Sanica usljed i na moguća klizišta na dionici puta u Rijeci. Služba civilne zaštite od juče je na terenu te su cijelu noć obilazili kritična područja. Na gradskoj plaži Alina luka Sana je izašla iz korita i prijeti plavljenjem objekata Kajak-kanu kluba Ključ – rekli su u ovoj opštini.

Sponzorisano

Obilne padavine u Cazinu su izazvale poplave velikih razmjera u ovom gradu, usljed čega je došlo do ugrožavanja stanovništva i materijalnih dobara. Vodostaj Mutnice je dostigao nivo iz 2014. godine tako da je najveći izmjereni vodostaj iznosio 342 centimetara zabilježen 15. maja 2014. godine. Trenutno je evidentirano oko 40 poplavljenih stambenih i pratećih objekata, a zabrinjava i aktivacija starih i pojava novih klizišta.

Nastava u svim školama na području grada je odgođena, a saobraćaj se odvija otežano na većini putnih komunikacija. Obustavljen je saobraćaj na putu Cazin – Gata u mjestu Tržačka Raštela, kao i na putu Cazin – Stijena. Mostovi Pervizi, Trstovac, Kapići, Prkos i dalje su zatvoreni, a Vilenjača zbog izlijevanja rijeke Horljave odsječena od drugih mjesta.

U Tešnju je voda probila nasip kod Kaloševića i potopila 20 kuća. Većina stanovništva je evakuisana, ali su pojedini odbili da napuste svoje domove.

– Vodostaj Usore na području Tešnja je u znatnom opadanju, a rijeka se povukla u korito i na ugroženom području u Kaloševiću. Rijeka Bosna tokom protekla 24 sata nije prijetila izlijevanjem. Do porasta vodostaja rijeke Radušice tokom jutra došlo je na području MZ Rosulje i ona ima tendenciju porasta. Stanje vodostaja u ostalim mjesnim zajednicama je zadovoljavajuće – rekli su iz oštine Tešanj.

Noć u Bosanskoj Krupi posebno je bila teška za one uz Krušnicu, pritoku Une, koja se potpuno izlila i poplavila kuće, garaže, štale, hambare, obradive površine i polja.

Izlile su se i Svetinja, Bukovska rijeka i Baštra, a prema informacijama iz nadležnih opštinskih službi Bosanske Krupe, najteža situacija je u naseljima Svetinja i Kajtezi gdje je poplavljeno više od 40 kuća.

Una je juče narasla za metar, oko 16 časova je bila na 238 centimetara dok je jutros oko dva bila 254 centimetra, što je ispod kritičnog nivoa od 290 centimetara. Jutros je vodostaj Une u gradu 270 centimetara, a u Bosanskoj Otoci 290 centimetra.

Ogroman problem su ovdje i četiri klizišta, a najkritičnije je ono na Crkvini gdje je saobraćaj potpuno prekinut i u Prvomajskoj ulici gdje se vozi jednom trakom. Sve ekipe i mehanizacija su na terenu, a osigurane su dovoljne zalihe vreća i pijeska.

Prethodna noć bila je besana za cijeli Sanski Most zbog ozbiljne opasnosti i najava FUCZ-a i Hidrometeorološkog zavoda FBiH da bi se mogla ponoviti kataklizmična 2014. godina kada je riječ o poplavama.

Mnogi građani na desnoj obali grada su juče potpuno iselili donje spratove kuća strahujući od vodene stihije.

Ipak i pored činjenice da je kiša cijelu noć padala, a vodostaj tokom noći rastao po pet centimetara na sat, jutros u sedam sati izmjeren je vodostaj od 441 centimetar, što je znatno niže od pomenutih 570 centimetara prije pet godina.

Dobre vijesti stižu uzvodno od Ključa gdje je nivo Sane u opadanju, a najveća pritoka Sanica devet kilometara uzvodno također ne pokazuje rast vodostaja. U blagom opadanju su i ostale pritoke pa se u narednim satima očekuje i usporavanje rasta Sane. Još uvijek je moguće da Sana iziđe iz svog korita, a jučerašnje prognoze nadležnih institucija govore da bi vodostaj tokom dana mogao doći na 500 centimetara.

Nakon što je samo za jedan dan palo 53 litra kiše po kvadratnom metru, kanali za oborinske vode i potoci na području Bihaća poplavili su naselja Veliki i Mali Lug, Pokoj, Kamenica, Ozimice I, Vrsta, Gata, Klokot, Vedro Polje i Založje.

Ugroženo je oko 50 domaćinstava i poslovnih objekata, a voda preporučeno je da se voda iz gradskog vodovoda ne koristi za piće. Vodostaji rijeke Une i Klokota su i dalje u porastu. U Kulen Vakufu visina Une je jutros u devet časova iznosila 138 centimetara, u Martin Brodu 188 centimetara i u centru grada 83 centimetra. Raste i rijeka Klokot, čiji je vodostaj ujutros oko sedam časova bio 422 centimetra.

U opštini Maglaj stanje se normalizuje nakon što je juče jaka kiša uzrokovala naglo povećanje vodostaja svih mjesnih potoka na ovom području koji se ulijevaju lokalne rječice Liješnicu, Cicmanku i Mladoševićku rijeku.

U Jelahu je Usora ugrozila most na zaobilaznici, pa je saobraćaj usmjeren preko novoizgrađenog. Lašva prijeti određenom broju domaćinstava kod Viteza. Najgore je u naseljima Nadioci i Kaonik.

Nivo Sane je u opadanju uzvodno od Ključa, a najveća pritoka Sanica devet kilometara uzvodno takođe ne pokazuje rast vodostaja. U blagom opadanju su i ostale pritoke pa se u narednim satima očekuje i usporavanje rasta Sane.

Tokom jučerašnjeg dana i posebno noći ekipe na terenu su radile na podizanju nasipa od glinenog materijala na lokalitetima Gerzovo i Jezernice gdje je Sana 2014. godine izašla iz korita i poplavila kompletnu desnu i dio lijeve obale grada.

U radovima su učestvovali pripadnici Civilne zaštite FBiH i opštine Sanski Most, pripadnici drugih javnih institucija i službi, privatnih preduzeća, udruženja, kao i građani volonteri. Tokom noći je osigurano 32 hiljade vreća s pijeskom koje su podijeljene vlasnicima privatne imovine u cilju zaštite od poplava.

Kritična situacija je i u okolini Žepča gdje je poplavljena i željeznička pruga i lokalni putevi. Više od 20 kuća u naselju Polje potpuno je odsječeno. Poplavljena je i željeznička pruga u mjestu Begov Han, kao i putna komunikacija. Mještani su očajni i kažu da im niko nije pritekao u pomoć te da su se sami cijelu noć borili da zaštite kuće.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

“Pošte Srpske” prodaju zemljište u Banjaluci vredno milione

DB

Vimbldon: Đoković je u finalu! (VIDEO)

DB

Trka za gradonačelnika Banjaluke: Ko će dobiti povjerenje građana?

DB

Republici Srpskoj pod pritiskom oduzete 83 nadležnosti i prenijete na nivo BiH

DB

Crna Gora obustavlja priznanje fakultetskih diploma iz BiH

DB

Bijeljina sa 40 stepeni danas najtopliji grad u BiH

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više