EX YU

Policija Crne Gore ne želi da objasni zašto je Bećkoviću zabranjen ulaz u državu

Srpski nacionalni savjet Crne Gore saopštio je danas da je Uprava policije odbila njegov zahtjev za pristup informacijama kojima se traži dostavljanje informacije o statusu zabrane ulaska u Crnu Goru Matiji Bećkoviću, Dejanu Miroviću, Aleksandru Rakoviću i Čedomiru Antiću, ocjenjujući da to predstavlja očiglednu diskriminaciju tih pojedinaca, ali i zvanične srpske organizacije u Crnoj Gori.

Srpski nacionalni savjet Crne Gore navodi da je Uprava policije – Odjeljenje za analizu i unapređivanje rada policije, odbilo i zahtjev za dostavljanje obavještenja da li takva zabrana postoji i, ukoliko postoji, koji su razlozi za njeno određivanje i da li je eventualna zabrana vremenski ograničena.

– U obrazloženju se navodi da je članom 14 stav 1 Zakona o slobodnom pristupu informacijama propisano da organ može ograničiti pristup informacijama ili djelu informacije, ako je to u interesu zaštite privatnosti od objelodanjivanja podataka predviđenih zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti – kaže se u saopštenju.

Imajući to u vidu, navodi se da organ može da ograniči pristup informacijama radi zaštite privatnosti lica, odnosno zaštite prava na poštovanje privatnog i porodičnog života Bećkovića, Mirovića, Rakovića i Antića, a u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita podataka o ličnostima.

U obrazloženju odluke se kaže da u konkretnom slučaju prava na pristup informacijama koje su predmet zahtjeva, odnosno pravo na podnošenje zahtjeva, imaju fizička lica na koje se informacije odnose i organ vlasti je dužan da im omogući pristup informacijama koje su predmet ovog zahtjeva, osim u slučajevima predviđenim Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

Srpski nacionalni savjet smatra da se rješenjem da se odbije njegov zahtjev pokazuje odnos aktuelne vlasti prema zvaničnoj organizaciji srpskog naroda, registrovanoj u Vladi Crne Gore, i da predstavlja očiglednu diskriminaciju navedenih pojedinaca, ali i zvanične srpske organizacije u Crnoj Gori koja se interesovala za razloge drastičnog kažnjavanja oduzimanjem prava na slobodu kretanja istaknutim pojedincima srpskog naroda.

Savjet ističe i da nije zadovoljan ovakvom odlukom Uprave policije i shodno mogućnostima za ponovno podnošenje zahtjeva, advokatska kancelarija Savjeta tražiće pojedinačna punomoćja od Matije Bećkovića, Dejana Mirovića, Aleksandra Rakovića i Čedomira Antića, kako bi konačno i oni lično, i javnost u Crnoj Gori i šire, dobili zvanično obrazloženje o njihovom statusu zabrane ulaska u Crnu Goru.

novosti.rs

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Referendum će biti upisan zlatnim slovima u istoriji Srpske

M B

Rješenja u skladu sa Dejtonom – jedini mogući održivi model

M B

Mnogo projekata čeka potpis sekretara Skupštine: Igor Šukalo ponovo na bolovanju

SB

Banjaluci hitno potrebni novi gradski vrtići: Na listi čekanja 1.090 mališana

SB

100 godina Poljoprivredne škole: Berbom kukuruza slave vijek postojanja

SB

Izgorio jedan od najstarijih bungalova u Zelenkovcu: U plamenu stradala brojna umjetnička djela!

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više