Banjaluka

Istraživanje rijetkih i ugroženih biljaka u kanjonu Vrbasa

Rijeka Vrbas je probila vapnenačke stijene i stvorila kanjon u kojem su se pod posebnim uslovima kakvi vladaju u kanjonskom ekosistemu razvile brojne biljne i životinjske vrste od kojih su mnoge reliktne i endemične. To znači da su “krijući se” u kanjonu preživjele surove promjene klime i opstale ovdje od ledenog doba. 

Dva biologa Renata Ališić Vujić i Tanja Marić iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta (DIZB) iz Banjaluke skoro već godinu dana rade na istraživanju rijetkih i ugroženih biljaka kanjona Vrbasa. Za to vrijeme ove dvije djevojke sa svojim timom nekoliko puta su prelazile kanjon u ekspediciji dugoj 36 km od rafting kluba u Karanovcu do Krupe na Vrbasu i od Krupe do HE Bočac.

Svoje istraživanje usmjerile su na terensko popisivanje biljaka, predavanja u školama djeci sa temom proučavanja i zaštite biljaka, kako bi i njih motivisale na isto, te na promociju zaštite kanjona i njegovih biljnih vrsta kod lokalne zajednice. Posebno vrijedan aspekt njihovog rada je primjena svih podataka projekta u izradi buduće Studije zaštite kanjona Vrbasa kako bi ovo područje u budućnosti postalo pravno zaštićeno. Tokom rada na terenu pomagao im je i RC Kanjon koji se tokom sardnje sa njima dodatno edukovao i osposobio za  predstavljanje biljaka kanjona turistima.

Tokom boravka na terenu pronađene su neke od ciljnih vrsta projekta poput bakrenog kaćuna (Orchis purpurea) i gospinog vlaska (Adianthum capillus-veneris), kao i endemske podvrste hrvatski kaćun (Dianthus giganteus ssp. croaticus) i mnoge druge. Neke od vrsta koje su najugroženije u kanjonu su ozimica (Eranthis hiemalis), širokolisna veprina (Ruscus hypoglossum) i merinka (Moehringia bavarica) koje još nisu pronašle.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Univerzitet u Banjaluci jedini u BiH ima psihološko savjetovalište za studente

SB

Konkurs za dodjelu gradskih stipendija biće raspisan u ponedjeljak

SB

Dragoslav Šinik s krstom na leđima stigao u Banjaluku (FOTO)

SB

Radovi na putu prema Motikama: U toku postavljanje završnog sloja asfalta

SB

Kroz nekoliko koraka do zaposlenja u Sloveniji! (FOTO, VIDEO)

M B

Kresojević: Rukovodstvo Skupštine selektivno bira tačke dnevnog reda, cilj i dalje blokiranje razvoja grada (VIDEO)

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više