Društvo

Propusti u školovanju: Direktor OBA ostaje bez diplome

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica ostaje bez fakultetske diplome, jer je Republička prosvjetna inspekcija otkrila brojne nepravilnosti i naredila da se ona odmah poništi.

Prema rješenju koje je donio Inspektorat Republike Srpske 5. avgusta, naređeno je rektoru Univerziteta za poslovne studije Radovanu Klincovu da u roku od 7 dana poništi diplomu izdatu na Mehmedagićevo ime i da u Službenom glasniku Republike Srpske ovu diplomu proglasi ništavnom.

Klincov ističe da nema ovu informaciju, jer su svi na fakultetu na godišnjem odmoru i da će se oglasiti kada se vrate na posao.

Mehmedagiću u novembru ove godine ističe mandat na čelu obavještajne agencije i već se spekuliše da neće ostati na ovoj funkciji.

Istraga

Početkom godine Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada su zatražili od svih bezbjednosnih agencija da dostave diplome o završenom obrazovanju. Sve bezbjednosne agencije su dostavili te podatke, osim OBA.

Naši sagovornici ističu da je nedopustivo da neko ko je na čelu Obavještajno-bezbjednosne agencije ima sumnjivu diplomu i da je očekivano da podnese ostavku ili da odmah bude smijenjen.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže da, kako je Osmica došao do diplome, da je tako došao i do položaja i tako se ponaša na mjestu gdje radi.

– To je zaokružen obrazac ponašanja u sticanju diplome i načinu na koji radi; zato nam je ovakva situacija u bezbjednosnom sektoru. Svi koji se nešto pitaju koristili su se raznim nelegalnim poslovima da bi došli do diplome ili položaja – istakao je Stevandić.

Bakirov čovjek od povjerenja

On je dodao da očekuje da se u ovaj slučaj uključi policija, ali i da je Mehmedagić čovjek od povjerenja Bakira Izetbegovića.

– Njemu je samo to u životu bitno, a kakva će nam biti bezbjednost i međunacionalni odnosi, njemu nije važno. Odavno iz Republike Srpske upozoravamo da ne samo Mehmedagić, nego i mnogi drugi ljudi sa sumnjivim diplomima i ponašanjem, ne smiju biti u Obavještajno-bezbjednosnom sektoru. Da živimo u normalnoj zemlji, on bi davno podnio ostavku, ali pošto ne živimo, očekujem i da ga nagrade za to – ironičan je Stevandić.

Srpskainfo je imala uvid u rješenje koje je donijela prosvjetna inspekcija, gdje su do detalja objašnjeni propusti u diplomi koju je na ovom univerzitetu stekao Osmica još 2007. godine.

Oni navode da su republički prosvjetni inspektori na osnovu zahtjeva Tužilaštva BiH izvršili kontrolu na Univerzitetu za poslovne studije.

Polaganje ispita

Mehmedagiću je, navode, odobren upis na treću godinu fakulteta i priznata diploma o završenom studiju za sticanje više stručne spreme na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Međutim, ono što je problem je to što su mu diferencijalne ispite priznali profesori koji nisu bili imenovani za to.

Utvrđeno je i da su mu priznati neki ispiti, a da je zatim ponovo polagao te iste predmete, pa je inspektorima ostalo nejasno da li mu je ispit priznat ili je polagao.

– U matičnoj knjizi evidentirano je da je Mehmedagić polagao ispite iz treće godine studija, a da prethodno nije položio sve ispite iz druge godine. To je suprotno zakonu, kojim je jasno definisano da student ne može polagati ispite iz tekuće godine dok ne položi ispite iz prethodne godine – piše u rješenju.

Dalje se navodi da je uvidom u prijave za polaganje ispita koje glase na ime Osman Mehmedagić utvrđeno da sadrži nedostatke.

Nedostaci

Oni su utvrdili da je na čak 14 prijava za polaganje ispita uočeni nedostaci. Skoro ni na jednoj prijavi nije naveden datum polaganja ispita, ne nekim prijavama nisu ispunjeni ni podaci koje treba napisati profesor, kao ni koliko puta je polagan ispit.

Inspekcijskim pregledom je utvrđeno da postoje i nedostaci u prijavnim i semestralnim listovima.

– Na osnovu svega navedenog evidentno je da je prilikom upisa studenta, pa nadalje došlo do povrede zakona, statuta i privilnika o ispitima i načinu vođenja evidencija na univerzitetu. Ti propusti su takve prirode da dovode do nalaganja rektoru Univerziteta da poništi diplomu Mehmedagića, koja je izdata 21. septembra 2007. godine – navedeno je u rješenju.

Osmica je poznat po tome što je tokom rata bio obezbjeđenje Aliji Izetbegoviću, a dovođen je i u vezu sa ratnim zločinima i ubistvima Srba u Sarajevu.

Klincov: I ranije je bilo provjera diploma

Rektor Univerziteta za poslovne studije Radovan Klincov ističe da je rukovodstvo ustanove na kolektivnom godišnjem odmoru do 20. avgusta.

– Nakon toga ćemo vidjeti, ako budemo dobijali poštu ili slično, da li ima i ta pošta, i ako bude nešto, mi ćemo se oglasiti. Nama je u prvom planu naša ustanova, a mene ne interesuje ničije ime i prezime – izričit je Klincov.

On tvrdi i da je procedura takva da je inspekcija prvostepeni organ, a da se diploma poništava samo sudskom odlukom, mada se u rješenju prosvjetne inspekcije jasno navodi da žalba ne odlaže izvršenje ovog rješenja.

I mnogo ranije su, tvrdi on, bile slične provjere više diploma ove ustanove, uključujući i ovu koja se sada pominje, ali da niko nije ostao bez diplome, jer je to osporeno sudskim putem.

– Vrhovni sud je konačnica za nas. Kada oni donesu odluku, mi samo po njoj postupamo, ako nešto ima nezakonito u vezi s nekim – kaže Klincov.

SrpskaInfo.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Niko ne čuje stanovnike Bistrice: Nelegalno iskopavaju ugalj, uništavaju selo i nikoga nije briga

DB

Laktaši: 17 godina nije izlazila iz kuće, ljekari šokirani

DB

Vučić: Zapadne sile pogazile Rezoluciju 1244 i Povelju UN

DB

Srbija: Vlada produžila ograničenje cijena goriva do kraja oktobra

DB

Kod Subotice pronađeno iznemoglo mladunče lava (FOTO/VIDEO)

SB

Stanivuković prisustvovao molitvi povodom praznika rođenja Presvete Bogorodice u Hramu u Dervišima (FOTO/VIDEO)

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više