Globus

Austrijanci danas na prijevremenim parlamentarnim izborima


Oko 6,4 miliona Austrijanaca danas, na prijevremenim parlamentarnim izborima, odlučuje o budućoj vladi, a tako i kursu kojim će se kretati zemlja.

Prevremeni parlamentarni izbori raspisani su nakon što je austrijski parlament, po prvi put u poslijeratnoj istoriji, izglasao nepovjerenje vladi.

Pred izbore za Evropski parlament, usljed afere oko video snimaka od prije dvije godine na kojima lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci, došlo je do raspada koalicije sa Narodnom partijom (OVP) tadašnjeg kancelara Sebastijana Kurca.

Kurc se odlučio za prekid koalicije sa slobodarcima i za prijevremene izbore, ali je do glasanja pokušao da nastavi da vlada formiranjem ekspertske vlade, koja je je trajala svega par dana, jer su opozicione stranke u skupštini donijele odluku da izglasaju nepovjerenje.

Sponzorisano

Zbog raspisivanja prijevremenih izbora građani danas biraju 183 poslanika parlamenta, a stranačke liste raspodijeliće mandate po regionalnim, pokrajinskom i republičkom principu, na kojem važi cenzus od četiri odsto.

Prema istraživanjima javnog mnjenja nema sumnje ko će biti pobjednik prijevremenih izbora, ali je neizvijesna borba oko druge pozicije, a tako je neizvijesno i koja će koalicija proizaći iz rezultata glasanja.

Kurcova OVP, prema istraživanjima, može računato sa oko 34 odsto glasova, i time ostaje jasno prva politička snaga u zemlji.

Na drugom mjestu mogla bi biti Socijaldemokratska partija (SPO), koji bi u ovom tenutku mogla osvojiti između 20 i 22 odsto glasova.

Tijesno iza socijaldemokrata je FPO, kojoj je afera “Ibica” nanijela veliku štetu, ali ne toliku da je potpuno pala, pošto bi, prema istraživanjima, za slobodarce glasalo oko 20 odsto birača.

Zanimljivo je da će od prijevremenih izbora profitirati Zeleni koji će se zasigurno vratiti u parlament, nakon što na izborima 2017. nisu prešli cenzus.

Ovaj put se Zelenima prognozira rezultat od 11 odsto, a iz njih bila bi još samo stranka Neos.

Tokom predizborne kampanje OVP je građanima poručila da želi da nastavi rad na reformama, koje je započela sa FPO, ostavljajući otvoreno s kojim koalicionim partnerom bi vladala.

FPO je vodila kampanju usmjerenu na nastavak koalicije sa OVP, a SPO se, kritikujući vladu kancelara Kurca, usmjerila na sprečavanje nove vlade OVP-FPO.

Predizborna kampanja bila je, za austrijske uslove, veoma “prljava”, jer su stranke pokušavale da “razotkriju” afere kod svojih političkih protivnika.

FPO je bila najuzdrmanija stranka, pošto je, nakon afere “Ibica”, ova partija bila suočena sa daljim “udarcima”, kao što je korištenje partijskog novca za privatne svrhe od strane ranijeg lidera Štrahea, ali i aktuelnih visokih funkcionera.

Kurcova OVP, odmah na početku kampanje, bila je suočena sa aferom uništavanja diskova iz kabineta šefa vlade.

Međutim, taj napad koji je došao od SPO, nije “urodio” plodom, jer je Kurc uspio da dokaže da je to bila praksa i ranijih kancelara, koji su bili iz redova socijaldemokrata.

Na sve načine sve partije su pokušavale svoje konkurente da diskredituju kod glasača, a SPO je sve svoje napade usmjerila na Kurca, kojeg je htjela da prikaže kao čovjeka sa dva lica.

Kurc je uspio da odoli svim napadima i zadrži ogromnu prednost u istraživanjima, a iz predizbornih televizijskih konfrontacija izlazio bi stalno kao pobjednik.

Ukoliko se ostvare prognoze i pobijedi Kurc, on će poslije izbora imati težak zadatak formiranja nove vlade.

Najjednostavnija varijanta bila bi nova koalicija sa FPO, ali ujedno to bi bila vlada koja bi dalje polarizovala društvo.

Naime, veliki dio društva protivi se ekstremno desnim slobodarcima u vladi, ali na drugoj strani oni bi bili “najlakši” partner za Kurca, jer bi sa njima mogao da “progura” sve svoje ciljeve.

FPO oslabljena svim aferama, u želji da ponovo uđe u vladu po svaku cijenu, mogla bi pristati na brojne ustupke i odstupanja od svojih predizbornih obećanja.

Ako se odluči za drugu kombinaciju Kurc bi mogao da razmišlja o koaliciji sa Zelenima i NEOS-om, što bi otežalo rad vlade, jer što je više koalicionih partnera, posebno onih sa dijametralno suprostavljenim stavovima, kao što je slučaj sa Zelenima, teško je nametati svoj program.


Ukoliko bi se odlučio za saradnju sa SPO Kurc bi imao teške koalicione pregovore, jer socijaldemokrate žele da vrate svoju snagu, a to mogu samo ako u novoj vladi “proguraju” svoje teme.

SPO, na drugoj strani, neće moći da pristane na brojne ustupke, jer u Beču iduće godine predstoje izbori, pa najsnažnija karika u redovima socijaldemokrata bečki odbor, neće dopustiti popuštanja.

Postizborna kombinatorika biće veoma zanimljiva i proces formiranja vlade, kako se očekuje, neće biti kratak.

Što se srpske zajednice u Austriji, najbrojnije grupe migrantskog porijekla, tiče jedino SPO ima kandidata na visokom mjestu koje garantuje ulazak u parlament, a to je Kristijan Kovačević koji je bio poslanik i u aktuelnom sazivu skupštine.

Sve ostale partije, ako uopšte imaju kandidate srpskog porijekla, stavili su ih na mjesta sa kojih nemaju nikakve mogućnosti da budu izabrani.

Dok je OVP, u predizbornoj kampanji, dobio podršku video porukom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, FPO je obraćanjem Austrijancima srpskog porijekla pokušala da pridobije njihove glase.

Ostale partije se nisu mnogo osvrtale na pridobijanje glasova srpske zajednice.

Buduća vlada u Beču, ma ko bio izabran i kako ona bude izgledala, svakako neće promijeniti stav Austrije prema Srbiji i Zapadnom Balkanu.

Zvančni Beč se oduvijek zalagao za nastavak procesa proširenja EU na Zapadni Balkan, ali ne zbog simpatija prema tom regionu, već sopstvenih interesa.

Austrija je od svakog širenja EU imala velike koristi po svoju privredu, a imala bi i širenjem na Zapadni Balkan, gdje su austrijske kompanije među vodećim investitorima.

Novosti

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Ljekari konstatovali poboljšanje Ficovog stanja

SB

Električni automobili donose opasnost za pješake

SB

Više od 170 klimatskih aktivista uhapšeno zbog nasilnog protesta u Parizu

SB

Peskov: Putin rekao da nema potrebe za mobilizacijom

SB

Izrael bombardovao Rafu uprkos naređenju Međunarodnog suda pravde

SB

Njemačka: Žurka na elitnom ostrvu uz nacističke slogane i pozdrave (VIDEO)

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više