Zdravlje

Matične ćelije – lažna obećanja o vječitom zdravlju!?


Matične ćelije nisu svemoguće, jer tako nešto u medicini ne postoji, kaže najpoznatiji srpski genetičar Miodrag Stojković povodom slučaja banke matičnih ćelija “Krio sejv”.

Ali činjenica da neki tipovi matičnih ćelija mogu da daju, takozvanim diferenciranjem, sve ćelije ljudskog organizma, motivisalo je farmaceutske kompanije da od toga naprave unosan biznis. Tako je potencijal matičnih ćelija vrlo često zloupotrebljavan lažnim obećanjima o “vječitom zdravlju” i skupo prodavan roditeljima.

– One koje su najpoznatije, matične ćelije iz pupčanika, imaju jako ograničenu sposobnost diferencijacije i kao krvotvorne koriste se kod nekih oblika leukemija, urođenih anemija, urođenih i stečenih slabosti kostne srži, urođene slabosti imunog sistema, raka limfnih žlijezda… Lista obuhvata osamdesetak bolesti i to su uglavnom krvne ili bolesti metabolizma. Ali kao krvotvorne te ćelije sigurno ne liječe šećernu bolest, slabost srčanog mišića, paralize, demencije… Zato istraživanja, predklinička i klinička, idu u pravcu da se potencijal matičnih ćelija iskoristi dobijanjem specifičnih ćelija: beta ćelije pankreasa, ćelije srčanog mišićnog tkiva, oligodendrociti i motorni neuroni, kako bi se njima nadomjestile ćelije koje ne obavljaju svoju funkciju ili su odumrle. Neodgovorno je obećati da se nervno tkivo može nadomjestiti matičnim ćelijama koje su krvotvorne ili onim ćelijama koje daju vezivno tkivo – objašnjava Stojković, koji trenutno na Harvardu izučava matične ćelije.

Upravo odlazak ovog naučnika u Boston podigao je veliku medijsku prašinu, a kao razlog napuštanja Srbije naveo je odugovlačenje sa izgradnjom Centra za matične ćelije u Kragujevcu. Na pitanje novinara Politike da li bi se otvaranjem ovog centra suzio prostor za upliv raznih privatnih kompanija i tako izbjegao scenario po kojem klijenti ne znaju gdje su ni da li su njihove matične ćelije sačuvane, kaže da stiče utisak da oni koji odlučuju nikada nisu pročitali o čemu taj projekat govori.

Sponzorisano

– Svrha banke je da obezbijedi uslove koji omogućavaju da se matične ćelije prikupljaju, čuvaju i po potrebi koriste po propisima i standardima. I u tom projektu jasno piše da pored krvotvornih ćelija treba čuvati i ostale vidove matičnih ćelija jer se upravo one sve više koriste u regenerativnoj medicini. I da nije bilo kraha “Krio sejva” Srbiji treba banka matičnih ćelija. Naučnicima i ljekarima su uslovi da se bave regenerativnom medicinom neophodni, a zbog ispunjenja standarda obavezni. Ne kasnimo za drugima, ali zašto da plaćamo skupe usluge za nešto što sami možemo da uradimo – kaže za Politiku naučnik svjetskog glasa.

Stojković napominje važnost činjenice da je banka u okviru univerziteta, na taj način biće obezbijeđena obuka mladih ljudi, a pacijenti i svi zainteresovani najzad će moći da se obrate instituciji koja će biti tu zbog njih i davati im vjerodostojne odgovore.

Nedostatak informacija o tome šta sve matične ćelije mogu i zasipanje potencijalnih klijenata obećanjima o “vječitom zdravlju” od budućih roditelja stvorili su lake mete. Dok su strana udruženja ljekara reagovala još prije deset godina upozoravajući na agresivnu kampanju u kojoj se pretjeruje sa obećanjima, u Srbiji su sistem i struka ćutali. Iako predsjednik Ljekarske komore Srbije Milan Dinić priznaje da se oni, bar za njegovog mandata, nisu oglašavali i tvrdi da to i nije djelokrug njihovog rada. Udruženje pedijatara Srbije je bilo vrlo agresivno, kada je riječ o MMR vakcinama, ali se nisu oglašavali u slučaju matičnih ćelija, objašnjava predsjednik ovog udruženja Georgios Konstantinidis.

– Prije svega, riječ je o veoma specifičnoj temi o kojoj mogu da pričaju isključivo oni kojima je to specijalnost, a ne udruženja. Takođe, taj teren nije još uvek dovoljno ispitan i ne želimo da nosimo teret da smo nekome uskratili liječenje ako za koju godinu ispitivanja pokažu da je to ipak moguće – kaže Konstantinidis.

Politika

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Kako pobijediti stres na prirodan način?

DB

Melanom – najrjeđi, ali najopasniji oblik raka kože

M B

Pola sata u prirodi za manje depresije

DB

Izbjegavajte ponovno prokuhavanje iste vode za kafu ili čaj

DB

Da li je filtrirana voda zdravija od “česmovače”?

SB

Kako izabrati pravog ortodonta?

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više