Politika

Zajednički dokument entiteta obećava niže poreze i više plate


Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru dala saglasnost na Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019- 2022. godina i za potpisivanje ovog dokumenta ovlastila premijera FBiH Fadila Novalića.

U ovom dokumentu je navedeno da će oba entiteta poduzeti odlučne korake za smanjenje poreskog opterećenja rada, kako bi podtakli konkurentnosti i omogućili dodatno povećanje plata. U slučaju FBiH biće snižena ukupna stopa doprinosa, dok će Srpska smanjiti fiskalno, ekonomski i socijalno neopravdana parafiskalna davanja.

FBiH će redovno ažurirati svoj registar taksi i naknada, dajući mu pravnu snagu, te će poduzeti prve korake ka njihovom smanjenju. Dva entiteta će uskladiti zakone o porezu na dobit kako bi dodatno podstakli investicije u proizvodnju robe i usluga, nastaviće usklađivanje svojih poreskih zakonodavstava, uključujući stope oporezivanja dividende, a planirano je i usvajanje i sprovođenje kredibilne i relevantne okvirne strategije upravljanja javnim finansijama BiH sa sistemom monitoringa i izvještavanja na temelju učinka.

Predviđeno je i pažljivo praćenje fiskalnog učinka ovih i svih drugih mjera navedenih u nastavku, a s ciljem smanjenja utaje poreza.

Sponzorisano

S ciljem unapređenja poslovnog okruženja i jačanja jedinstvenog ekonomskog prostora, oba entiteta će pojednostaviti i uskladiti postupke registracije preduzeća, te procedure izdavanja licenci i dozvola. Uprava za indirektno oporezivanje BiH će znatno skratiti procedure izdavanja PDV broja, dok će sva tri nivoa raditi zajedno na punom sprovođenju zakona o elektronskom potpisu i osiguranju interoperabilnosti sistema elektronskog potpisa u cijeloj zemlji.

FBiH će uspostaviti jednošalterski sistem poslovanja, dok će RS uspostaviti sistem online registracije za preduzeća i preduzetnike i promovisati korištenje e-usluga.

S ciljem borbe protiv sive ekonomije oba entiteta će ojačati svoje inspekcije i poboljšati koordinaciju i komunikaciju između inspekcijskih uprava. Oba entiteta će raditi na uspostavljanju fiskalnih sistema koji se zasnivaju na prijavama u realnom vremenu. S ciljem povećanja transparentnosti i praćenja efekata, RS će uspostaviti registar svih podsticaja koji se pružaju kompanijama.

FBiH će usvojiti već pripremljen okvir za sanaciju duga i insolventnost kako bi podržala djelotvorno i ravnopravno učešće kreditora i dužnika u predstečajnom postupku, odnosno omogućiti spasavanje održivih preduzeća.

Javna ulaganja bit će povećana na osnovu strategije ulaganja. Državni nivo i oba entiteta će stvoriti fiskalni prostor za javna ulaganja radi ubrzanja razvoja transporta, održive energije i digitalne infrastrukture te boljeg povezivanja BiH s globalnom ekonomijom.

Projekti digitalizacije za javni sektor, kao i za poslovnu zajednicu bit će prošireni i ojačani. Izdaci za plate u javnom sektoru bit će ograničeni, radit će se na boljem i pravičnijem usmjeravanju socijalnih transfera.

Što se tiče modernizacije i proširenja infrastrukture u državi, bit će ubrzana izgradnja na Koridoru 5C, a FBiH će poboljšati svoju željezničku i zračnu infrastrukturu, ubrzati izgradnju ostalih brzih cesta prema Travniku, Goraždu i drugim gradovima, usvojiti niz zakona s ciljem zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Za privlačenje potrebnih investicija, svi relevantni nivoi će modernizirati svoje zakone o koncesijama i zakone o javno-privatnim partnerstvima.

Za uravnoteženje postojećeg ekonomskog modela u BiH i nastavak reforme javnog sektora, Savjet ministara BiH i vlade oba entiteta će nastaviti raditi na ograničavanju zaposlenosti i ukupne potrošnje na plate u javnom sektoru, unapređivati efikasnost i produktivnost javne uprave.

Državni nivo će izmijeniti Zakon o porezu na dodatnu vrijednost s ciljem usklađivanja s direktivama Evropske unije i podrške privrednim društvima, konačno usvojiti Zakon o osiguranju depozita, čime će zaokružiti okvir za sanaciju banaka u skladu s Direktivom o načinima za osiguranje depozita i Direktivom o oporavku i sanaciji banaka. Oba entiteta će ojačati nadzor banaka, dodatno ojačati nezavisnost svojih agencija za bankarstvo, unaprijediti upravljanje, poslovni model i transparentnost rada svojih razvojnih banaka.

Kao korak za poboljšanje upravljanja i transparentnosti, svi nivoi će izraditi javno dostupne i harmonizirane registre javnih preduzeća s ažurnim informacijama o vlasništvu, zaposlenicima i sveobuhvatnim finansijskim izvještajima, uključujući stanje duga preduzeća.

Oba entiteta će unaprijediti postupke imenovanja nadzornih i upravnih tijela u javnim preduzećima. FBiH će formirati Odjel za centralizirano planiranje i praćenje učinka javnih preduzeća i donijeti uredbu o transparentnosti, planiranju, kontroli, vanjskoj reviziji i nagrađivanju.

Plan za javna preduzeća

Efikasnost javnih preduzeća će, između ostalog, biti unaprijeđena kroz uvođenje OECD-ovih principa korporativnog upravljanja, a oba entiteta će revidirati svoj portfolio državnih preduzeća.

Konkretnije, nakon završetka dubinske analize dvaju telekoma FBiH će poduzeti naredne korake ka poboljšanju njihovog poslovanja i razmotriti sve modele restrukturisanja.

Oba entiteta će poduzeti hitne korake kako bi zaustavili rast neizmirenih obaveza u zdravstvenom sektoru i ostvarili finansijsku stabilnost, uključujući detaljno praćenje finansijskih rezultata fondova i pružatelja zdravstvenog osiguranja.

Zajedno sa Svjetskom bankom entiteti će izvršiti popis svih obaveza svojih zdravstvenih ustanova. Uspostaviće modele za rješavanje tih obaveza i mehanizama kako bi bilo spriječeno nagomilavanje novih zaostalih dugovanja. Sistem trezorskog poslovanja bit će proširen na sve domove zdravlja i bolnice u RS, dok će FBiH početi raditi na uvođenju svog zdravstvenog sektora u trezorski sistem poslovanja.

Kako bi bili povećani efikasnost i uštede fondova zdravstvenog osiguranja, oba entiteta – u saradnji sa svojim lokalnim zajednicama i kantonima u FBiH – utvrdiće prostor za centralizovane nabavke lijekova, posebno za skuplje lijekove i veće količine lijekova. Biće urađena revizija ugovora sa zdravstvenim osiguravaocima i aranžmana za plaćanje s pružateljima zdravstvenih usluga. Obavezno zdravstveno osiguranje za nezaposlene biće odvojeno od funkcije posredovanja kod zapošljavanja pri zavodima za zapošljavanje.

Svi relevantni nivoi bit će angažovani na boljem mjerenju i prevenciji zagađenja, što uključuje bolju primjenu propisa o zaštiti okoliša i energetsku efikasnost. Konačno, biće poboljšan kvalitet zdravstvene zaštite jačanjem preventivne njege i širenjem obima i dubine primarne zdravstvene zaštite.

Svi relevantni nivoi će osigurati podsticaje i posebne programe finansiranja preduzetničkog kapitala i preduzetništva mladih kako bi mladim ljudima bilo pojednostavljeno osnivanje preduzeća, posebno u sektorima visokog potencijala kao što su turizam, uslužne djelatnosti, informacijske tehnologije i kreativne industrije.

Posebna pažnja bit će poklonjena unapređenju digitalnog ekosistema i poticanju digitalne transfornacije zemlje, kako bi bio oslobođen potencijal IT sektora u unapređenju inovativnosti, konkurentnosti i razvoju. S ciljem unapređenja digitalnih vještina, biće poduzete mjere poboljšanja IT obrazovanja, počevši od nivoa osnovnog obrazovanja. Bit će sprovedena digitalna transformacija usluga svih nivoa vlasti kroz veće korišćenje e-uprave i e-usluga kako bi bio upostavljen predvidljiv, transparentan, efikasan i odgovoran sistem za podršku građanima i preduzećima. Ovaj sistem će omogućiti i nove načine u borbi protiv korupcije.

FBiH će razmotriti različite mogućnosti usklađivanja naknada za porodiljsko odsustvo na teritoriji FBiH. Biće uveden jedinstveni minimalni nivo naknada i zaštite za vrijeme porodiljskog odsustva u cijeloj zemlji, navedeno je u Zajedničkim socioekonomskim reformama za period 2019.- 2022. godine.

Klix

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Stanovnici BiH će u oktobru birati 3.200 odbornika i 142 načelnika

DB

Srušio se helikopter u kojem je bio predsjednik Irana

DB

Vučić: Konaković potvrdio da je cilj rezolucije ukidanje Srpske

DB

Vučić: Znam kolika je sila koja nam prijeti

DB

Dodik: Nema nam budućnosti bez statusnog priključenja Srbiji (VIDEO)

DB

NBA: Dalas je u finalu Zapadne konferencije (VIDEO)

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više