Globus

I oni “bježe”: Zašto Nijemci odlaze iz svoje zemlje?

Njemački emigranti pretežno su visokoobrazovani akademski građani u najboljim godinama: 76 odsto njih ima univerzitetsku diplomu ili su doktori nauka, dakle tri četvrtine, mada samo četvrtina njemačkog stanovništva ima visoko obrazovanje. Većina je stara između 20 i 40 godina.

To proizlazi iz studije Saveznog zavoda za istraživanje stanovništva.

Prema ovoj studiji, veliki dio ispitanika je emigrirao iz profesionalnih razloga.

– Često se radi o sljedećem koraku u karijeri. Samo 18 odsto ispitanika je odgovorilo da Njemačku napušta zbog nezadovoljstva životom u ovoj zemlji – rekao je politikolog Andreas Ete prilikom predstavljanju rezultata studije u Berlinu.

Za većinu emigranta odlazak u inistranstvo se i finansijski isplatio.

– Više od 60 procenata ispitanika reklo je da im je neto prihod domaćinstva u inostranstvu “bolji” ili “mnogo bolji” od plate koju su imali posljednjih mjeseci u Njemačkoj – rekao je Ete.

U prosjeku, neto lični prihod se povećao za 1 186 evra mjesečno.

To veliko povećanje prihoda ostaje čak i kada se u obzir uzme različita kupovna moć zemalja u kojima su Nijemci emigrirali. Pokazalo se da su od povećanja neto prihoda u inostrnastvu profitirali svi emgranti, a pogotvu oni koji nemaju visoku stručnu spremu.

Međutim, postoje i negativne posljedice emigracije: za 40 odsto iseljenika društveni kontakti su se u inostranstvu malo pogoršali.

Prema Saveznom zavodu za istraživanje stanovništva, u inostranstvu trenutno živi oko četiri miliona Nijemaca. Svake godine u prosjeku 180.000 njemačkih građana napusti zemlju. U istom periodu oko 130.000 se vrati. Zbog toga Njemačkoj ne prijeti trajni gubitak kvalifikovanih radnika, takozvani “odliv mozgova”.

Studija pokazuje da je boravak u inostranstvu obično privremen i traje samo nekoliko godina. Politikolog Andreas Ete kaže da bi se prije moglo govoriti o “cirkulaciji mozgova”.

Posebno popularna Švajcarska

U proteklih deset godina Švajcarska je bila daleko najpopularnije odredište njemačkih emigranata. Skoro 200 000 Nijemaca preselilo se u susjednu zemlju. 127 000 je otišlo u Sjedinjene američke države, 108 000 u Austriju i 82 000 u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Stopa iseljenika iz Njemačke je sa 5,1 odsto relativno visoka u odnosu na druge industrisjke zemlje. Tako se na primjer iz SAD iseljava 0,7 odsto stanovništva, iz Japana 0,6, dok Poljska tu bilježi visokih 10 procenata.

Ova studija “German Emigration and Remigration Panel Study” (GERPS) potpuno je preokrenula tradicionalni pristup istraživanja migracije: ne istražuje imigrante u njihovoj ciljnoj zemlji, već se koncentriše na emigrante iz određene zemlje koji odlaze na različta u mjestu svjetu.

Ovu studiju je Savezni zavod za istraživanje stanovništva iz Vizbadena radio zajedno sa sociolozima sa Univerziteta Duizburg-Esen. Anketirano je više od 10 000 njemačkih državljana u dobi od 20 do 70 godina koji su se preselili u inostranstvo u periodu između jula 2017. i juna 2018. godine ili su se u istom periodu iz inostranstva vratili u Njemačku.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Svjetska banka: Ukrajini odobreno 1,2 milijarde dolara zajma

DB

Haos na aerodromu u Minhenu: Snijeg otkazao preko 100 letova

DB

Vučić: Kako da riješimo klimatske promjene kad nismo uspjeli da zaustavimo ratove?

DB

Broj žrtava izraelskih udara premašio 60

M B

Eksplozija u tunelu u Sibiru akt terorizma

M B

Lavrov: Za sve probleme na Balkanu kriv Zapad

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više