Infopunkt

Kinezi su u Srbiji otkrili novo nalazište od 30 milijardi dolara


Počela je izrada glavnog rudarskog projekta eksploatacije podzemnog ležišta Borska reka u Srbiji iza kojeg stoji kineska kompanija Ziđin, strateški partner RTB Bor. To je jedno od preko 200 lokacija u Srbiji na kom se eksploatišu vrijedna rudna bogatstva.

Procjenjuje se da ovaj lokalitet u sebi krije rezerve od gotovo četiri miliona tona bakra, 130 tona zlata i više od 1 000 tona srebra, čija je vrijednost veća od 30 milijardi dolara. Podaci ukazuju da su u tom ležištu, do sada, istražene i utvrđene geološke rezerve od blizu 320 miliona tona rude.

Međutim, pretpostavlja se da Borska reka, zapravo, u sebi krije više od milijardu tona rude, sa prosječnim sadržajem od jednog procenta bakra, što je gotovo trostruko više nego u rudnicima RTB koji se trenutno eksploatišu.

Ležište Borska reka, za čije je aktiviranje neophodno investirati najmanje 150 miliona evra, do sada je istražena samo na dubini od 450 metara. Pretpostavlja se da se to ležište, sa povećanjem dubine, širi, kao i da sadržaj bakra i plemenitih metala raste.

Sponzorisano

O tome koliko je Borska reka atraktivno ležište, koje po svojoj minerologiji podsjeća na podzemni rudnik bakra Čukaru peki, svjedoči i podatak iz 2002. godine. Tada je Svjetska banka, prije raspisivanja prvog tendera za prodaju RTB, izdala studiju po kojoj budućnost ovdašnjeg rudarstva treba bazirati na istraživanju i eksploataciji tog ležišta.

Ova najava ponovo je pokrenula pitanje koliko se rudnika i skrivenih plemenitih metala nalazi u Srbiji. Kinezi su početkom maja potpisali ugovor vrijedan 33,5 miliona evra za eksploataciju rudnika zlata i bakra na lokalitetu Čukaru peki kod Bora, a procjene su da na toj lokaciji leži oko milion tona bakra.

Predrag Mijatović, zamjenik direktora Geološkog zavoda Srbije, rekao je da je najviše nalazišta u Istočnoj Srbiji, u okolini Bora, mada se ispitivanja, kako tvrdi, vrše širom cijele Srbije.

– Trenutno je više od 200 lokacija na kojima se istražuju mineralne sirovine, plus mjesta koja su već u eksploataciji. Najbogatiji smo bakrom, olovom, cinkom, kao i ugljem, najviše lignitom. Od nemetaličnih sirovina, tu je glina, kao i tehničko-građevinski kamen za puteve – navodi Mijatović i dodaje da su većinu nalazišta otkrili srpski geolozi (osim litijuma), a strane kompanije koje su sada prisutne u Srbiji potvrdile su te podatke i proširile istraživanja dodatnim investicijama.

Najzastupljenije su eksploatacija bakra i zlata, olova, cinka, gvožđa, hroma, mangana, molibdena, kobalta, kadmijuma, antimona… Najviše pažnje svakako zaslužuje Bor gdje se, prema procjeni kanadske kompanije “Nevsun”, nalazi oko 15 miliona tona bakra i oko 370 tona zlata, te je vrijednost ovog nalazišta procijenjena na oko 100 milijardi dolara.

Tri rudna lokaliteta na Crnom vrhu, kod Žagubice, sadrže čak 72 tone zlata. Ležišta srebra u Srbiji pronađena su u Karpatskom predelu, u Boru, Krivelji, Majdanpeku, Timoku, Blagojevom kamenu i Peku, kao i u Šumadiji na Rudniku. Ležišta platine u Srbiji su u Pomoravlju, odnosno u blizini Vrnjačke Banje i Trstenika.

Jadarit kod Loznice

Osim toga, kod Loznice se nalazi jedno od najvećih svjetskih jadarita iz kojeg se izdvaja litijum. Rezerve rude u Jadarskom basenu procjenjuju se na 136 miliona tona. Smatra se da se nalazište rude jadarit nalazi na još 20 lokacija koje se prostiru do Zaječara, i da su na tim mjestima rezultati početnih istraživanja još impresivniji.

Srbija ima i resurse sekundarnog ekonomskog značaja koji su nižeg potencijala i njima pripadaju molibden, antimon, nikl, kalaj, uran, boksit, gvožđe, mangan, volfram i dio rijetkih elemenata. Mineralni resursi tercijarnog ekonomskog značaja u osnovi nisu u dovoljnoj mjeri istraženi, a tu su svrstani živa, arsen, platinska grupa elemenata, azbest, grafit, fosfati, kreda, talk, pijezooptički kvarc i sepiolitske gline.

Blic.rs

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vulin:  Šiptari žale zbog smrti Hajrizija

DB

Dačić: Tražićemo hapšenje brata Fatona Hajrizija

DB

Direktor JUSP “Jasenovac” podnio ostavku zbog brisanja genocida nad Srbima

DB

Hrvatska planira da podstanarima plaća dio kirije?

DB

Loznica: Danas sahrana ubijenog policajca Nikole Krsmanovića

DB

Dačić posjetio ranjenog policajaca koji se suprotstavio albanskom teroristi

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više