Izdvajamo

Čeka li BiH povećanje PDV-a?

Građani Bosne i Hercegovine mogli bi da očekuju poskupljenje proizvoda i usluga ukoliko bi se stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) povećala, kao što se razmatralo proteklih godina. Novoimenovani predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija najavio je da je spreman za taj potez. Istovremeno, smanjenje fiskalnog opterećenja na rad, čime bi se povećale plate radnicima, nije se dogodilo.

Trenutno je pripremljen prijedlog zakona o PDV-u, na kojem je radila Uprava za indirektno oporezivanje BiH kako bi uskladila odredbe sa Direktivama Evropske unije, ali u njemu se ne spominje povećanje stope. Međutim, prijedlog zakona mora proći i Savjet ministara BiH, a zatim i glasanje u Parlamentu BiH, tako da će se o njemu još raspravljati.

– U predloženom tekstu zakona, koji se sada nalazi u proceduri, nema ništa vezano za promjenu stope PDV-a. Ono što je definisano u Reformskoj agendi za period od 2015. do 2018. godine je mogućnost izmjene PDV-a kao dio politike smanjenja opterećenja rada kako bi se došlo do povećanja plata i smanjila zbirna stopa doprinosa poslodavcima. Danas oko toga, koliko ja znam, ne postoji gotovo pa nikakva saglasnost unutar partija u Federaciji, ali sve teme, od rasterećenja privrede, pa do bilo kakvih drugih zakonskih propisa, naći će se pred premijerima entiteta – rekao je Tegeltija na pres konferenciji 5. decembra.

Posljednjih godina u javnosti su se mogle čuti rasprave o povećanju PDV-a sa 17 na 19 odsto. Međutim, ekonomisti tvrde da nema nikakve realne osnove za to.

– Prije svega, nemamo nikakve jasne analize kada je u pitanju povećanje PDV-a, a s druge strane posljednjih godina primetan je rast naplate prihoda po osnovu indirektnih poreza, konkretno PDV-a – kaže Admir Čavalić, ekonomski analitičar, dodajući da se to desilo i zbog reformskih poteza jer se na svim nivoima u BiH više radilo na naplati putem pojačanih inspekcija.

PDV u BiH uskoro “skače” za dva odsto?

S druge strane, samo povećanje PDV-a uvijek se vezivalo za smanjenje fiskalnog opterećenja na rad, što se do sada nije desilo.

– Znači ostale bi iste neto plate, i u tom smislu imali bismo siromašne radnike male platežne moći, a s druge strane došlo bi posljedično do rasta cijena i usluga – dodaje on.

Različita iskustva iz komšiluka

U javnosti su se mogli čuti pozivi i za uvođenjem diferencijalne stope PDV-a, koja postoji na primjer u Hrvatskoj i Srbiji. Opšta stopa PDV-a u Hrvatskoj od 2012. iznosi 25 odsto, dok se za određene proizvode i usluge primenjuju niže stope od 13 i pet procenata.

Međutim, s prvim danom 2020. godine na snagu je stupio novi zakon kojim se opšta stopa u Hrvatskoj nije smanjila za jedan odsto kako je najavljeno, ali su uvedene druge mjere. Ugostitelji su počeli primjenjivati sniženu stopu PDV-a od 13 odsto, što smatraju podsticajem za razvoj turizma. Takođe, za mlade do 25 godina poslodavci u Hrvatskoj od sada neće plaćati porez na dohodak, a za one do 30 godina plaćaće polovinu iznosa, čime se želi povećati zaposlenost mladih.

Višković: Uvesti nižu stopu PDV-a, a više oporezovati luksuz

U Srbiji postoji opšta stopa PDV-a od 20 odsto, te posebna od 10 odsto koja se primjenjuje na osnovne namirnice, lijekove, udžbenike, prevoz putnika…

BiH i Danska su jedine zemlje u Evropi koje nemaju diferencijalnu stopu PDV-a.

Poslodavci nezadovoljni

Za poslodavce u BiH predložene izmjene zakona o PDV-u nisu u interesu povećanja likvidnosti kompanija i poboljšanja poslovnog ambijenta, niti će doprineti kvalitetnijem uređenju oblasti indirektnih poreza i rastu prihoda.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kaže da je ključni zahtjev poslodavaca u cijeloj BiH da se pomjeri rok plaćanja PDV-a sa desetog na posljednji dan u mjesecu.

Takođe, dodaje, poslodavci traže i da se poveća prag za obaveznu registraciju malih kompanija sa postojećih 50 000 na 75 000 KM, odnosno prag na osnovu kojeg oni ulaze u sistem PDV-a.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

HDZ BiH i „osmorka“ sutra potpisuju sporazum

BS

Poslanici Narodne skupštine pohrlili po naknade, za “bijeli hljeb” već stiglo devet zahtjeva

BS

Banjalučki aerodrom ruši sve rekorde: Duplo više putnika nego lani

SB

Nema tu ni “s” od pravih sniženja: Evo koliko su građani Srpske potrošili na „Crni petak“

BS

Remi Srbije i Kameruna

SB

Dodik: Očekujemo četiri delegata u Domu naroda

BS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više