Nekategorisano

Geodetska uprava i AGGF potpisali ugovor (VIDEO)


U Banjaluci je danas potpisan ugovor između Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Ugovorom se fakultet obavezao da će izraditi digitalnu bazu podataka katastra komunalnih uređaja za geodetsku upravu Srpske.

Izradu digitalne baze podataka katastra komunalnih uređaja, odnosno katastra vodova za Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srpske radiće Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada. Definisano je to ugovorom vrijednim 780 000 maraka, kojim se fakulteti obavezuju da će posao završiti za osam mjeseci. Geodetska uprava do sada nije imala jednu bazu u kojoj bi bili upotpunjeni svi podaci koji se tiču katastra vodova. Ova baza podataka će omogućiti i utvrđivanje vlasništva nad tim vodovima, navode u geodetskoj upravi.

– Zašto je bitan katastar vodova? U realnom životu svaki investitor, odnosno prilikom izvođenja građevinskih radova potrebno je da zna gdje su tačno položeni vodovi, a na osnovu ovih podataka će od geodetske uprave upravo to i dobiti. Do sada su kompanije dostavljale elaborate sa izrađenim vodovima, odnosno sa podacima o postavljenim vodovima, međutim oni su bili u različitim formatima svaka kompanija za sebe radila. Mi nemamo to strukturirano na jednom mjestu da bismo uopšte mogli pristupiti izradi softvera – rekla je direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS Bosiljka Predragović.

Potpisani ugovor je rezultat dugogodišnjeg istraživanja koje Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet sprovodi na polju geodezije i njenih užih oblasti, ističe dekan tog fakulteta. Očekuje i da će kroz rezultate ovog projekta, ponuditi i jedan model upravljanja katastrom komunalnih uređaja.

Sponzorisano

– Ovi rezultati i model koji ćemo definisati i podaci tog ažurnog digitalnog katastra će biti urađeni na teritoriji od 20 administrativnih opština RS i odmah će biti u funkciji i raspolaganju svim komunalnim institucijama i drugim institucijama koje se bave vodovima, i naravno uz upravu će se dati i smijernice kako će se dalje postupati sa svim planskim aktivnostima na polju komunalnog katastra i definisanja i arhiviranja tih podataka – dodala je dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci Brankica Milojević.

Kada bude završena baza podataka za katastar vodova u geodetskoj upravi će pristupiti izradi softverskog rješenja sa ciljem da se dobijeni podaci koriste i za e-servis, poručuju u upravi.

                                                                                                        ELTA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Španija je šampion Evrope!

DB

Holivudska zvijezda poput beskućnika u centru Zagreba

M B

Dodik: BiH juri u propast sve dok kauboj drži volan

SB

Direktor Boeinga, aviona koji leti i iz Banjaluke priznao da imaju problem

M B

Banjaluka: Sutra bez struje tri ulice i dva naselja

DB

Vučić i Dodik posjetili Narodni muzej: „Postoji mogućnost da je pronađen prsten kneginje Milice“

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više