Staša Košarac
Politika

Košarac: Međunarodna arbitraža, ako Trgovska gora bude odlagalište


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da će BiH pokrenuti međunarodni arbitražni spor ako Hrvatska bude insistirala da odlagalište za radiaktivni i nuklearni otpad bude na lokalitetu Trgovska gora, te izrazio nadu da će ovo pitanje ipak biti riješeno diplomatskim putem.

U telefonskom razgovoru sa ministrom za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske Tomislavom Ćorićem, Košarac je rekao da je upoznat o nedavnoj odluci resornog ministarstva Hrvatske da ustupi lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u opštini Dvor na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elektrane “Krško” radi izrade studije uticaja na životnu sredinu.

Košarac je naglasio da je stav nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH da je namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad u neposrednoj blizini granice potpuno neprihvatljiva, te izrazio nezadovoljstvo činjenicom da Hrvatska ne odustaje od bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac kao preferentne lokacije za sporno odlagalište, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

On je informisao Ćorića o procjenama da će izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori ugroziti 250.000 stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une, te da će negativno uticati na životnu sredinu, ali i da je riječ o ozbiljnom bezbjednosnom problemu, budući da se radi o vrlo trusnom području.

Sponzorisano

Košarac je poručio da će insistirati na formiranju pravno-ekspertskog tima u BiH koji će se baviti ovim otvorenim pitanjem sa susjednom zemljom, kao i na privrženosti Konvenciji o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu (ESPOO), kojom se Hrvatska obavezuje da će sarađivati sa BiH, kao zainteresovanom stranom.

Ćorić je podsjetio da Hrvatska i Slovenija do danas nisu postigle saglasnost o zajedničkom rješavanju zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina u Sloveniji, te da ukoliko ne postignu dogovor, obje zemlje će biti prinuđene da skladište svoje količine radioaktivnog otpada.

Tokom telefonskog razgovora, ukazano je na potrebu da, u skladu sa ESPOO konvencijom, stručna javnost iz BiH bude uključena u sve procese, kako bi mogla da iznese svoje argumente, ukoliko vojno skladište Čerkezovac bude određeno kao definitivna lokacija za skladištenje radioaktivnog otpada.

Nakon razgovora sa Ćorićem, Košarac je zakazao za danas hitnu video-konferenciju sa entitetskim ministrima nadležnim za zaštitu životne sredine Srebrenkom Golić i Editom Đapo, te članovima parlamentarne grupe “Zeleni klub” Sašom Magazinovićem i Jasminom Emrićem i načelnikom opštine Novi Grad Miroslavom Drljačom.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Varhelji i Konaković objavili zajedničko saopštenje o nacrtu rezolucije o Srebrenici

DB

Košarac: Krajnje je vrijeme da se Šmitu ukaže medicinska pomoć

DB

Vlado Kovačević kandidat SDS-a za gradonačelnika Dervente

DB

Konaković: Dodik je u crnoj rupi iz koje ne vidi izlaz

DB

Stanovnici BiH će u oktobru birati 3.200 odbornika i 142 načelnika

DB

Vučić: Konaković potvrdio da je cilj rezolucije ukidanje Srpske

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više