Politika

Šta Predsjedništvo BiH traži od Savjeta ministara?


Predsjedništvo BiH usvojilo je danas Zaključak u kojem se navodi da će s ciljem ubrzanja procesa pristupanja BiH EU inicirati i voditi reformu radi ostvarivanja potrebnog stepena usklađenosti sa kriterijumima za članstvo na osnovu realizacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

U svjetlu predstojećeg samita u Zagrebu, potvrđujući članstvo u EU kao strateški spoljnopolitički cilj i prioritet BiH, Predsjedništvo pokreće proces realizacije 14 ključnih prioriteta, kao i uspostavljanje ad hok Političke radne grupe, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Političku radnu grupu, koja će se sastati u roku od pet dana nakon usvajanja ovog zaključka, čine članovi Predsjedništva BiH, sa predsjedavajućim na čelu, predsjedavajući Savjeta ministara BiH sa dvoje zamjenika, kao i članovi Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedništvo BiH nalaže predsjedavajućem Savjeta ministara da u roku od sedam dana od usvajanja ovog zaključka, u skladu sa odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, pokrene inicijativu za održavanje sjednice Kolegijuma za evropske integracije i Direkcije za evropske integracije, s ciljem iniciranja procesa izrade akcionog plana za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Sponzorisano

Akcioni plan za realizaciju 14 ključnih prioriteta na prijedlog Kolegijuma usvaja Savjet ministara u roku od 30 dana od dana iniciranja procesa izrade, a on sadrži konkretne mjere, nadležne institucije, jasno utvrđene i mjerljive indikatore, te rokove za realizaciju, navodi se u saopštenju.

Savjet ministara zadužen je da jednom mjesečno izvještava Predsjedništvo BiH o ostvarenom napretku, kao i o uočenim poteškoćama u procesu implementacije Akcionog plana za realizaciju 14 ključnih prioriteta.

Predsjedništvo BiH usvojilo je Informaciju Savjeta ministara o realizaciji Zaključka Predsjedništva od 6. aprila i definisanih mjera za zaustavljanje širenja virusa korona.

– Imajući u vidu različitu praksu u realizaciji tačke 4 Zaključka, Predsjedništvo BiH traži od Savjeta ministara da u koordinisanom pristupu u saradnji sa entitetskim vlastima i vlastima Brčko distrikta razmotri realizaciju ove tačke kako bi se preduzele koordinisane mjere na području cijele BiH u borbi protiv Covid-19 – ističe se u saopštenju.

Predsjedništvo BiH zahtijeva od Savjeta ministara da se u koordinisanom pristupu u saradnji sa entitetskim vladama i Vladom Brčko distrikta razmatraju buduće mjere koje se preduzimaju u BiH na zaštiti od Covid-19.

Predsjedništvo je zahvalilo građanima BiH koji su strpljivo podnosili izrečene mjere i moli ih da nastave da prate mjere koje se preduzimaju radi zaštite zdravlja ljudi.

Na današnjoj sjednici usvojen je Izvještaj Ministarstva odbrane u Savjetu ministara o angažovanju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju Covida-19.

Predsjedništvo BiH traži od Savjeta ministara da bez odgađanja dostavi sveobuhvatan i detaljan plan konkretnih mjera i aktivnosti koje treba da se preduzmu radi rješavanja migrantske krize, dodaje se u saopštenju.

SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

​Projekat “Socijalizacija djece Republike Srpske” jedinstven u regionu

SB

Sutra su sveti Kozma i Damjan

SB

Vučić u Egiptu: Dogovorena saradnja na vojnom nivou i kako da se poveća trgovinska razmjena

SB

Banjalučkom Vodovodu blokirani računi zbog duga od 850.000 maraka

SB

Iza nas najtoplija tropska noć, u utorak i do 43 stepena

SB

Stevandić: Imamo pet kandidata za načelnike, a podržaćemo još dva koaliciona (VIDEO)

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više