Izdvajamo

Advokat osporio održavanje rasprave o žalbama na presudu Mladiću


Američki advokat Dragan Ivetić osporio je danas održavanje rasprave o žalbama na prvostepenu presudu njegovom klijentu, nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor, ukazujući na procesnu nesposobnost Mladića za suđenje.

U sudnici Mehanizma za krivične sudove u Hagu, on je detaljno govoreći o etičkim kodeksima, praksi sudova i američke advokatske komore, naveo je da je primoran da u raspravi učestvuje radi zaštite interesa klijenta, iako nije mogao da dobije valjane instrukcije od njega, niti misli da je on za to sposoban.

– Ja kao advokat treba da branim valjani sudski proces i prava mog klijenta koji je sa umanjenim sposobnostima i nesposoban da na bilo koji smisleni način učestvuje u suđenju – naglasio je Ivetić, osporavajući većinsku odluku žalbenog veća da se ovo ročište danas održi.

Predsjedavajuća žalbenog vijeća sudija Prisca Njambe bila je, kako je naveo Ivetić, protiv zakazivanja rasprave i u odvojenom mišljenju odluke je vrlo eksplicitno formulisala neslaganje.

Sponzorisano

– Sudija Njambe smatra da proces u kojem danas učestvujemo može da dovede u pitanje ostvarivanje pravde, jer nije uzeto nijedno stručno mišljenje u pogledu metalne sposobnosti i sposobnosti okrivljenog da smisleno u njemu učestvuje – citirao je mišljenje sudije advokat Ivetić.

Ističući da je ova rasprava neadekvatna i da dovodi u pitanje ostvarivanje pravde, advokat je naglasio da i sudije i tužilaštvo treba da spreče održavanje procesa protiv nesposobnog optuženog.

– Uskraćuje mu se valjano suđenje i postupa se protiv nekoga ko nije sposoban da mu se sudi – naveo je Ivetić ukazujući da sud treba da održi ročište o pitanju Mladićeve procesne sporobnosti da prati proces, pozivajući se na praksu američkih sudova.

Ivetić smatra da je većina sudija donijela odluku o ročištu ne konsultujući stavove medicnskih stručnjaka o Mladićevom zdravlju, napominjući da je on sada u poziciiji da mora da krši profesionalnu ektiku svoje američke advokatske komore.

– Zbog stava moje komore, prakse i literature ne slažem se da ovo bude konačno žalbeno ročište u ovom procesu i zalažem se, radi prava mog klijenta, da se održi ponovljeno ročište, ali tek pošto se održi sudska rasprava o njegovoj sposobnosti za suđenje – zakljucio je Mladićev branilac.

On je na početku izlaganja ukazao da sprski advokati, glavni Mladićev branilac Branko Lukić i pravni savetnik Boris Zorko nisu u mogućnosti da prisustvuju ovoj raspravi, jer su u vezi sa kodeksom etike konsultovali sprsku advokatsku komoru.

– Etički kodeks ih sprečava da postupaju suprotno sopstvenim interesima i interesima njihovog klijenta, a osim toga postoji i rizik od putovanja u vreme pandemije – ukazao je Ivetić, napominjući da sprska advokatska komora u principu zabranjuje da se ovakve stvari riješavaju putem video konferencije.

Ukazao je da je i on konsultovao svoju advokatsku komoru Ilinoisa i pošto su, kako je naveo, temeljno proučli relevantna pravila ponašanja, literaturu i sudsku praksu, zaključeno je da su njegove etičke i profesionalne dužnosti delimično u suptronosti sa većinskom odlukom veća da se ovo ročište održi danas.

Zbog toga traži proveru Mladićeve procesne sposobnosti pred okončanje usmene rasprave o žalbama.

U nastavku rasprave argumente u prilog žalbi odbrane počela je da iznosi pravni savjetnik Peta-Luis Bagot, napominjući da odbrana traži da se prvostepena presud a kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor preinači.

Ona će izlaganje nastaviti poslije pauze, a potom će riječ dobiti predstavnici tužilaštva.

Mladić lično u sudnici prisustvuje raspravi.

TANJUG

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Tajni ugovor Vlade Srpske: 57 miliona kineskoj kompaniji za sajber bezbjednost

DB

Poreska uprava Srpske: Apel obveznicima prve grupe fiskalizacije u Srpskoj

DB

SZO i UNICEF: Potrebni dodatni napori za suzbijanje morbila u BiH

DB

Direktorka američke Tajne službe podnijela ostavku

DB

Trivić: Prosječna plata 1.403 km, visina sindikalne korpe 2.614 km

SB

Jelena Rodić šef izbornog štaba SPS „Izlazimo na izbore u 33 lokalne zajednice“

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više