Ilustracija
Izdvajamo

E-uputnice, recepti i zdravstveni kartoni postaju praksa


Elektronske uputnice, recepti i zdravstveni kartoni od sredine mjeseca postaće praksa u javnim zdravstvenim ustanovama u Gradišci, Srpcu i Kozarskoj Dubici.

Ove ustanove će prve u Srpskoj preći na Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) zahvaljujući kojem će domaće zdravstvo biti brže, dostupnije i efikasnije.

Uvođenje IZIS-a jedan je od najvećih i najsloženijih projekata kojem je Srpska pristupila, a njegove prednosti, osjetiće ne samo zdravstveni sektor, već i svaki pacijent. Vrijednost projekta, za koji je zadužen Fond zdravstvenog osiguranja, iznosi 22,9 miliona KM bez PDV-a.

– Na novi sistem rada prelazi bolnica Gradiška, te tri pripadajuća doma zdravlja, Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica. To znači potpuni prelazak na e-uputnice, e-recepte i e-kartone, a uporedo s tim počeće podjela besplatnih elektronskih kartica za osiguranike. Elektronske kartice dobiće i ljekari, a pomoću njih će jednostavno pristupati aplikaciji – rekli su u Fondu i dodali da će na IZIS postepeno prelaziti i ostale zdravstvene ustanove u Srpskoj.

Sponzorisano

Navode da je uvođenju IZIS-a prethodilo instaliranje hardvera u primarni i sekundarni data centar u Banjaluci i Bijeljini, te potpuna komunikaciona uvezanost i testiranje sistema za ove četiri ustanove.

Vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstva Dejan Kusturić kaže da će prelazak na novi sistem u početku biti težak, ali da se nada da neće biti problema koji je ometati pružanje zdravstvene zaštite.

– Važno je da svi u punom kapacitetu koristimo IZIS i da shvatimo njegov značaj, jer svi ćemo od ovoga imati koristi i bolji i efikasniji sistem – istakao je Kusturić i naglasio da će ustanove u narednim godinama imati besplatno održavanje i servisiranje, što će im ostaviti prostora za druge rashode i usmjeravanje novca u bolju zdravstvenu zaštitu.

Za bolnicu Gradiška ovaj korak znači prelazak sa pisaćih mašina na računare i profesionalne tablete, jer do sad nisu imali nikakav informacioni sistem.

– Plan je da 17. avgusta pređemo na IZIS koji će poboljšati kvalitet usluga. Mogući su problemi u početku jer je to za nas nov sistem rada. Vjerovatno ćemo dok se ne uhodamo uporedo primjenjivati novi i stari sistem rada – rekao je v. d. bolnice Rajko Dodik.

Direktor srbačkog Doma zdravlja Mirko Stojić ističe da je novi sistem znatno bolji i sveobuhvatniji u odnosu na postojeći.

– Oprema koju smo dobili je dobra i dobili smo je besplatno, što je za nas od izuzetnog značaja sa finansijskog aspekta – rekao je Stojić.

Predstavnik kompanije “MMS kod”, koja radi na projektu, Slavko Bojić kaže da će ovo preduzeće obezbijediti resurse i podršku u radu zdravstvenim ustanovama u slučaju eventualnih teškoća u primjeni.

– Bez obzira na ugovorene obaveze, imaćemo naše ljude na terenu koji će pomagati medicinarima u korišćenju sistema. Pružaćemo im realnu podršku i raditi na unapređenju sistema, uvažavajući sve pozitivne prijedloge – rekao je Bojić.

Bolnica i tri doma zdravlja dobili su modernu računarsku opremu u trajno vlasništvo, a završene su i sve pripremne radnje, kao što je donošenje određenih uputstava, procedura i slično.

Prednosti IZIS-a

– zdravstvene ustanove će imati uvid u medicinske podatke pacijenta što će spriječiti dupliranje, smanjiti troškove i nepotrebna maltretiranja pacijenata,

– osiguranici će dobijati račun o pruženim uslugama, što će smanjiti mogućnost zloupotreba

– biće omogućeno praćenje potrošnje lijekova, stanje zaliha

– smanjiće se čekanje na dijagnostičke i terapijske procedure,

– praćenje medicinskog stanja pacijenata biće adekvatnije jer će biti vidljive sve promjene čime će se poboljšati kvalitet liječenja

– uvođenje e-recepta, osim što će smanjiti “šetnju” pacijenata, dovešće i do smanjenja troškova usljed izbacivanja iz upotrebe papira,

– uvođenje e-kartice smanjiće gužve u administraciji jer se ukidaju ovjere,

– implementacijom IZIS-a ministarstvo će imati potpunu kontrolu nad brojem radnika, njihovu strukturu, stručnu osposobljenost, poziciju.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Banjaluka: Povećan broj pregleda u Hitnoj pomoći

SB

Pojavio se novi snimak atentata na Trampa (VIDEO)

SB

Večeras bioskop na otvorenom na Kastelu uz film “Nedelja”

M B

Ugašen požar između gatačkih sela Ključ i Zagradac

M B

Vremenska prognoza: Danas sunčano i vruće, temperatura do 41 stepen

M B

 Rođeno 17 beba

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više