Društvo

Hrvatska počinje spajanje ceste s auto-putem ka Banjaluci


U Hrvatskoj su počele pripreme za izgradnju pristupne saobraćajnice koja će povezati most na Savi kod Gradiške s auto-putem Zagreb – Beograd, potvrdila je za “Nezavisne” Tamara Pajić iz Kancelarije za odnose sa javnošću “Hrvatskih cesta”, koje su zadužene za izgradnju tog puta.

Pajićeva je rekla da je u toku postupak javne nabavke za radove i usluge nadzora za taj dio projekta.

Prema skici koju nam je poslala, vidljivo je da će biti izgrađen novi granični prelaz na hrvatskoj strani, čime se, barem kako se čini, uklanjaju spekulacije iz proteklih godina da će Hrvatska samo skrenuti auto-put ka postojećem prelazu u Novoj Gradišci, u koji je uloženo više desetina miliona evra kako bi bio usklađen s evropskim šengenskim standardima. Takođe je vidljivo da će prilazni put imati profil auto-puta i biće sa dvije petlje spojen na sporedne puteve.

Podsjećanja radi, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH već je završila izgradnju graničnog prelaza na bh. strani mosta.

Sponzorisano

Prema planovima “Hrvatskih cesta”, novi granični prelaz bio bi otprilike jedan kilometar udaljen od mosta na Savi, a između tog mosta i prelaza predviđen je manji most iznad rukavca Strug. Nakon graničnog prelaza predviđena je izgradnja još jednog mosta preko kanala Nova Sava, a kod Novog Varoša predviđena je izgradnja prve petlje, koja će auto-put spojiti s postojećom cestom prema Okučanima. Kilometar dalje prema auto-putu predviđena je izgradnja jednog nadvožnjaka za lokalni put i nešto dalje jedan prolaz iznad auto-puta za divlje životinje. Odmah nakon ovog prolaza predviđena je izgradnja druge petlje na isti put, a u nastavku te petlje nalazi se postojeće priključenje na auto-put Zagreb – Beograd.

Ukupna dužina puta iznosi otprilike osam kilometara, a “Hrvatske ceste” bi u njegovu izgradnju trebalo da ulože oko 70 miliona evra. Veći dio sredstava za hrvatski dio projekta obezbijeđen je iz evropskih fondova.

Što se tiče trenutnih radova, Pajićeva kaže da su na mostu u potpunosti izvedeni šljunčani piloti.

– Izvedena je velika većina nasipa od postojeće E-661 ceste prema budućem mostu. Izgrađen je propust u trupu cestovnog nasipa. Izgrađen je cestovni prolaz na lokaciji krune obrambenog nasipa na desnoj strani Save – istakla je Pajićeva za “Nezavisne”.

Na pitanje dokle se stiglo s izgradnjom stubova mosta, rekla je da je stubište tri već izgrađeno, a da se izgrađuju upornjaci na stubištu četiri. Prva dva stubišta nalaze se na bh. strani, a za taj dio radova nadležni su “Autoputevi RS”.

Pajićeva dodaje da je 21. avgusta započeta montaža čelične konstrukcije na poziciji S3 i to segmenta 21, a na strani Republike Hrvatske očekuje se tokom oktobra na poziciji stubišta S2.

Što se tiče proizvodnje dijelova mosta, Pajićeva kaže da “Đuro Đaković mostogradnja” u Slavonskom Brodu radove sprovodi prema planiranoj dinamici.

– U radionicu je dopremljena cjelokupna količina čelika za izradu rasponske konstrukcije mosta. Ukupno je proizvedeno ili je u proizvodnji 60 odsto od 4.800 tona čelične konstrukcije. Na poziciju ugradnje sa bh. strane dopremljeno je 566 tona antikorozivno zaštićenih segmenata konstrukcije mosta, a na stranu Republike Hrvatske 160 tona – naglasila je ona.

U “Autoputevima RS” kažu da su zadovoljni dinamikom radova i da se sve oni izvode u skladu s planovima.

Dobrila Majstorović, portparol tog preduzeća, kaže za “Nezavisne” da je počela montaža čelične konstrukcije na stubovima te da će se na tome raditi narednih godinu dana.

– Sve ide prema planu, poteškoće zbog korone su prevaziđene, koje se odnose na transport materijala preko granice, prelazak radnika i slične probleme – kaže ona.

Svi stubovi na strani RS su završeni, a kako je istakla, na hrvatskoj strani je u toku betoniranje.

Podsjetila je da je ugovorena vrijednost radova 19,5 miliona evra, od čega jednu polovinu troškova snosi RS. Za ovaj dio projekta EU je RS dodijelila grant od 6,3 miliona evra iz sredstava Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Majstorovićeva je podsjetila da će most biti dugačak 426 metara, biće širok 22,6 metara i imaće po dvije saobraćajne trake u svakom smjeru.

Nezavisne.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Sergej Stupar u Moskvi počeo sa terapijom

SB

​Čubrilović Stamenić: Aktuelna gradska vlast uporno dezinformiše javnost pričom o gradnji pet parkova!

M B

Borac u drugom pretkolu Lige šampiona dočekuje PAOK

SB

Dodik: Istrajni u namjeri da se Ruskoj Federaciji ne uvedu sankcije

M B

Mještani Donje Suvaje: Ne damo Vrelo rijeke Une, ona je naš život!

M B

Košarac: Nema odustajanja od Ustava

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više