Infopunkt

Ombudsman: Djecu ne koristiti u predizbornim aktivnostima


Ombudsman za djecu Republike Srpske upozorio je političke stranke da ne koriste djecu u predizbornim aktivnostima za ostvarivanje ciljeva odraslih.

U saopštenju se ističe da se potrebe za unapređenje i poboljšanje svih segmenata dječijeg života i odrastanja prepoznaju u razvojnim programima političkih subjekata.

Iz institucije Ombudsmana za djecu Republike Srpske skreću pažnju cjelokupnoj javnosti, a naročito političkim subjektima i svim medijima koji prate izborne aktivnosti da Konvencija o pravima djeteta jasno obavezuje da svi subjekti moraju svoje aktivnosti koje se tiču djece i u koje su uključena djeca sprovoditi isključivo u najboljem interesu najmlađih.

U saopštenju se naglašava da se ovaj princip ne smije zaboraviti i u toku predizborne kampanje i održavanja izbora kao jednog od najvažnijih stubova demokratskog društva.

Sponzorisano

Kako se navodi, predizborna kampanja je uvijek prilika da politički subjekti i kandidati prepoznaju brojna osjetljiva pitanja dječijeg odrastanja koja zahtijevaju pronalaženje odgovarajućih, kako preventivnih, tako i interventnih sistemskih rješenja, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

– Zaštita djece u svim oblastima zahtijeva postojanje jasnih pravila i procedura. Shodno tome, i izborna pravila moraju prepoznati potrebu i važnost zaštite djece i njihovih interesa u svim predizbornim i izbornim aktivnostima – navodi se u saopštenju.

S tim ciljem, naglašava se, neophodne su odgovarajuće izmjene i dopune važećih izbornih pravila.

– Djeca ne mogu biti dio predizbornih skupova, tribina, promotivnih spotova ili bilo kojeg drugog pisanog, audio i/ili vizuelnog sadržaja koji djeca prema svom uzrastu ne razumiju i prema kojem nemaju izgrađen sopstveni stav i mišljenje – pojašnjava se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je nesporna veoma važna uloga medija, kako u afirmativnom, tako i u edukativnom aspektu promocije i zaštite dječijih prava.

Iz institucije Ombudsmana za djecu Republike Srpske podsjećaju na obaveznu primjenu Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, koji utvrđuje zabranu svake zloupotrebe maloljetnika u sadržajima pružalaca medijskih usluga, a izričito je zabranjeno korištenje maloljetnika u političke svrhe. Takođe, iz ove institucije podsjećaju i na već utvrđena pravila o zaštiti privatnosti djece.

Svim subjektima i kandidatima je ponovo upućen apel da dobrobit djece bude u fokusu njihovih programa sa jedinstvenim i zajedničkim ciljem da se djeci pruži podsticajno okruženje kako bi se sva djeca bez diskriminacije po bilo kom osnovu razvijala do punog potencijala i izrasla u kreativne i odgovorne članove društva.

Iz institucije Ombudsmana za djecu Republike Srpske posebno podsjećaju da je najvažnije zdravlje djece, te naglašavaju obavezu svih građana i institucija da poštuju mjera zaštite koje su propisali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

– Svi mi snosimo svoj dio odgovornosti da djeci svojim ličnim primjerom pokažemo pravilan put ka svijetu odraslih – poručuju iz ove institucije.

SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Godišnjica Vens-Ovenovog plana: Odbačen sa 96 odsto glasova

DB

Prognoza: Nakon sunčanog jutra, stižu pljuskovi

DB

Načelnik PU Banjaluka: Pljačkaši mjenjačnice su najvjerovatnije još u BiH

SB

Vlada Crne Gore da odbije da glasa za rezoluciju ili slijede blokade

SB

Maturanti SC “Ljubiša Mladenović” prošetali Banjalukom

SB

Crnadak: Spreman sam preuzeti PDP u novembru

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više