Politika

Izborna noć uživo na SC: Broje se glasovi, sabiraju nepravilnosti, a stižu i prve reakcije


Na biračkim mjestima u BiH koja su zatvorena u 19 časova počelo je brojanje glasova, a prvi preliminarni i nepotpuni rezultati očekuju se u ponoć.

23:57 – Kandidat SP-a za načelnika opštine Pelagićevo Simo Stakić osvojio je 921 glas, dok je kandidat SNSD-a Slavko Tešić osvojio 888, rekla je večeras Srni član Opštinske izborne komisije Anka Majstorović.

23:37 – Na konferenciji za medije SDA njen predsjednik Bakir Izetbegović kazao je kako SDA i dalje ostaje najjača stranka u BiH, a da će broj načelničkih pozicija biti nešto manji nego ranije.

– Može se reći da smo u Sarajevu izgubili, a da smo u Bosni i Hercegovini pobijedili. Na prošlim izborima imali smo načelnike u 30 opština, a sad ćemo imati koju manje – kazao je Izetbegović.

Sponzorisano

23:22 – Dalibor Pavlović, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Prijedora proglasio je pobjedu na izborima za prvog čovjeka ovog grada.

– Od večeras ću biti gradonačelnik svih građana i kao što sam rekao Prijedor neće više biti grad započetih, a nezavršenih projekata – rekao je on.

23:12Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a rekao je da je od sutra on predsjednik Gradskog odbora u Banjaluci i da će ući u reformu i od sutra počinje pripremu za izbore 2022. godine.

-Mi se ne odričemo Igora, ali očigledno je da se Banjaluka odrekla Igora. Mislim da to nije fer prema čovjeku koji je toliko dao – rekao je Dodik.

23:11 – Kandidat koalcije PDP – SDS za načelnika Kotor Varoša Zdenko Sakan proglasio je izbornu pobjedu sa osvojenih 67 odsto glasova.

Prema podacima PDP-a, Sakan ima 4.000 glasova više od protivkandidata iz SP-A Slobodana Župljanina.

– Nastavićemo da radimo vrijedno, transparentno, da uređujemo Kotor Varoš po mjeri svih – rekao je Sakan u obraćanju stranačkim kolegama.

23:03 – Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je rekao da nije sretan i da je tužan što su izgubili Banjaluku. On je rekao da će poštovati demokratski izbor građana, ali i da misli da je to bila greška.

– SNSD je na listi rastao i osvojio je 31 odsto glasova. Nastavićemo sa svojim koalicionim partnerima širimo našu politiku. Očigledno je da je koalicioni rezultat veći nego za načelnika što znači da neki neki naši partneri nisu igrali korektno – rekao je Dodik.

22:59 – Iz banjalučkog SNSD-a sopštili su da večeras neće davati izjave novinarima. Prethodno, kandidat opozicije Draško Stanivuković proglasio je pobjedu.

22:55 – Razlika između Ljubiše Petrovića, kandidata SDS-a i PDP-a i Miće Mićića iz SDSS sada je već 3 600 glasova, odnosno oko osam odsto. Petrović je proglasio pobjedu nad Mićićem.

22:43 – Bez obzira što Draško Stanivuković ima prednost u odnosu na Igora Radojičića on neće imati skupštinsku većinu u Skupštini Banjaluke, rekao je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić

On je rekao da će koalicija okupljena oko SNSD-a prema do sada prebrojanim glasovima imati većinu u gradskoj Skupštini.

22:42Kandidat SDS-a i PDP-a za gradonačelnika Gradiške Mirko Samardžija čestitao je svom proitvkandidatu Zoran Adžiću iz SNSD-a pobjedu na izborima.

Samardžija je rekao da ga brine “veliki broj nevažećih glasačkih listića kada je riječ o izboru za gradonačelnika”, te da još nisu poznati rezultati SDS-ove kandidatske liste za odbornike u Skupštini grada Gradiške.

– Naš cilj je bio pet odborničkih mandata, međutim, kako stvari stoje očigledno da će biti manje – rekao je Samardžija i dodao da zabrinjava veoma loša izlaznost birača.

22:40Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović i kandidat četvorke za načelnika Opštine Centar Sarajevo Srđan Mandić obratili su se javnosti s prvim rezultatima izbora, a Mandić je proglasio pobjedu.

– Ja sam Srđan Mandić i novi sam načelnik Opštine Centar – poručio je on.

22:39 – Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, kandidat SNSD-a koga je za ovu funkciju podržalo još osam stranaka iz ovog grada, proglasio je apsolutnu pobjedu na lokalnim izborima jer vodi sa 1 500 glasova razlike.

– Imamo novog – starog gradonačelnika – rekao je nakon 90 odsto izbrojanih glasova u Trebinju generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović.

22:35Boris Jerinić, SNSD-ov kandidat za gradonačelnika Doboja proglasio je svoju pobjedu.

– Osvojio sam više od 12 000 glasova, dok su moji protivkandidati dobili povjerenje 2 000, odnosno 1 000 birača – rekao Jerinić.

22:29 – Kandidat SDS-a za načelnika opštine Lopare Rado Savić objavio je izbornu pobjedu i osvajanje četvrtog mandata.

– Dragi Majevičani, hvala na izuzetnoj podršci i ubjedljivoj pobjedi – objavio je Savić na društvenim mrežama gdje je napisao da je 63 odsto glasova.

22:28 – U Han Pijesku vodi kandidat SDS-a: Kandidat SDS-a za načelnika opštine Slobodan Đurić dobio je 1 251 glas, kandidat SNSD-a Vlado Ostojić 852 glasa, a nezavisni kandidat LJubomir Kraljević 77 glasova.

Kandidat SDS-a za načelnika opštine Berkovići Nenad Abramović pobijedio je na lokalnim izborima u ovoj opštini, rečeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji. U OIK-u su naveli da je Abramović dobio 632 glasa, a njegov protivkandidat iz SNSD-a Bojan Kojović 554.

Kandidat SDS-a za načelnika Ugljevika Vasilije Perić proglasio je izbornu pobjedu sa osvojenih 57 odsto glasova. Prema podacima stranke, Perić ima 1 700 glasova više od protivkandidata iz SNSD-a Milutina Tasovca.

22:24 – Nedeljko Ćorić iz izbornog štaba SNSD-a potvrdio je da Ljubiša Petrović, kandidat SDS-a i PDP za gradonačelnika Bijeljine. Skupštinsku većinu dobila je najvjerovatnije koalicija okupljena oko SNSD-a jer su cenzus za sada prešli Socijalistička partija i Ujedinjena Srpska.

22:17 – Prema podacima koje je objavila SDA, u Travniku prema do sada obrađenim glasovima, vodi kandidat SDA koji je danas preminuo od posljedica Covid-a 19. Preminuli kandidat SDA dr Mirsad Peco ubjedljivo vodi ispred kandidata Gorana Pejakovića, prenose federalni mediji.

22:16 – U Derventi slavlje na ulicama nakon pobjede kandidata za načelnika opštine Derventa Vlade Kovačevića (SDS) koji je uspio da “skine” Milorada Simića koji je na čelu ovog grada od 2004. godine.

22:14 – Narodni demokratski pokret (NDP) proglasio je večeras pobjedu svog kandidata Đorđa Milićevića za načelnika opštine Šamac. Prema 89 odsto prebrojanih glasova Milićević ponovo izabran za načelnika ove opštine i osvojio je 70 odsto glasova.

22:05 – Milan Milićević, kandidat SDS-a, za načelnika opštine Teslić, rekao je da ima 15 odsto prednosti ispred protivkandidata SNSD-a Dragana Bogdanića. Milićević je rekao da je u Tesliću obrađeno 85 posto biračkih mjesta.

21:50 –  Šef izbornog štaba prijedorskog SNSD-a Dragoslav Kabić rekao je da je razlika od oko 3 000 glasova u korist kandidata ove stranke za gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića u odnosu na rivale teško dostižna.

– Narod je u Prijedoru glasao za promjene. Presudila je mladost i činjenica da treba dati upravljanje mlađim ljudima. Vrijeme će pokazati da su građani bili u pravu – rekao je Kabić.

21: 47 – U Gacku se prvi put nakon 1992. godine mijenja vlast. SDS je izgubio taj grad, Milan Radmilović koji je bio načelnik tri decenije, izgubio je izbore.

21:45 – Mi smo pobijedili u Banjaluci – rekao je Draško Stanivuković, kandidat SDS-a i PDP-a za gradonačelnika ovog grada.

– Ovo je veliki rezultat za cijelu opoziciju ne samo za Banjaluku, nego za opozicioni duh koji smo imali i 2018. koji smo mi utvrdili. Ovo je bitno za budućnost RS da ulazi u jednu fazu pluralizma, a bili smo na ivici da skliznemo u jednoumlje – rekla je Jelena Trivić, nosilac liste PDP-a za Skupštinu grada Banjaluka.

21:40 – Kandidat za načelnika opštine Derventa Vlado Kovačević (SDS) proglasio je pobjedu na lokalnim izborima u ovoj opštini. Kovačević je uspio da pobijedi načelnika SNSD-a Milorada Simića koji je na čelu Dervente od 2004. godine.

– Neću vam se zahvaljivati, znam šta sam danas uradio. Naše vrijeme dolazi – poručio je Kovačević.

21: 31Draško Stanivuković već proslavlja izbornu pobjedu: Ja sam novi gradonačelnik Banjaluke, izjavio je Draško Stanivuković, kandidat opozicije.

21: 27 – Bijeljina: Vodi Ljubiša Petrović sa osvojenih 17.385 glasova. Mićo Mićić je dobio 14.544 glasova.

21: 22 – Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Glamoč Nebojša Radivojša proglasio je pobjedu na lokalnim izborima. Radivojša je rekao da je u prednosti 400 glasova od drugoplasiranog kanidata SDA Amela Saltaga.

21:18 – Davor Šešić iz izbornog štaba SDS-a je rekao da je Draško Stanivuković sasvim izvjesno novi gradonačelnik Banjaluke.

21.05 – Mićićev štab priznao da Petrović vodi. U izbornom štabu Stranka demokratske Srpske Semberija Mićo Mićić upravo su priznali da u trci za gradonačelnika Bijeljine vodi Ljubiša Petrović, kandidat PDP i SDS. Kažu da je to rezultat na osnovu prebrojanih 75 odsto glasova.

20:50 – Mladen Grujičić, zajednički kandidat 12 stranaka iz Republike Srpske proglasio je pobjedu u ovoj opštini.

20:25 – Kandidat SNSD-a u Vukosavlju Borislav Rakić proglasio je pobjedu u ovoj opštini.

20:23Kandidat SDS-a u Modriči Jovica Radulović, proglasio je pobjedu u ovoj opštini.

20:31 – Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Nevesinje Milenko Avdalović pobijedio je na lokalnim izborima i osvojio još jedan mandat, rekao je Ilija Tamindžija iz nevesinjskog SNSD-a.

Ove informacije iz SNSD-a su saopštili na osnovu podataka stranačkih posmatrača sa velikog broja biračkih mjesta.

20:38 – Predsjednik izbornog štaba PDP-a Igor Crnadak rekao je da je “po svemu sudeći” kandidat ove partije i opozicije Draško Stanivuković osvojio najveći broj glasova u gradu Banjaluci i prigradskim naseljima.

20:30 – Slobodan Protić iz izbornog štaba Socijalističke partije rekao je da

20:26Kandidat SDA za načelnika Travnika Mirsad Peco preminuo je u Bolnici za plućne bolesti u Travniku uslijed posljedica izazvanih koronavirusom, a nakon toga niko iz Centralne izborne komisije (CIK) nije znao pojasniti pravnu poziciju koja ostaje nakon ovoga.

20:23 – Sva birališta u pet opština istočne Hercegovine – Trebinje, Bileća, Gacko, LJubinje i Berkovići su zatvorena, a najveća izlaznost je u Gacku 75 odsto, rečeno je u gradskim i opštinskim izbornim komisijama. U Trebinju je glasalo 17 239 birača ili 58,61 odsto.

20:14 – U Starogradskoj ulici Ćumurija u Sarajevu večeras je grupa građana zatekla vozilo u kojem je bilo nekoliko osoba sa razvaljenom glasačkom kutijom. Kako javlja “Avaz”, listići su završili na putu, nakon čega su građani pozvali policiju. Navodno se radilo o Kovid timu, koji je sa sobom imao dosta praznih glasačkih listića.

19:50 Već sad znaju novi načelnici u sedam opština u FBiH, jer na današnjim izborima nisu imali protivkandidate.

U opštini Domaljevac – Šamac jedini kandidat bio je trenutni načelnik Stjepan Piljić, a u Orašju Marijan Oršolić. Ljubo Grizelj nije imao protukandidata u opštini Grude, kao ni Andrija Šimunović u Ravnom. Isti je slučaj sa Zvonimirom Anđelićem u Usori. Svih pet novih načelnika su kandidati Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. U Teočaku je takođe kandidat bio samo dosadašnji načelnik Tajib Muminović iz Stranke demokratske akcije (SDA). U Olovu je jedini kandidat za načelnika bio Đemal Memagić, a i njega je kandidiovala SDA.

19: 35U Demokratskom narodnom savezu Pale tvrde da su izloženi policijskoj represiji i napadima bez presedana na političkoj sceni Republike Srpske. Pozivaju CIK i sve međunarodne posmatrače da pažljivo prate razvoj situacije.

– Uhapšeno je nekoliko aktivista DNS, članovi biračkih odbora se pritišću da odustanu od svojih pozicija, namjerno se vrše opstrukcije na biračkim mjestima gdje tradicionalno većinu glasova dobiva DNS. Specijalne snage MUP su nam okupirali prostorije Izbornog štaba i doslovno nas drže pod stalnim nadzorom. I dalje se nalaze ispred naših stranačkih prostorija – poručuju iz DNS Pale.

19:30 – Kandidat SDS-a za gradonačelnika Prijedora Maja Dragojević-Stojić rekla je da je “ovo bila jedna od najprljavijih kampanja” te da su pojedini članovi njene stranke radili direktno za DNS.  U ovom gradu se za poziciju prvog čovjeka grada takmiče Dragutin Rodić iz DNS-a, Dalibor Pavlović iz SNSD-a te Dragojević-Stojić iz SDS-a.

19:22 SNSD proglasio pobjedu u Mrkonjić Gradu i Jezeru, gdje nisu imali protivkandidate. Jezero će i naredne četiri godine voditi aktuelna načelnica Snežana Ružičić dok će u Mrkonjić Gradu aktuelnu načelnicu Divnu Aničić zamijeniti stranački kolega Dragan Vođević.

19:10 – Prema posljednjem presjeku CIK-a, do 16 čsaova izlaznosz u BiH, sa izuzetkom Doboja i Bugojna, na biračka mjesta je izašlo 38,10 odsto birača, nešto manje nego što je to bio slučaj prije četiri godine. Opšti utisak je da su i ove izbore obilježile brojne nepravilnosti, prijave o kupovini glasova, onomogućavanje rada posmatrača kao i žalbe građana da im je zbog izolacije uskraćeno pravo glasa. Pritužbe su imali i građani u inostranstvu.

SrpskaCafe.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Helez: Dodik nadmašio sam sebe po gluposti

DB

Ambasada SAD opet kritikuje vlast u Srpskoj : Gdje je novac?

DB

Hrvatska: Na vrelu Une grade mini hidroelektranu!

DB

Dodik kritikovao odluku Ustavnog suda BiH da suspenduje Izborni zakon Srpske

DB

Cvijanović: BiH obična kolonija

SB

Milan Miličević saslušan u tužilaštvu

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više