Izdvajamo

Nepravilnosti tokom izbora: Fotografisanje listića i nagovaranje na glasanje

Koalicija za poštene i fer izbore “Pod lupom” zatražiće ponovna brojanja sa najkritičnijih biračkih mjesta u BiH, ukoliko se potvrde teže povrede izbornih pravila.

Kako su naveli u Koaliciji, na oko četiri odsto biračkih mjesta primijećena je kombinacija različitih izbornih nepravilnosti što može upućivati na ciljane manipulacije izbornim procesom.

– Očekuje se da se sve nepravilnosti, posebno one koje imaju elemente krivičnog djela, što hitnije istraže kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa i glasovi birača – ističu u ovoj Koaliciji.

Dodaju da je najveći problem na izborima predstavljalo onemogućavanje Ustavom zagarantovanog prava glasa osobama oboljelim od korona virusa ili osobama kojima je izrečena mjera izolacije, što predstavlja kršenje osnovnih demokratskih principa.

– Organizovani pokušaji sprečavanja nestranačkog posmatranja izbora i kontrole izbornog procesa od strane posmatrača Koalicije “Pod lupom” zabilježeni su u Doboju i Banjaluci. Koalicija “Pod lupom” će uložiti prigovore protiv članova biračkog odbora na biračkim mjestima na kojima je pristup posmatračima bio zabranjen zbog samovolje članova biračkog odbora – ističe se u saopštenju.

Kritične situacije

Dodaje se da je Koaliciji “Pod lupom” prijavljeno oko 200 kritičnih situacija, a 75 odsto njih je riješeno u toku izbornog dana u saradnji sa lokalnim izbornim komisijama i CIK čime je spriječen nastavak potencijalnih nepravilnosti na biračkim mjestima.

Najviše prijavljenih kritičnih situacija odnosi se na zabranu posmatranja (59), nepravilnosti pri glasanju (45) i nedostatak izbornog materijala (18).

Posmatrači Koalicije “Pod lupom” unijeli su 39 primjedbi u zapisnike o radu biračkih odbora.

Posmatrači Koalicije su pratili i rad lokalnih izbornih komisija (LIK), odnosne procedure prijema izbornog materijala te unosa rezultata sa biračkih mjesta.

U 98 odsto slučajeva, posmatračima je omogućen nesmetan pristup u prostorije LIK. U odsto odsto slučajeva zabilježeno je stvaranje velikih gužvi pri primopredaji glasačkog materijala. U 93 odsto slučajeva u prostorijama LIK su se primjenjivale i poštivale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

U 29 odsto slučajeva primijećeni su slučajevi pogrešno pakovanog materijala od strane biračkih odbora. U 6 odsto slučajeva primijećena su oštećenja koja upućuju da je neko otvarao glasački materijal (nema pečata na vreći, labavi pečati ili pečati koji se razlikuju od standardnih koji su na svim ostalim vrećama).

– U opštini Novi Grad 29 vreća je doneseno otvoreno, a aktuelni načelnik je dolazio i razgovarao sa članovima LIK. Predstavnici LIK su otvarali vreće sa ciljem otklanjanja grešaka u obrascima ili pakovanju materijala u 44 odsto slučajeva. Najčešće greške ili problemi koji se javljaju pri primopredaji biračkog materijala sa biračkih mjesta su nezapečaćene vreće ili pogrešno pakovanje (u 31 LIK) i pogrešno ispunjeni obrasci (u 28 od 142 LIK) – ističu u Koaliciji.

Dodaju da je ponovno brojanje zabilježeno u 19 LIK, gdje je u osam ponovno brojanje vršio birački odbor sa tog biračkog mjesta, a u 11 slučajeva formiran je poseban tim za ponovno brojanje.

Utvrđivanje rezultata glasanja

Utvrđivanje izbornih rezultata na biračkim mjestima uglavnom je proteklo u skladu sa zakonom i propisima.

– Na osam biračkih mjesta proglašavanje nevažećih glasačkih listića za izbor (grado)načelnika nije obavljeno u skladu sa propisima CIK. Prilikom brojanja glasova na glasačkim listićima za izbor (grado)načelnika, zabilježen je jedan slučaj dopisivanja glasova u Gradišci od strane posmatrača političkog subjekta. Na 16 biračkih mjesta uloženi su prigovori posmatrača na utvrđivanje rezultata za izbor (grado)načelnika. Ozbiljnije nepravilnosti koje bi mogle uticati na rezultate izbora za izbor (grado)načelnika zabilježene su na dva biračka mjesta – navode u Koaliciji “Pod Lupom”.

Ističu da na dva biračka mjesta proglašavanje nevažećih glasačkih listića za izbor za gradsku skupštinu nije obavljeno u skladu sa propisima CIK. Dodaju da prilikom brojanja glasova na glasačkim listićima za izbor za gradsku skupštinu zabilježen i jedan slučaj dopisivanja glasova u Kalesiji od strane člana biračkog odbora.

Ozbiljnije nepravilnosti koje bi mogle uticati na rezultate izbora za izbor za gradsku skupštinu zabilježene su na dva biračka mjesta.

Na pet biračkih mjesta primijećeni su problemi s pakovanjem izbornog materijala. Ulazak na biračko mjesto nakon njegovog zatvaranja je zabilježen na 40 biračkih mjesta. Na 13 biračkih mjesta, obrazac brojnog stanja i obrasce za zbirnim rezultatima nisu potpisali svi članovi biračkog odbora. Na 20 odsto biračkih mjesta žuta kopija obrasca sa zbirnim rezultatima ili nije izvješena ili je izvješena ali je nečitka.

Proces glasanja

– Nepravilnosti pri procesu glasanja (jednoj osobi se izdaje više glasačkih listića, jedna osoba glasa više puta ili jedna osoba glasa u ime druge osobe koje se nisu pojavile na biračkom mjestu) su zabilježene na 36 biračka mjesta. Fotografisanje glasačkih listića je zabilježeno na biračkim mjestima u Novom Gradu, Novom Sarajevu, Brčko distriktu, Ilidži i Sanskom Mostu. Bugarski voz, odnosno dolazak birača na biračko mjesto sa popunjenim glasačkim listićima i odlazak sa setom praznih glasačkih listića je zabilježen na 6 biračkih mjesta u Prijedoru, Varešu, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Novom Sarajevu, Starom Gradu u Sarajevu i Brčko distriktu BiH – napominju u Koaliciji “Pod Lupom”.

Ističu da je na 76 biračkih mjesta zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta ili vršenja pristisaka na birače.

Prema informacijama iz Koalicije “Pod Lupom”, najmanje jedan slučaj glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata desio se na 2,9 odsto biračkih mjesta, a na jednom biračkom mjestu u Odžaku se dogodilo čak više od deset ovakvih slučajeva.

Na 48 odsto biračkih mjesta zabilježeno je vraćanje birača jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska u rasponu od jednog do deset slučajeva, a na 27 biračkih mjesta u više od 10 slučajeva.

Posmatrači Koalicije “Pod lupom” su zabilježili porodično glasanje na skoro dvije trećine biračkih mjesta gdje je uočeno do deset slučajeva ove vrste nepravilnosti. Više od deset slučajeva porodičnog glasanje je zabilježeno na 28 biračkih mjesta.

Na 26,5 odsto biračkih mjesta zabilježeni su slučajevi gdje jedna osoba pomaže većem broju birača da glasaju u kabini, a na četiri biračka mjesta u Bijeljini, Srebreniku, Stocu i Živinicama više od deset ovakvih slučajeva.

Na 15 biračkih mjesta je zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U 3,2 odsto slučajeva tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

Na 24 biračka mjesta posmatračima nije bilo omogućeno da nesmetano prate proces glasanja, a na 156 biračkih mjesta zabilježeni su primjedbe ili prigovori od strane stranačkih posmatrača izbora.

Otvaranje biračkih mjesta

Za 98 odsto posmatrača omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni. Problem u pristupu biračkim mjestima posmatrači su imali na 59 biračkih mjesta, od čega većina u Doboju i Banjaluci. U 51 slučaju problem pristupa je riješen, dok u osam slučajeva posmatrači Koalicije “Pod lupom” na kraju nisu nastavili posmatranje. Prvobitno pristup na biračka mjesta nije omogućen posmatračima najčešće pod izgovorom nemogućnosti poštovanja epidemioloških mjera, a naknadno je omogućen. To nam govori da posmatračima nije bio omogućen pristup zbog samovolje biračkog odbora.

– Zabrinjava podatak da na svakom trećem biračkom mjestu u BiH nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vide imena i prezimena članova biračkog odbora sa nazivom političkog subjekta kojem pripadaju, a što je obaveza. Na 3, 9 odsto biračkih mjesta je nedostajalo nešto od izbornog materijala, dok na 2,2 odsto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani – ističu u Koaliciji.

SrpskaInfo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Draško Stanivuković: Veći izazovi me uvijek više motivišu! (VIDEO)

DB

Banjaluka izabrala: Pavle Dujaković i Sofija Pajić najbolji sportisti (FOTO)

DB

Slobodan Stanić prelazi iz SDS u Narodni front Jelene Trivić

DB

Ko najviše vjeruje u Boga: BiH na vrhu evropske liste

DB

Hapšenje na Jarinju: Srbinu, bivšem policajcu, lisice na ruke pred porodicom

DB

Cvijanovićeva: Ne podržavam bilo kakve intervencije stranih sudija u BiH

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više