Kultura

Objavjeni konkursi za književne nagrade za 2021. godinu

Konkurs za najbolji neobjavljeni roman za nagradu “Zlatna sova”

1. Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, kao najveća izdavačka kuća u Republici Srpskoj, poziva autore koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku, da uzmu učešća na Konkursu za najbolji neobjavljeni roman i nagradu „Zlatna sova“ za 2021. godinu.

2. Književna nagrada izdavačke kuće JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo obuhvata plaketu (povelju) za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 5 000,00 KM i 20 primjeraka romana.

3. Druga nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 2 000,00 KM i 20 primjeraka romana.

4. Treća nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 1 000,00 KM i 20 primjeraka romana.

5. Ukoliko nijedan od autora tri prvonagrađena romana ne bude imao prebivalište u Republici Srpskoj, Zavod zadržava pravo da, na preporuku stručnog žirija, pored nagrađenih romana, uz prethodnu saglasnost autora, objavi još jedan roman autora sa prebivalištem u Republici Srpskoj. U tom slučaju, roman bi bio objavljen u tiražu od 300 primjeraka, uz autorski honorar utvrđen na osnovu internih propisa organizatora konkursa.

6. Pravo učešća na Konkursu imaju svi autori koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku, a koji blagovremeno dostave svoj rukopis, pod uslovom da rukopis romana nije nikada ranije objavljen, kako na srpskom, tako ni na drugom jeziku.

7. Ukoliko je rukopis integralno ili fragmentarno objavljen u štampanoj ili elektronskoj formi, pomenuta činjenica će se smatrati razlogom za isključivanje autora i njegovog djela iz konkurencije.

8. Jedan autor može konkurisati samo sa jednim rukopisom. U slučaju nepoštovanja navedenog pravila Konkursa, sva djela tog autora isključiće se iz konkurencije za nagradu „Zlatna sova“.

9. Autori tri najbolje ocijenjena rukopisa, prema odluci stručnog žirija, učešćem na ovom konkursu obavezuju se da će prenijeti na Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, kao izdavača, isključivo i teritorijalno neograničeno pravo izdavanja autorskih djela sa kojima učestvuju na konkursu, odnosno pravo na reprodukovanje djela štampanjem, u periodu od tri godine od izdavanja istih, te pravo distribuisanja pomenutih dijela do prodaje kompletnog tiraža definisanog ovim konkursom.

10. Na Konkurs slati neobjavljeni rukopis romana, štampan u tri primjerka (format A4, font Times New Roman, prored 1.5, numerisane stranice, uvezano). Autori tri nagrađena romana se obavezuju da rukopise, nakon konačne odluke o izboru, dostave i u elektronskoj formi.

11. Rukopise, potpisane šifom, slati isključivo putem pošte, na adresu JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, ul. Nikole Tesle br. 58, 71123 Istočno Sarajevo, sa imenom i prezimenom, kontakt telefonom i adresom autora, u posebnoj, zatvorenoj koverti. Rukopisi eventualno dostavljeni putem elektronske pošte ili na drugi neodgovarajući način, neće se uzeti u razmatranje i isti neće biti predmetom konkurencije za nagradu „Zlatna sova“.

12. Autori su dužni, pored traženih ličnih podataka, u zatvorenoj koverti iz prehodne tačke Konkursa, dostaviti i potpisanu izjavu, kojom, pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću, izjavljuju da rukopis koji dostavljaju nije nikada ranije objavljen, kako fragmentarno, tako ni integralno.

13. Dostavljeni rukopisi se neće vraćati autorima.

14. Posljednji dan za dostavu rukopisa na naprijed navedeni način je 5. 3. 2021. godine, dok je rok za proglašenje najboljeg neobjavljenog romana 31. 5. 2021. godine.

15. Detaljni uslovi za učešće na konkursu, vrsta i visina nagrade, izbor i način rada stručnog žirija, rokovi za odlučivanje o nagrađenim rukopisima, te ostala pitanja koja definišu postupak izbora najboljeg neobjavljenog romana su definisani Pravilnikom o dodjeljivanju nagrade „Zlatna sova“, objavljenim na zvaničnoj internet prezentaciji Zavoda (www.zunsrs.com).

Konkurs za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu “Sovica”

1. Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo poziva autore koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku da uzmu učešće na Konkursu za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu „Sovica“.

2. Književna nagrada izdavačke kuće JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, pod imenom „Sovica“, obuhvata plaketu (povelju) za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, autorsku naknadu od 1.000,00 KM i 20 primjeraka knjige.

3. Pravo učešća na konkursu za izbor najbolje neobjavljene knjige za djecu imaju svi autori koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku i koji blagovremeno dostave svoj rukopis, pod uslovom da rukopis knjige za djecu nije nikada ranije objavljen, kako na srpskom, tako ni na drugom jeziku.

4. Ukoliko je rukopis integralno ili fragmentarno objavljen u štampanoj ili elektronskoj formi, pomenuta činjenica će se smatrati razlogom za isključivanje autora i njegovog djela iz konkurencije.

5. Jedan autor može konkurisati samo sa jednim rukopisom. U slučaju nepoštovanja navedenog pravila, sva djela tog autora isključiće se iz konkurencije za nagradu „Sovica“.

6. Autor najbolje ocijenjenog rukopisa, prema odluci stručnog žirija, učešćem na ovom konkursu obavezuje se da će prenijeti na Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, kao izdavača, isključivo i teritorijalno neograničeno ovlašćenje na objavljivanje autorskog djela sa kojim učestvuje na konkursu, zatim pravo na umnožavanje djela štampanjem, u periodu od tri godine od izdavanja, te ovlašćenje na stavljanje u promet pomenutog djela do prodaje kompletnog tiraža definisanog ovim konkursom.

7.Autori su dužni da najkasnije do 5. 3. 2021. godine dostave odštampan rukopis knjige za djecu u tri primjerka (format A4, font Times New Roman, prored 1.5, numerisane stranice, uvezano), dok se autor knjige za djecu koja bude nagrađena obavezuje da rukopis dostavi i u elektronskoj formi.

8. Pored tri odštampana primjerka, autori su dužni u posebnoj zatvorenoj koverti dostaviti i sljedeće podatke: ime i prezime, kontakt telefon i adresu, te potpisanu izjavu, kojom, pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću, izjavljuju da rukopis koji dostavljaju nije nikada ranije objavljen, kako fragmentarno, tako ni integralno.

9. Rukopise potpisane šifom slati isključivo putem pošte, na adresu JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, ul. Nikole Tesle br. 58, 71123 Istočno Novo Sarajevo, sa napomenom „Za konkurs za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu ‘Sovica'“. Rukopisi eventualno dostavljeni putem elektronske pošte ili na drugi neodgovarajući način, neće se uzeti u razmatranje i neće biti predmet konkurencije za nagradu „Sovica“.

10. Dostavljeni rukopisi neće se vraćati autorima.

11. Posljednji dan za dostavu rukopisa na naprijed navedeni način jeste 5. 3. 2021. godine, dok je rok za proglašenje dobitnika nagrade 10. 5. 2021. godine.

12. Detaljni uslovi za učešće na konkursu, vrsta i visina nagrade, izbor i način rada stručnog žirija, rokovi za odlučivanje o nagrađenim rukopisima, te ostala pitanja koja definišu postupak izbora najbolje neobjavljene knjige za djecu definisani su Pravilnikom o dodjeljivanju nagrade „Sovica“, objavljenim na zvaničnoj internet prezentaciji Zavoda (www.zunsrs.com).

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Vrijeme je za „Poeziju će svi čitati“

JMS

“Gospođica” Narodnog pozorišta Srpske večeras pred beogradskom publikom

SB

Sid Vicious – neprežaljeni buntovnik punk revolucije

DB

Povratak Harukija Murakamija: Novi roman stiže u knjižare

DB

Slika pronađena na farmi prodata za više od tri miliona dolara

JMS

Prva generacija balerina upisana u Umjetničku školu “Vlado Milošević”

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više