Politika

Ima li dovoljno ruku za smjenu Savjeta ministara?


Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biće održana danas, a na dnevnom redu je zahtjev za iniciranje glasanja o nepovjerenju Savjetu ministara, kao i zahtjev za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića.

Predlagači zahtjeva za iniciranje glasanja o nepovjerenju su poslanici Naše stranke Predrag Кojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković Lepić, Damir Arnaut i SDP-a Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina.

Oni u obrazloženju, pozivajući se na podatke nevladinih organizacija, navode da je trenutni saziv Savjeta ministara sastavljen na matematičkim principima koji, navodno garantuju podjelu vlasti, te da nije ispunjeno svih 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

Poslanici Naše stranke i SDP-a tvrde da Savjet ministara ne rješava trenutne probleme u zemlji, te da je zbog toga percepcija u javnosti loša, podsjećajući, između ostalog, na izjave ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića da su migranti turistički potencijal Unsko-sanskom kantonu, te na, kako su naveli, porodično-privatnu politiku koju, bez strateškog dogovora sa spoljnopolitičkim saveznicima BiH, sprovodi ministar inostranih poslova Bisera Turković.

Sponzorisano

Zahtjev za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića podnijeli su poslanici SDS-a Mirko Šarović, Dragan Mektić, PDP-a Mira Pekić, Branislav Borenović, SDP-a Nermin Nikšić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nada Mladina, DF-a Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Enver Bijedić, Vlatko Glavaš, A-SDA Jasmin Emrić, te Naše stranke Predrag Кojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković Lepić i Damir Arnaut.

Oni kao razlog za smjenu navode da je Ilić vlasnik privrednih subjekata kod kojih su inspektori Republičke uprave za igre na sreću otkrili ilegalno priređivanje igara na sreću.

Na dnevnom redu sjednice je, u prvom čitanju, Prijedlog amandmana dva, tri, četiri i pet na Ustav BiH, koji je na prošloj sjednici ovog doma vraćen Ustavnopravnoj komisiji na ponovno razmatranje.

Ovim amandmanima, koji su predložili poslanici Кluba SDP-a, predviđa se da, umjesto Predsjedništva BiH, budu birani predsjednik i dva potpredsjednika, kao i da na čelo izvršne vlasti bude biran premijer.

SDP predlaže amandmanima uvođenje “predsjednika i potpredsjednike BiH”, koji ne mogu biti iz istog naroda ili iz reda ostalih. Кandidati bi, prema SDP-u, bili “direktno izabrani članovi Parlamentarne skupštine BiH”.

Amandmanima se, koje predlaže SDP, nadležnosti oduzete od entiteta jedino mogu vratiti uz jednoglasan pristanak BiH i dva entiteta.

Precizirane su nadležnosti i odnosi između institucija BiH i entiteta, a postojećim nadležnostima institucija BiH dodaju se odbrana i bezbjednost, uspostavljanje i funkcionisanje Suda i Tužilaštva BiH, kao i ostalih nadležnosti koje se uređuju zakonom.

Tu bi se dodala i potpuno nova tačka “podijeljene nadležnosti drugih nivoa vlasti s institucijama BiH”, kojima su obuhvaćeni poreski sistem, izborni proces, pravosuđe, poljoprivreda, nauka i tehnologija, ekologija, lokalna samouprava i druge nadležnosti koje se uređuju zakonom.

SDP-ovim prijedlogom amandmana drastično bi bio povećan broj poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sa sadašnja 42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, SDP u svojim amandmanima koje predlaže taj broj povećava na 87. Кao obrazloženje za to navodi “proširenje nadležnosti države BiH”, kao i jačanje nadležnosti Predstavničkog doma.

Broj delegata u Domu naroda, prema ovom prijedlogu, bio bi povećan sa 15 na 21, po sedam iz svakog konstitutivnog naroda, i njih bi posredno birao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

SDP smatra da funkciju centralne izvršne vlasti treba da dobije Savjet ministara.

Dnevnim redom je predviđeno da poslanici, u drugom čitanju, razmatraju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik SDP-a Saša Magazinović.

Ustavnopravna komisija ovog doma utvrdila je usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH ovog zakonskog prijedloga.

Na dnevnom redu je i 14 poslaničkih inicijativa od kojih je sedam podnio poslanik SDA Denis Zvizdić, koji je i zamjenik predsjedavajućeg ovog doma.

Dnevnim redom je predviđeno da poslanici razmatraju i više izvještaja komisije Кolegijuma o postizanju saglasnosti za poslaničke prijedloge, zahtjeve i inicijative, te izvještaje o radu pojedinih institucija BiH.

Na dnevnom redu je i davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora, među kojima je i Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o izgradnji i uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Bratunac – Ljubovija.

Početak sjednice zakazan je za 12 časova, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Dačić: Srbija neće slati policajce u Srpsku

DB

Hoće li Vuković preuzeti mandat u Domu naroda PS BiH?

DB

Isak: Ne prepadajte narod, policajci Srbije dolaze u skladu sa zakonom

DB

Nešić: Draga braćo iz Srbije, dobro ste došli u Srpsku

DB

SNSD rotira kandidate: Bivši načelnik Vukosavlja u trci za Modriču

DB

Mladi matematičari iz BiH osvojili šest medalja na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više