Natalija Trivić
Društvo

Trivić: Znanje đaka mora biti primjenjivo

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je cilj da škole za desetak godina budu mjesto srećne i zadovoljne djece.

Dodala je da treba da budu mjesto interaktivnog pristupa u nastavi i pridavanja više pažnje interesovanjima i talentima đaka, koji će po završetku školovanja imati znanje primjenjivo u praksi i svakodnevnom životu.

– Želim da đaci kroz nastavne planove i programe imaju takvo, a ne čisto reproduktivno znanje, a više ćemo raditi i na obukama nastavnika jer moramo shvatiti da smo svi u situaciji cjeloživotnog učenja – navela je Trivićeva u intervjuu Srni.

Ona je naglasila da će ovi i drugi ciljevi biti sadržani u budućoj desetogodišnjoj strategiji razvoja predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja Srpske, na čijoj pripremi će se raditi u ovoj godini.

– Želimo i da za desetak godina imamo najmanje 90 odsto djece obuhvaćene predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem i da time pokažemo da vrtići nisu samo za čuvanje djece. Mnogo toga je planirano u ovoj godini i dalje ćemo insistirati na svemu što je zacrtano akcionim planom za reformu obrazovanja. Ako nastavimo dinamikom koju smo imali do sada, ne sumnjam da ćemo to ostvariti – rekla je Trivićeva.

Budžet Ministarsva prosvjete i kulture za ovu godinu za sve institucije u njegovoj nadležnosti iznosi 368,3 miliona KM, a bez republičkih institucija 361,7 miliona KM.

– Neće nedostajati sredstava za nastavak reforme obrazovanja. Prethodne dvije godine radili smo na povećanju plata prosvjetnih radnika, a u ovoj sa sigurnošću mogu reći da plate neće biti umanjivane usljed situacije sa virusom korona. Sredstava neće manjkati ni za obuke nastavnog kadra, nastavak digitalizacije u srednjim školama i slično. Naravno, u budžetu su, zbog situacije sa virusom, umanjene druge stavke, poput materijalnih troškova, određenih stručnih usluga, putovanja i smještaja – kaže Trivićeva.

Ona je napomenula da je resorno ministarstvo u protekloj godini, uprkos pandemiji, realizovalo sve planske aktivnosti u vezi sa reformama i unapređivanjem predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja.

Trivićeva je istakla da je obuhvat djece u predškolskom obrazovanju povećan na 27,5 odsto, te da je zakonski definisano da djeca bez roditeljskog staranja i ona sa poteškoćama u razvoju mogu besplatno da pohađaju vrtiće.

Ona je ukazala da je za tri miliona KM povećan budžet za besplatne udžbenike đaka pojedinih razreda osnovnih škola, te da je Pedagoški zavod Republike Srpske lani uspješno radio na osavremenjivanju nastavnih planova i programa za osnovne škole, što je osnova za inoviranje udžbenika.

Trivićeva je izrazila zadovoljstvo što ove godine počinju sa radom resursno-stručni centri u Srpskoj koji će djeci sa poteškoćama u razvoju pružati usluge na regionalnom nivou.

– Radiće se i na tome da se, na osnovu profesionalne orijentacije djece, kreira obrazovanje – u skladu sa sklonostima i željama osnovaca kako bi oni bili spremni za nastavak školovanja – rekla je Trivićeva.

Ona je navela da se lani, u komunikaciji sa privrednim subjektima, radilo i na usaglašavanju upisnih politika srednjih škola sa potrebama tržišta rada, zbog čega je okončana standardizacija dodatnih 46 zanimanja.

Trivićeva je naglasila da je Vlada lani finansirala deficitarna zanimanja za 600 đaka za koje je obezbijeđeno po 100 KM stipendije, plus troškovi prevoza.

– Veoma važna je praktična nastava đaka kod poslodavaca u realnom sektoru da bi oni mogli da steknu osnovna znanja i vještine, te da znaju kako se određeni poslovi odvijaju i rade. U vezi s tim uspješno je realizovan projekat plaćene učeničke prakse, gdje smo imali podršku privrede i gdje su đaci za obavljanje praktične nastave dobijali određenu naknadu – rekla je Trivićeva.

Ona je najavila da ove godine počinje reforma opštih gimnazija u smislu osavremenjivanja nastavnih planova i programa, te smjerova koji bi trebali biti prilagođeni potrebama društva.

Trivićeva je svim zaposlenima u školama Srpske, učenicima i njihovim roditeljima zahvalila za napore koje su učinili da se, uprkos pandemiji, uspješno završi nastava u prvom polugodištu.

– Pokazalo se da uz disciplinu, odgovorno ponašanje i poštovanje mjera možemo realizovati sve što se od nas očekuje u pogledu obrazovanja – rekla je Trivićeva.

Ona vjeruje da će se i nastavak školske godine uspješno iznijeti uz očekivanje normalizacije stanja u vezi sa virusom, pa da nova školska godina počne bez problema, onako kako je to bilo prije pandemije.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Izgorio jedan od najstarijih bungalova u Zelenkovcu: U plamenu stradala brojna umjetnička djela!

M B

Kurti snosi najveću odgovornost za događaje u Banjskoj

M B

Zavidovići: Ubijena radnica u pekari, ubica izvršio samoubistvo

M B

Srpska bogatija za 17 beba

M B

Vremenska prognoza: Poslije podne razvedravanje

M B

Mokri kolovozi, smanjena vidljivost zbog magle

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više