Društvo

Predviđeno rušenje 80 objekata na dijelu trase auto-puta kroz Prijedor

Najnoviji prijedlog plana parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor, po skraćenom postupku, predviđa rušenje 80 objekata na području Prijedora, od kojih je oko 30 odsto stambenih, a 70 odsto su pomoćni, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

– Od ukupno 80 objekta predviđenih za rušenje na dijelu trase auto-puta koja prolazi kroz grad Prijedor, na području Kozarca nalazi se 17 objekata-četiri kuće, 12 pomoćnih objekata i jedan objekat u ruševnom stanju – pojašnjeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da je predviđeno i rušenje 157 objekata na području grada Banjaluka, od čega su 40 odsto stambeni, a 60 odsto pomoćni objekti.

Generalni projekat izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor, na osnovu kojeg je potpisana koncesija, radio je CIP Beograd, navedeno je u saopštenju, te se dodaje da je prvobitni projekat predviđao oko 880 objekata za rušenje duž cijele trase auto-puta.

Ministarstvo je kao nosilac pripreme Plana parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor po skraćenom postupku, zajedno sa nosiocem izrade navedrnog akta – Institutom za građevinarstvo “IG” Banjaluka, koji je ovlašćen za izradu dokumenata prostornog uređenja, izvršilo zakonske obaveze i omogućilo učešće javnosti u izradi navedenog prostono-planskog dokumenta.

– Nacrt dokumenta bio je izložen na javni uvid od 20. februara do 5. marta 2020. godine u prostorijama gradova Prijedor i Banjaluka, kao i u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, a bio je dostupan i na veb portalu Ministarstva, o čemu su i stručna i najšira javnost blagovremeno obaviješteni. Za vrijeme trajanja javnog uvida održane su javne prezentacije u prostorijama navedenih jedinica lokalne samouprave – navodi se u saopštenju.

Tim Nacrtom plana parcelacije, kako se ističe, smanjen je broj objekata za rušenje duž cijele trase, a bilo je predviđeno rušenje 109 objekata na području grada Prijedor i 245 na području Banjaluke.

U toku javnog uvida pristigao je znatan broj primjedaba i sugestija na Nacrt dokumenta koji se odnosio na teritoriju oba grada.

– Nosilac izrade je stručnom analizom utvrdio opravdanost većeg broja pristiglih primjedbi, što je uslovilo potrebu izmjene planskog rješenja iz Nacrta dokumenta. Izmjena planskog rješenja kojim se otklanjaju primjedbe je uključivala značajnije izmjene planskog rješenja, te je shodno tome, utvrđena zakonska obaveza ponovnog javnog uvida propisana članom 49. Zakona o uređenju prostora i građenju – navodi se u saopštenju.

Nosilac izrade, pojašnjavaju u saopštenju, izradio je i dostavio nosiocu pripreme novi, korigovani Nacrt plana u oktobru 2020. godine, te je stavljen na ponovljeni javni uvid od 16. novembra do 30. novembra 2020. godine u prostorijama gradova Prijedor i BanjalLuka i Narodne skupštine Republike Srpske, o čemu je javnost, takođe, obaviještena. U toku trajanja javnog uvida izvršeno je i njegovo javno izlaganje.

– Nakon završetka ponovljenog javnog uvida, nosilac izrade Plana je sagledao i zauzeo stav prema novim dostavljenim prijedlozima, primjedbama i mišljenjima, te na osnovu toga pripremio Prijedlog plana parcelacije za auto-put Banjaluka – Prijedor po skraćenom postupku i dostavio ga nosiocu izrade u decembru 2020. godine – naglašava se u saopštenju.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

BH novinari: Nikada nećemo pristati na medijski mrak!

DB

 Banjalučki profesori: Najopasnije bi bilo da se zataška afera o kupovini diploma

SB

Dodik: Prnjavor siguran grad sa perspektivom

JMS

Uvozno meso prvi put skuplje nego domaće

SB

Šulić: Prioritet rješavanje pitanja Trgovske gore

JMS

Vuković: “Elektroprivreda” potrošače subvencionisala sa 192 miliona km

JMS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više