Politika

Međunarodna komisija: Na događaje u Srebrenici se ne može primijeniti termin genocid

Vlada Republike Srpske je danas na posebnoj sjednici „primila k znanju“ izvještaj „Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992 – 1995 godine“.

Predsjednik ove komisije, u kojem je bilo desetak eminentnih svjetskih stručnjaka, bio je izraelski istoričar Gideon Grajf.

On je kazao da su se „rukovodili pravdom, istinom i činjenicama“ i da nije bilo nikakvih pritisaka ni od pojedinaca niti institucija u Srpskoj.

– Sva istraživanja smo zasnivali na naučnim standardima i metodologiji. Nastojaćemo da promovišemo istinu i činjenice o ovom izvještaju . Nalazi su usmjereni ka pomirenju i istini prema svim narodima – rekao je Grajf.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je ovo jedan od najvažnijih dokumenata za RS, da ga je uradio tim nesumnjivih autoriteta iz raznih oblasti širom svijeta, na koje nije bilo moguće uticati.

Naveo je da izvještaj ima preko hiljadu stranica i da se odnosi na različite aspekte dešavanja u i oko Srebrenice. On je istakao da je „koliko je vidio“ u izvještaju , a koji inače još nije javno objavljen, navedeno da je u Srebrenici stradalo najviše 3 500 Bošnjaka, te da je ubijeno preko 2 000 Srba.

Dodik je poručio da se prihvata činjenica da su stradali Bošnjaci, da je stradalo i mnogo djece na svim stranama, ali da su stradali i Srbi i da za to treba da odgovaraju svi.

Poručio je da je najvažniji zaključak iz ovog izvještaja da se na „na događaje u Srebrenici ne može primijeniti termin genocid“.

– Ova komisija to odbacuje jer smatra da nema elemenata po važećim kvalifikacijama i Rimskom sporazumu koji to tretira. Republika Srpska trajno odbacuje bilo kakvu kvalifikaciju te vrste, nije ovdje učinjen genocid i ne možete od nas očekivati da to priznamo – bio je kategoričan Dodik.

On je istakao i da su Srbi izgubili medijski rat, ali da im to „ne stavlja okove da se bore za istinu“.

Naveo je da dijelovi iz izvještaja govore kako su „neki novinari bili plaćeni da vode savremeno ratovanje da se Srbi kvalifikuju kao negativci, a izvještaje su pisali u kancelarijama u Londonu ili Vašingotnu“.

– Opisivali su događaje koji su uznemirili svijet, a nisu se desili – kazao je Dodik.

Ocijenio je da se ovaj izvještaj poziva na činjenice, datume, ličnosti.

– Medijska satanizacija Srba je lažna i bila je u funkciji vođenja rata protiv Srba i kreiranja budućih država i teritorijalnih rješenja na području bivše Jugoslavije. Izvještaj nije lak i da potvrđuje da je bilo stradanja. Mi to ne negiramo i ne omalovažamo ali ne odustajemo ni da se činenjice o stradanju Srba negiraju ili umanjuju. Cilj je pomirenje, ali je teško očekivati da se taj sveti cilj ispuni – rekao je Dodik.

Poručio je da smo ovih dana svjedoci produžene satanizacije Srba kroz presude u Hagu i sjednice Savjeta bezbjednosti.

– Volio bih da se desi pomirenje, a imam i ideju kako da se to uradi. Ovi autoriteti su spremni da svoje nalaze sučeljavaju i sa drugima. Ne možemo da prihvatimo priču o genocidašima, a da su oni cvjećke i da su došli zli Srbi da ih pregaze. Nisu cvijeće i nisu bili bezazleni u toku prošlog rata – kazao je Dodik.

Premijer RS Radovan Višković je kazao danas da je komisija radila bez uticaja institucija u RS ili „sa strane“, te da su se obraćali i institucijama u FBiH, ali da većina njih nije dala nikakav odgovor ili su poručili da ne žele da učestvuju u ovakvom radu.

Istakao je da je ovaj dokument u isključivom autorskom pravu i vlasništvu same komisije, a nije dokument Vlade ili institucija RS.

– Izvještaj će biti na sajtu našeg Centra za istraživanje rata i ratnih zločlina i biće dostupan svima koji žele da se bave ovom tematikom. Ne želim da danas ulazim u komentare, ali vjerujte da, kada se upoznate sa sadržajem, vidite pod kakvim okolnostima se kreirala istina oko tih dešavanja, sve do danas – kazao je Višković.

Predsjednica RS Željka Cvijanović je rekla da je cilj izvještaja doći do istine.

– Namjera nije da se bilo oko uvrijedi, umanji patnja ili bol žrtava, nego da se na sveobuhvatan način posmatra šta se dešavalo na tom području i kako su stradali i jedni i drugi. Izvještaj se pojavljuje u složenim političkim uslovima – istakla je Cvijanović.

mondo.ba

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Ko je Dušan Obrenović koga je prebila tzv. kosovska policija?

DB

Nova kazna tzv. Kosovu: Zabranjene posjete kosovskih zvaničnika SAD

DB

Izlila se rijeka Brezna: Poplavljen put Banjaluka-Teslić (VIDEO)

DB

Predsjedništvo PDP: Užasnuti nasiljem na Kosovu, ali i zaduživanjem Srpske

DB

Komšić: Možda nije bilo tako glasno ili efektno, ali poruka je jasna

DB

Hovenijer o “prvoj kazni Prištini”: Za (tzv.) Kosovo su vježbe završene

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više