EX YU

Zbog procedura kasni i početak sezone u Hrvatskoj


Hrvatske turističke kompanije ovih dana muku muče sa nedostatkom radnika, zbog čega je čak pod znakom pitanja otvaranje nekih objekata, prije svega hotela.

Svakoj velikoj turističkoj kompaniji trenutno nedostaje po nekoliko stotina radnika, pišu hrvatski mediji.

Kako na domaćem tržištu nema ljudi, jer je dobar dio sezonaca zbog korone prebjegao u druge sektore, odnosno snašao se s poslom u neizvjesnosti otvaranja turističkih objekata, sve nade polažu se u stranu radnu snagu, a to su prije svega radnici iz zemalja izvan Evropske unije, odnosno iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Tu pak nastaje novi problem, jer procedura dobijanja radne dozvole nekad traje i do mjesec dana, a potrebe sektora mjere se sad već u satima. U proceduri, saznaje “Poslovni dnevnik” u MUP-u Hrvatske, trenutno je skoro 5 000 zahtjeva za radne dozvole, dakle toliko radnih mjesta je prazno i hitno čeka radnike.

Sponzorisano

– U situaciji smo u kojoj niko nije kriv: poslodavci donedavno nisu mogli znati koliko će kadra trebati, kakva će biti situacija s pandemijom i mjerama, a radnici su se morali snaći. Procedure koje u normalnim godinama traju nekoliko mjeseci sada moramo rješavati puno brže. Nedostatak radnika trenutno je najveći izazov sektora, i trudimo se zajedno s institucijama doći do najboljih rješenja kako bi se ubrzale procedure, odnosno olabavili svi instrumenti zapošljavanja stranih radnika, kako bi se otvorili svi objekti za koje imamo potražnju – kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatskog udruženja turizma.

U idealnim uslovima, procedura od zaprimanja zahtjeva do dobijanja radne dozvole trebalo bi ovih dana da traje maksimalno sedam dana. Ali, iako je za turizam ukinuta obaveza testa tržišta rada, sistem nije pripremljen ni ekipiran da u tako kratkom roku obavlja svu propisanu administraciju.

Kako je poznato, Zakonom o strancima koji je stupio na snagu 1. januara ukinute su kvote za zapošljavanje stranaca (državljana trećih zemalja izvan EU), već poslodavci prije zapošljavanja državljana trećih zemlja imaju obavezu zatražiti ima li takvih radnika na hrvatskom tržištu.

Stoga poslodavac prvo provodi test tržišta rada, a HZZ je dužan u roku od najkasnije 15 dana dostaviti poslodavcu rezultate testa tržišta rada. Ako se utvrdi da nema hrvatskog radnika koji ispunjava zahtjeve poslodavca za zapošljavanje, poslodavac može podnijeti zahtjev za dozvolu za boravak i rad za tačno određenog državljanina treće zemlje.

Turizam je prepoznat kao djelatnost s deficitarnim zanimanjima, i nema obaveze testa tržišta rada, i tu su poslodavci dobili prednost, ali to nije dovoljno, jer slijede još procedure za utvrđivanje jesu li ispunjeni uslovi za davanje pozitivnog mišljenja za zapošljavanje te osobe za hrvatskog poslodavca, dodaje pomenuti portal.

Kako pojašnjavaju u Ministarstvu unutrašnjih poslova, oni nakon podnesenog zahtjeva za dozvolu za boravak i rad utvrđuju predstavlja li taj državljanin treće zemlje opasnost za javni poredak, nacionalnu bezbjednost i javno zdravlje, odnosno utvrđuje ima li taj državljanin treće zemlje zabranu ulaska i boravak u Hrvatsku te zabranu ulaska u Šengenski prostor, kao i da li je dostavio propisani dokaz da nije pravosnažno osuđen za krivična djela u matičnoj zemlji.

Rok za odlučivanje o zahtjevu za dozvolu za boravka i rad je 15 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva, tokom kojeg HZZ utvrđuje jesu li ispunjeni uslovi za davanje pozitivnog mišljenja za zapošljavanje, a MUP utvrđuje jesu li sa sigurnosne strane ispunjeni uslovi za izdavanje dozvole za boravka i rad za tačno određenu osobu.

Portal saznaje da je MUP do 21. juna izdao 7 003 dozvola za boravak i rad za djelatnost turizam i ugostiteljstvo. Od toga je izdato 1 232 dozvola za novo zapošljavanje, 980 za produženje te 4 791 za sezonsko zapošljavanje.

Istovremeno, do 21. juna 2021. godine podneseno je 11 740 zahtjeva za dozvole za boravak i rad za djelatnosti turizam i ugostiteljstvo, što obuhvata i zahtjeve za novo zapošljavanje, produženje te sezonsko zapošljavanje.

Drugim riječima, u proceduri je još gotovo 5 000 zahtjeva poslodavaca. Poređenja radi, u 2019. godini u turizmu je bilo zaposleno 20 000 stranih radnika, a proces zapošljavanja kretao je najkasnije u februaru.

– U stalnom smo kontaktu s predstavnicima udruženja koji zastupaju interese poslodavaca, kako bi se otkrili mogući izazovi s kojima se suočavaju poslodavci, kao i pronašli moguća rješenja u okviru zakonskih mogućnosti. Ministarstvo preduzima mjere kako bi se zahtjevi riješili u što kraćim rokovima, a s obzirom na povećani broj zahtjeva za zapošljavanje državljana trećih zemalja, posebno u djelatnosti turizma i ugostiteljstva. Osim aktivnosti koje poduzima Ministarstvo, kao i HZZ, preduslov za što brže rješavanje zahtjeva je i na strani poslodavca. Jer zahtjevi koji nisu predani s potpunom dokumentacijom zahtijevaju dodatno vrijeme službenika, što u konačnici utieče i na razdoblje rješavanja zahtjeva koji su podneseni s potpunom dokumentacijom – ističu u Ministarstvu.

Poslovni dnevnik

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Nešić: Bećirovićev govor pun mržnje prema Srbima

M B

Dodik: Samo Srpska pokazala da poštuje svoje i žrtve drugih naroda

M B

Gradonačelnik: Redukcija se vrši kako bi svi ljudi imali vodu

M B

Vučić: Nedvosmisleni pozivi na rat u Potočarima

M B

Vulin: Zašto niko ne razumije bol srpskih majki iz Podrinja

M B

Crveni meteoalarm upaljen i danas za dijelove BiH

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više