Infopunkt

Odbačen prigovor Tačija na nadležnost Suda za zločine tzv. OVK

Sud za zločine tzv. OVK u Hagu odbio je preliminarne prigovore odbrane na nadležnost suda i formu optužnice protiv bivšeg komandanta tzv. OVK Hašima Tačija i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998. do 1999.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su bivši članovi glavnog štaba tzv. OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Njihovi branioci uložili su 11 preliminarnih prigovora na nadležnost suda, formu optužnice i oblike krivične odgovornosti koje ona sadrži, tražeći da optužbe budu povučene.

Branioci su, između ostalog, tvrdili da sud u Hagu, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana vijeća Kosova, može suditi optuženima samo po krivičnom zakoniku SR Jugoslavije, naslijeđenom od bivše SFRJ, koji je bio na snazi u vrijeme rata na Kosovu, 1998-99. Taj zakonik nije predviđao udruženi zločinački poduhvat, komandnu odgovornost, nezakonito pritvaranje kao ratni zločin, ni nasilni nestanak kao zločin protiv čovječnosti, koji se optuženima stavljaju na teret.

Odbacujući taj prigovor kao neosnovan, sudija za prethodni postupak Nikola Giju naglasio je da je zakonom o osnivanju suda, usvojenim 2015. u Skupštini Kosova, određena primena međunarodnog običajnog prava, koje predviđa sve navedena krivična djela i oblike odgovornosti.

Sudija je usvojio i argument tužilaštva da je ta krivična djela i oblike odgovornosti, 1998-99, indirektno priznavao i domaći krivični zakonik.

Sličnim argumentima, sudija Giju odbacio je i prigovor odbrane da sud nema nadležnost da optuženima sudi po principu komandne odgovornosti.

Na osnovu toga, sudija Giju je kao nerelevantno odbio pozivanje Veseljijeve odbrane na presudu Ustavnog suda Srbije, donetu prošle godine, po kojoj se oficiru MUP Srbije ne može suditi za krivična djela koja 1999. nisu bila navedena u domaćem zakoniku.

– Sud nije obavezan da postupa po presedanima iz drugih pravosudnih sistema, te interpretacija Ustavnog suda Srbije nije obavezujuća – naglasio je sudija.

Giju je, međutim, djelimično usvojio prigovor odbrane drugooptuženog Veseljija i naložio tužiocima da iz optužnice uklone paragraf, kojim se optuženima na teret stavlja komandna odgovornost za krivična djela sa posebnom namjerom (special intent crimes).

Prigovor odbrane da je sud nadležan samo za zločine izričito navedene u izvještaju specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija, sudija Giju je takođe odbacio.

U sudijinoj odluci piše da je zakon kojim je sud osnovan predviđa suđenja za zločine “u vezi sa” navodima iz Martijevog izvještaja, što znači da postoji nadležnost i za zlodjela koja Marti nije izričito spomenuo.

Sudija Giju odbio je, uz slično obrazloženje, i prigovore odbrane na vremensku i teritorijalnu nadležnost suda za zločine tzv. OVK.

Odbrane Tačija i Veseljija su u prigovorima iznijele sasvim suprotna tumačenja teritorijalne nadležnosti suda izvedene iz Martijevog izvještaja.

Veseljijev branilac Ben Emerson tražio je, naime, da sud odbaci optužbe za zločine u Albaniji, zato što u toj zemlji nije bilo ratnog sukoba, kao i za zlodjela počinjena poslije 10. juna 1999, kada je, po njemu, rat bio završen.

Nasuprot tome, Tačijev, sada bivši, advokat Dejvid Huper protumačio je da, na osnovu Martijevog izvještaja, sud ima nadležnost samo za zlodjela u Albaniji, a ne i na Kosovu.

Sudija Giju odbacio je i prigovore odbrane na formu optužnice, odnosno tvrdnje da optužbe nisu u propisanoj mjeri konkretne i precizirane.

Naložio je, međutim, tužiocima da iz nekoliko paragrafa u optužnici izbrišu nedovoljno precizne formulacije, poput “uključujući”.

Odbrane optuženih imaju pravo da na dvije današnje odluke sudija Gijua, duge oko 200 stranica, ulože žalbu Apelacionom vijeću suda.

Odluke o preostalim preliminarnim prigovorima, sudija Giju će, kako je najavio, donijeti krajem avgusta.

Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u deset tačaka tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba tzv. OVK i to Tači kao politički komesar, kasnije i komandant, Veselji kao šef obavještajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamjenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obavještajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima tzv. OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Vučević: Situacija na Kosovu i Metohiji i dalje veoma napeta

M D

Preminuo Saša Zalepugin

M D

Hrvatska pošta nije odobrila izradu žiga sa Titovim likom

M D

Velika akcija hapšenja migranata nakon pucnjave i ranjavanja u Horgošu (VIDEO)

BS

Crnković: Protivljenje BiH za Hrvatsku puki poziv na unapređenje skladišta

BS

SJAJNA MERIDIAN PROMOCIJA: „Petak crni“ – a džepovi puni!

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više