Foto: Samir Yordamoviç - Anadolu Agency
Politika

Predsjedništvo BiH: Dodik protiv svih tačaka, Džaferović traži od stranaca da reaguju


U Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva BIH na koju je došao i Milorad Dodik, srpski član ove institucije BiH.

Nakon što je sjednica završena, novinarima se obratio Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, koji je rekao da je Dodik glasao protiv svih tačaka dnevnog reda i protiv  tačaka koje se odnose na spoljnu politiku i odbranu.

– Radi se o očiglednoj blokadi institucije Predsjedništva BiH. Nismo mogli rješiti ni  proces davanja agremana ambasadorima koje su druge države imenovale, tako da je ugrožena stabilnost BiH. Osim što je blokada, to je i zloupotreba jer niko od nas nije biran da se tako ponašamo nego da izvršavamo svoja ustavna rješenja. Sad smo u situaciji kada treba da reagira međunarodni mehanizam, jer sad smo u blokadi. Mislim da je put da se svi u BiH  pridržavamo postojećih rješenja, da ne uzimamo od Dejtona samo što nam odgovara, jer dovodimo u pitanje i entitete – rekao je Džaferović i poručio da svi dobro paze na ravnotežu jer onaj ko je remeti biće u poziciji da ugrozi ono za što se bori.

Dodaje da je BiH potrebno da institucije BiH funkcionišu i da visoki predstavnik Kristijan Šmit nije stvar dogovora već je rješenje oko kojeg nema nikakvih razgovora i dogovora.

Sponzorisano

– U ovoj situaciji vidim  izlaz u ispunjavanju uloge međunarodne zajednice, a to je visoki predstavnik – rekao je Džaferović i dodao da visoki predstavnik treba da radi svoj posao, te da od Šmita očekuje da pomogne BiH da profunkcionira, uključujući i smjenu.

Poručio je da je visoki predstavnik legalan i legitiman i da oko toga nema rasprave.

– Tu temu nameću oni koji bi da nema visokog predstavnika u BiH. To žele oni koji blokiraju državu i koji žele realizovati svoje antidejtonske poklitike – rekao je Džaferović.

Sa druge strane, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, je rekao da dok ne dođe do ukidanja odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o nametanju amandmana koji se odnose na genocid, predstavnici Republike Srpske neće učestvovati u donošenju odluka.

– Dolaziću na sjednice Predsjedništva, o tome sam se konsultovao s Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom Narodne skupštine RS, i obojica smo se saglasili da je to u skladu s odlukom Narodne skupštine RS, jer se na tim sjednicama neće donositi odluke – rekao je Dodik.

Informisao je javnost da na održanoj sjednici nije došlo do donošenja odluka, te da će se Narodna skupština RS na kraju morati izjasniti o odlukama koje su bile na Predsjedništvu. Što se tiče odlaska na bezbjednosni forum u Sloveniji, Dodik je rekao da o tome nije donesena odluka, te da će bilo čiji odlazak tamo biti privatna posjeta, a ne u ime BiH.

Ponovio je da u BiH ne postoji visoki predstavnik, i istakao da se Kristijan Šmit samo tako predstavlja, a da nema legitimitet, jer, kako je objasnio, nije izabran u skladu s Aneksom X Dejtonskog sporazuma koji predviđa saglasnost strana u RS o tom imenovanju. Mišljenja je da bi RS, ako bi priznala ovakvo imenovanje, ukinula svoj status strane u Dejtonskom sporazumu. Ustvrdio je da Bošnjaci očekuju da Šmit donese odluke u njihovu korist, te da bi lično volio da vidi da Šmit donese neke mjere protiv njega, o čemu, kako je naglasio, sanjari Šefik Džaferović, bošnjački člaln Predsjedništva.

Izrazio je zadovoljstvo da je opozicija ostala pri odluci o tome da se ne donose odluke na nivou BiH. Naglasio je da bi vladajuća većina mogla donositi odluke i bez opozicije, ali da je dobro da se pokaže srpsko jedinstvo na ovom pitanju.

Naglasio je da pozdravlja angažovanje zemalja poput Turske, Srbije ili Hrvatske u posredovanju, i istakao da je najvažnije očuvanje mira.

Ponovio je svoje ocjene da je BiH ovakva neodrživa, te da je došlo do značajnih devastacija Dejtonskog sporazuma, te da je u tome učestvovala i međunarodna zajednica kroz stvaranje koncepta građanske i unitarne BiH.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše Vučićevu izjavu u kojoj se pozitivno izjašnjava o Šmitu, Dodik je rekao da razumije poziciju Srbije u kontekstu mogućeg dolaska Angele Merkel, njemačke kancelarke u Srbiju, ali da mu je objasnio poziciju RS oko Šmita i činjenice da u BiH on nema legitimitet da bude visoki predstavnik.

Nezavisne.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vremenska prognoza: Upozorenje zbog temperature i do 40 stepeni Celzijusovih

M B

Učinjen značajan pomak u odnosima Srpske i Mađarske

M B

Na Evropskom prvenstvu danas tri utakmice

SB

Održan sastanak radne grupe za smanjenje rizika od katastrofa

M B

Čerek: Žalosno je da je Smiljana Moravac Babić pokušala da poruči nešto Jeleni Trivić!

M B

Treba li maloljetnicima u BiH dozvoliti da glasaju?

SB

1 komentar

Galileo Galilei Utorak, 31.08.2021., 15:19 at 3:19 pm

Dodik je samo protiv stvaranja islamske drzave u BiH.Pametnom jasno ali ne Komsicu I DZaferovicu.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više