EX YU

Štulić je bio u pravu: Croatia Records izgubila na sudu

Visoki upravni sud Hrvatske protiv Croatia Recordsa pravosnažno je presudio da je ova muzička produkcija 28 godina ostvarivala prihod na imovini koja joj ne pripada, čime je potvrđeno da je frontmen nekada popularne grupe Azra, Branimir Džoni Štulić dobio parnicu protiv njih.

U svojoj izjavi za portal “ravnododna”, Štulić je rekao da želi da mu se isplati četrdeset godina eksploatacije njegovog posjeda.

– Za druge me se ne tiče (bili oni pojedinci ili države), ali moje krpice da mi se vrate (sa svom pripadnom dokumentacijom) i, jasno, da mi se plati četrdeset godina ilegalne eksploatacije mojeg posjeda (znači posle šest mjeseci na koje su imali pravo, jer poslije toga ulog se obrće, njihovih devedeset posto ide meni, a mojih deset posto ide njima, odnosno tiskari); plus svi moji autorski honorari u potpunosti (devedeset posto mi je ukradeno, to jest nije isplaćeno – po tim tipskim šestomjesečnim papirima koji su im davali pravo iskorištavanja moje muzike – do 1984, poslije toga svih sto posto); plus kazna za brisanje mog kopirajta Azra Music i stavljanja svog; plus odšteta za moje četrdesetogodišnje uzaludne vapaje (jer trebalo je preživjeti sve te godine bez šoldi za kojih sam trebao barem stotinu puta crknuti od gladi); plus duševne boli koje je nemoguće platiti ili utažiti sve dok ta bagra postoji na ovom bijelom svijetu, dakako, s pripadnom četrdesetogodišnjom kamatom (s kojom sam i ja uvijek sve platio i pretplatio) – rekao je Štilić.

Po pravosnažnoj presudi Visokog upravnog suda Republike Hrvatske Croatia Records je nepravilno privatizovala nekadašnji Jugoton otuđivši pri tome fonograme tj. originalne prve snimke, a riječ je o izuzetnom broju master snimaka snimljenih od osnivanja Jugotona pa sve do početka rada Croatia Recordsa.

– Sud je pravosnažnom presudom utvrdio da vijrednost tih snimaka, na temelju kojih se rade novi snimci i kompilacije, nikada nije procijenjena, niti je za nju Croatia Records išta platila. Radi se o pravosnažnom kraju jedne od najnotornijih privatizacijskih pantljičara u Hrvatskoj. U privatizaciji sredinom devedesetih godina, plaćene su nekretnine i druga imovina nekadašnjeg Jugotona, ali vrijedan diskografski materijal preuzet je, prema odluci Visokog upravnog suda, u nepravilnom procesu – piše novinarka Ana Raić Knežević na Telegramu, a prenosi ravnododna.com.

Iz toga proizlazi da je Croatia Records 28 godina ostvarivala prihod na imovini koja joj ne pripada, a tu je riječ o tzv. back catalogu nekadašnjeg Jugotona.

Kad se ode u ne tako davnu prošlost, Jugoton je prošao kroz tranziciju sredinom 1990-ih godina i iz njega je nastala Hrvatska zaklada zvuka i slike čija vrijednost je tada bila procijenjena na 3,5 miliona tadašnjih nemačkih maraka (njemačka marka se s uvođenjem evra mijenjala po kursu 2:1 u korist evra, op. a.). Kupovina je izvršena 1996. i tada je Fondu za privatizaciju bilo uplaćeno oko 10 miliona njemačkih maraka. Pored nekretnina i brojne opreme nekadašnjeg Jugotona, fonogrami nisu bili na spisku otkupljene imovine. Po presudi Visokog upravnog suda riječ je o nepravilnom procesu.

– Jugoton je nacionalizirana firma, on je već sam po sebi nelegalna firma. Sve je nelegalno. Ja mislim da je najbolje vratiti svakom svoje. Cijela ta industrija, kako oni to zovu, muzička industrija, to je sve bazirano na izvlačenju kapitala, to je reket, oni su oslobođeni bilo kakvih nameta, mogu raditi što hoće, zaštićeni su kao bijeli medvjedi, kao na primjer ZAMP – kazao je Štulić za Index.

– Ako ubiješ čovjeka – nastavio je – imaš prava, ali ovo ako ne platiš, gotov si odmah. To je sve prijeki sud. To nema veze s razumom, ali ima kad se radi o izvlačenju kapitala. Šibicarenje, samo umotano u celofan – rekao je on.

Nekadašnji frontmen Azre smatra da se to ne može nikako razmrsiti “jer od početka je bila pljačka”.

– Nekad davno su se sporili što je revolucija, a što kontrarevolucija. I onda, poslije užarenih rasprava, došli su do zaključka da je to samo pitanje nadnevka. Sve je to isto, samo pitanje nadnevka. Stalno se ponavlja, kao lišće, svake godine padne, dođe i padne. Princip je isti – citira Index Štulićeve reči.

Na vijest su reagovali iz Croatia Recordsa poručivši da se presudom “ni na koji način ne dira u vlasništvo fonograma”, već se, prema njihovom mišljenju, “pogrešno, nezakonito i neutemeljeno utvrđuje da fonogrami nisu procijenjeni u vrijednost društvenog kapitala u postupku tranzicije i privatizacije društvenog poduzeća Hrvatska naklada zvuka i slike, pravnog prethodnika Croatia Recordsa”.

Headliner

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Banjalučanin nakon pokušaja samoubistva priključen na aparate

JMS

Okupili se Albanci u južnom dijelu Kosovske Mitrovice

JMS

U Srpskoj prošle godine živjelo 1,12 miliona stanovnika

JMS

Uspavan staford koji je Banjalučanki odgrizao dio butine

JMS

Broj 1414 – da mlada Sara Nedić dobije bitku za život!

JMS

Đajić: Traže se tehnička rješenja za poravnanje starog duga

JMS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više