Društvo

Vaganska pećina nadomak Šipova privlači sve veći broj turista (FOTO)

Vagansku pećinu nadomak Šipova, koja je zvanično otvorena za posjetioce 16. avgusta ove godine, posjetilo je oko petsto domaćih i inostranih turista.

Vršilac dužnosti direktora JU Turističke organizacije opštine Šipovo Vesna Muždeka navodi da su veoma zadovoljni posjećenošću pećine, s obzirom na to da je gotovo cijelo ljeto prošlo u adaptaciji za posjete i da je njena promocija počela relativno kasno.

– Što se tiče strukture turista, većina su bili domaći turisti i turisti iz Srbije, ali je bilo i posjetilaca iz inostranstv. Osim onih koji imaju naše korijene, bilo je i stranaca koji nemaju porodične veze sa ovim krajevima – navodi Muždeka.

Ona napominje da su imali i organizovane posjete raznih kolektiva, firmi, speleoloških društava, kao i nekoliko manjih škola.

– Otvaranje pećine, prema našim procjenama, a na osnovu dijela sezone iza nas, u velikoj mjeri će privući turiste kojih i sada nije malo u Šipovu u toku sezone. Posjetioci su bili jako zainteresovani za ovu novu atrakciju, a reakcije nakon posjete su bile isključivo pozitivne – priča Muždeka.

Prema njenim riječima, vladalo je veliko interesovanje medija za Pećinu, pa su imali posjete gotovo svih domaćih medijskih kuća i portala, kao i nekoliko iz regiona.

Muždeka objašnjava da je pećina u zimskom periodu zatvorena zbog hladnoće, pa i nema zainteresovanosti za posjete u tom periodu, ali da je posjeta u vrelim ljetnim mjesecima pravo osvježenje, pošto temperatura konstantno iznosi osam stepeni celzijusa.

– Za narednu sezonu planirana je saradnja sa turističkim agencijama i kreiranje jednodnevnih i dvodnevnih paket aranžmana kako bismo turistima predstavili sve ljepote Šipova, sa pećinom kao najnovijim sadržajem – najavljuje Muždeka i naglašava da im je i plan veća medijska promocija pećine i Šipova u cjelini.

Pećinski nakit

Vaganska pećina, koja je udaljena tridesetak kilometara od Šipova, nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Srpske.

Smještena je u podnožju planine Vitorog na prostranoj Janjskoj kraškoj površini i po koncentraciji stalaktita i stalagmita jedan je od najznačajnijih podzemnih objekata u Republici Srpskoj.

– Zidovi i strane ispunjeni su “pećinskim nakitom”, a dominiraju bijeli oblici – ističe Muždeka.

Pećinu je osamdesetih godina prošlog vijeka istražio prof.dr Radenko Lazarević i knjiga o tome objavljena je 1999.godine.

– Za sada je istraženo 420 metara dužine pećine sa površinom od 1.704 metra kvadratna. Pećina je izvorskog tipa, izgradile su je ponorne vode Kupreškog polja i Vitoroga. To je suva pećina i stanište je vrlo rijetke vrste slijepog miša (širokouhi ljiljak) koji je vrlo rijedak na Balkanu – objašnjava Muždeka.

U speleo-morfološkom pogledu, u pećini se razlikuje osam cjelina: Čobanska dvorana, Lisičiji kanal, Galerija Simele Šolaje, Janjski kanali, Dvorana divova, Ponorski kanal, Dvorana Rade Marijanca i Svečana dvorana.

– Čobanska dvorana ili ulazni kanal je vijekovima služila kao obor za stoku i sklonište za čobane te joj i sam naziv čuva sjećanje na raniju funkciju – priča Muždeka i ističe da Svečana dvorana ima najkvalitetniji nakit, bijeli amorfni i kristalni kalcit.

Posjetioci rado slušaju legende o pećini

– Od kako je otvorena Vaganska pećina, posjetioci su najradije slušali legende koje smo im pričali, a koje su nama prenijeli stariji mještani – napominje Muždeka.

Prema prvoj legendi, krava je ušla u pećinu, a nakon par dana je izašla na području Kupresa bez rogova i zderane kože, što je posljedica provlačenja kroz uske kanale i pećinski nakit.

Prema drugoj legendi, čobani su u zimskom periodu, skrivajući se od vremenskih neprilika, ložili vatru u Čobanskoj dvorani, a dim je izlazio na Kupres.

– Na osnovu ove dvije legende, a prema činjenici da je pećina nastala djelomično i od vode, koja se slivala sa Kupreškog polja, dolazimo do zaključka da je kilometrima dugačka i da izlazi negdje na području Kupresa – navodi Muždeka.

Prema trećoj legendi, mlada čobanica je zbog nevremena i guste magle ušla u pećinu i nikad nije pronađena, te se i sada, kad su jake kiše, njeni vapaji mogu čuti u pećini.

Prema četvrtoj legendi, partizani su se za vrijeme rata skrivali u pećini.

Takođe, jedna od legendi kaže da je voda, koja se nalazi na ulazu u pećinu,sa lijeve strane u “malom bazenu”, ljekovita.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Saborna crkva opet sija iznad Mostara

DB

Mijatović mjesecima pratio i snimao načelnika krim-policije

DB

Aplikacija o iskustvima sa poslodavcima dostupna i u BiH

DB

Šmit pred Britancima o sankcijama političarima Srpske i crnim listama

DB

Predstavnici ETF Istočno Sarajevo gosti Univerziteta u Maebašiju

DB

Britanska televizija označila BiH kao članicu NATO-a

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više