Politika

CIK po preporuci Evropske komisije mijenja finansiranje političkih partija

Centralna izborna komisija BiH usvojila je danas podzakonske akate iz oblasti finansiranja političkih stranaka po preporukama koje je BiH dužna da ispuni po mišljenju Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU.

CIK BiH je usvojila izmjene i dopune podzakonskih akata koji se odnose na finansijske izvještaje političkih stranaka i nezavisnih kandidata, koji se podnose Komisiji u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Usvojene su i procedure postupanja političkih stranaka i drugih političkih subjekata u izbornoj kampanji u smislu transparentnosti finansiranja, kao i načini postupanja političkih stranaka pri trošenju raspoloživih sredstava, saopšteno je iz CIK-a.

Na sjednici su usvojeni i pravilnici o izmjenama i dopunama pravilnika o predizbornim i postizbornim finansijskim izvještajima političkih stranaka i nezavisnih kandidata.

Usvojeni su i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o administrativnim procedurama pregleda, kontrole i revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka.

CIK je usvojio i Uputstvo o postupku otvaranja i korištenja posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje i Uputstvo o donošenju finansijskog plana i programa utroška sredstava političke stranke.

Usvojeni su i prečišćeni tekstovi podzakonskih akata koji će biti dostupni javnosti na internet stranici CIK-a.

Izmjenom postojećih, kao i usvajanjem novih podzakonskih akata, CIK je postupio i po preporukama Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS-u i Grupe zemalja za borbu protiv korupcije.

– CIK BiH je, u okviru svojih nadležnosti, usvajanjem navedenih podzakonskih akata dala doprinos ispunjenju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU – zaključuje se u saopštenju.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Dodik prvi podnio krivičnu prijavu za klevetu

SB

Bubić: Podnijeli smo prigovor na optužnicu, ne postoji krivično djelo

SB

Dončić: Nema tog nevremena i elementarne nepogode  koji se mogu mjeriti sa aktuelnim režimom (VIDEO)

SB

MMF: Inflacija u BiH i dalje povišena

M B

Kroz nekoliko koraka do zaposlenja u Sloveniji! (FOTO, VIDEO)

M B

Kresojević: Rukovodstvo Skupštine selektivno bira tačke dnevnog reda, cilj i dalje blokiranje razvoja grada (VIDEO)

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više