Izdvajamo

Evropski savjet: Od 1. februara nove mjere o putovanjima unutar EU

Evropski savjet danas je usvojilo preporuku o koordinisanom pristupu za olakšavanje sigurnog, slobodnog kretanja tokom pandemije kovida 19.

Prema najnovijoj preporuci, putnici koji posjeduju važeću kovid-potvrdu ne bi trebalo da budu dodatno ograničeni u slobodnom kretanju, odnosno ne bi trebalo da budu obavezni testirati se prilikom ulaska u države članice. Nova pravila vrijediće od 1. februara, a istog dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje potvrda o vakcinaciji za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci (270 dana), prenosi Index.

Saopštenje Savjeta:

* Važeća EU kovid potvrda uključuje:

Potvrdu o vakcinaciji za vakcinu odobrenu na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila dopunsku dozu. Države članice takođe mogu prihvatiti potvrde o vakcinaciji za vakcine koja su odobrila nacionalna tijela ili SZO.

* Negativan rezultat PCR testa dobijen najviše 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata prije putovanja.

* Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

* Od osoba koje ne posjeduju EU kovid potvrdu moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testiranju prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Putnici s osnovnom funkcijom ili potrebama, prekogranični putnici i djeca mlađa od 12 godina trebalo bi da budu izuzeti od ovog zahtjeva.

Kočnica u nuždi

Prema novoj preporuci, pojačana je “kočnica u nuždi” za odgovor na pojavu novih varijanti zabrinutosti ili interesa. Kada država članica nametne ograničenja kao odgovor na pojavu nove varijante, Savjet bi, u bliskoj saradnji s Komisijom i uz podršku ECDC-a, trebalo da razmotri situaciju. Komisija, na osnovu redovne procjene novih dokaza o varijantama, takođe može predložiti raspravu unutar Savjeta.

Tokom rasprave Komisija bi mogla da predloži da se Savjet dogovori o koordinisanom pristupu u pogledu putovanja iz dotičnih područja. Svaku situaciju koja rezultira donošenjem mjera treba redovno preispitivati.

UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcionišu

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Evropsko udruženje putničkih agencija i tur-operatora (ECTAA) upozorili su u utorak da ograničenja putovanja ne funkcionišu i ne pridonose nikome, tražeći ukidanje ili ublažavanje tih mjera.

Iz UNWTO-a u saopštenju pozdravljaju i poziv “sestrinske” UN-ove Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da se ograničenja putovanja ukinu ili ublaže, napominjući kako se SZO poziva na nove dokaze o porastu i širenju omikron varijante virusa.

– Ograničenja putovanja nisu samo neefikasna nego i kontraproduktivna. Takve su mjere tek neznatno pridonijele zaustavljanju širenja novih varijanti virusa, a prouzrokovale su društvenu i ekonomsku štetu, najviše u zemljama u razvoju – ističu iz UNWTO-a, koji se sve vrijeme pandemije protivi opštim ograničenjima putovanja, smatrajući da to može “obeshrabriti transparentno i brzo izvještavanje o novonastalim varijantama”.

Boljim rješenjem vide dodatne mjere za ublažavanja tih ograničenja, uključujući, ali ne ograničavajući ih samo na testiranje, izolacije, karantina i vakcinaciju, koje bi sve i uvijek trebalo da se temelje na dokazima i prilagode promjenjivim okolnostima. S te strane, ne slažu se ni s mjerom da vakcinacija bude jedini uslov za dobrodošlicu turistima.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

U BiH godišnje zastari šest miliona KM novčanih kazni

DB

Đokić mjesecima dozvoljava nezakonitu ekploataciju kamena

DB

Haos na turniru u Splitu: Ukrajinski treneri šutali dječake iz Sarajeva

DB

CIK BiH objavio imovinske kartone političara

DB

Kadirov želi poslati čečenske borce u Belgorod: Čekamo naređenje

DB

Slađana Pantović imenovana za zamjenika gradonačelnika Zvečana

DB

1 komentar

euroskeptik Srijeda, 26.01.2022., 09:37 at 9:37 am

Gledajući sa ove vremenske distance,stvarno je začuđujuće sve ovo što nam se izdešavlo proteklih dvije godine,koliko lutanja i promašaja je napravila struka u borbi sa pandemijom.Nažalost taj trend se nastavlja,uvode se nasumične mjere bez ikakvog utemeljenja u nauci,nikakva covid-propusnica ne može biti zamjena za testiranje ako imamo ozbiljnu namjeru da se virus izoluje a potom i neutrališe.Međutim,svjedoci smo stalnih nagađanja i proročanskih izjava koje nam dolaze iz SZO što je veoma neozbiljan pristup ovom problemu u 21.vijeku,kao i priznate i nepriznate vakcine što je vrhunac ludila.Sada se javljaju likovi iz farmaceutskih kuća koji navodno prave jednu vakcinu koja bi se primala jednom godišnje,zar nije mogla odmah da se napravi takva vakcina ili su se na to odlučili da bi smanjili otpor prema vakcinaciji koji bi se vremenom povećavao kad bi se nastavila dosadašnja praksa.Suludo je da se ljudi u 21.vijeku suočavaju sa pandemijom koja toliko dugo traje,a čim se pojavi informacija da bi uskoro moglo doći do kraja,brže bolje se oglase kvazi stručnjaci da to opovrgnu i da najave proizvodnju novih vakcina za nove sojeve kojima nema kraja.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više