Izdvajamo

Stiglo obrazloženje zašto su SAD uvele sankcije Dodiku i ATV-u


Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) danas je uvelo nove sankcije Miloradu Dodiku zbog koruptivne aktivnosti i kontinuirane pretnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH, navodi se u saopštenju ministarstva.

U obrazloženju sankcija navodi se da je Dodik na novoj američkoj crnoj listi zbog potkopavanja stabilnosti, korupcije i ugrožavanja mirovnog sporazuma.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Današnja mjera koja predstavlja prvu primjenu Izvršne uredbe 14033, zasniva se na posvećenosti Bajdenove administracije i pozivu na odgovornost onih koji, između ostalog, podrivaju stabilnost regije Zapadnog Balkana korupcijom i prijetnjama po dugogodišnje mirovne sporazume.

Dodik podriva institucije BiH pozivanjem na oduzimanje državnih nadležnosti i pokretanjem procesa stvaranja paralelnih institucija u bh. entitetu Republika Srpska.

Sponzorisano

Štaviše, Dodik je koristio i koristi svoj službeni položaj u BiH za gomilanje ličnog bogatstva ucjenjivanjem, podmićivanjem i ostalim oblicima korupcije. Njegova etno-nacionalistička retorika podjela odražava njegova nastojanja da promovira ove političke ciljeve i odvuče pažnju od njegovih koruptivnih aktivnosti.

Kumulativno, sve ove aktivnosti predstavljaju prijetnju stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i podrivaju Daytonski mirovni sporazum, što predstavlja rizik šire regionalne nestabilnosti.

Podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu aktivnost, Brajan E. Nelson rekao je da “destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i njegovi pokušaji demontiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji su motivisani njegovim ličnim interesima, prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijelog regiona.

Sjedinjene Države će bez oklijevanja djelovati protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podjelama na račun svojih građana, kao i protiv onih koji omogućavaju ili pomažu ovakvo ponašanje.”

Dodikove koruptivne aktivnosti

Dejtonski mirovni sporazum (Dayton Peace Accords (DPA)) kojeg su 1995. godine potpisali predsjednici BiH, Hrvatske i Srbije, okončao je etnički sukob u BiH i uspostavio današnji ustav BiH.

Ministarstvo finansija SAD je 17. januara 2017. godine, u skladu sa Izvršnom uredbom 13304, stavilo Dodika na listu zbog aktivnog opstruiranja ili postojanja značajnog rizika aktivnog opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Današnje mjere nadovezuju se na ovo nasljeđe, a usmjerene su na njegovo kontinuirano destabilizirajuće djelovanje u vezi sa Daytonskim mirovnim sporazumom, kao i njegovu zloupotrebu službenog položaja s ciljem učestvovanja u široko rasprostranjenoj korupciji koja podriva državne institucije u BiH.

Dodik takođe otvoreno poziva, i već djeluje u tom smjeru, na jednostrani prenos državnih nadležnosti sa državnog nivoa na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta koji čine BiH zajedno sa Brčko Distriktom. Dodik se takođe javno protivi visokom predstavniku za BiH kojeg je imenovala međunarodna zajednica, kao i sastavu Ustavnog suda BiH.

Pored toga, Dodik javno ponižava ostale etničke i vjerske skupine u BiH produbljujući podjele i politički ćorsokak.

Stoga je Dodik stavljen na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za, ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno učešće u kršenju ili činu kojim opstruiše sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma ili predstavlja prijetnju za istu.

Dodik je stavljen na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 i zbog odgovornosti za ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno učešće u korupciji koja se tiče Zapadnog Balkana. Konkretno, uspostavio je mrežu podrške u BiH od koje imaju koristi on i njegovi saradnici.

Jedan primjer njegovog koruptivnog djelovanja je da je Dodik svojim bliskim poslovnim saradnicima direktno obezbijedio ugovore sa vladom i monopol u RS. Prihode od korupcije Dodik koristi za podmićivanje i dodatne koruptivne aktivnosti u cilju promovisanja ličnih interesa na račun građana u RS.

ATV – Dodikova lična medijska kuća

Alternativna televizija d.o.o. Banja Luka (ATV), medijska kuća sa sjedištem u Banjaluci, RS, u privatnom vlasništvu je kompanije koja je usko povezana sa Dodikovom porodicom. Međutim, sam Dodik, iza scene, lično kontroliše ATV, naprimjer tražeći da on lično odobri medijske priče koje se odnose na politički osjetljive teme.

Dodik je kupio ATV da bi svjesno i izričito promovisao sopstvenu agendu koja uključuje njegove napore da ocrni ostale političke ličnosti, da poboljša svoj javni imidž i promoviše svoje lične i političke ciljeve.

Dodik je ugovore koji se odnose na ATV dao direktno članovima svoje porodice koju koristi kao još jedan kanal za korupciju. Direktno je usmjeravao novac od javnih kompanija ka ATV u svrhu korupcije.

Značajno je povećao finansije za ATV posljednjih godina i učestvovao u zlonamjernim kampanjama za širenje uticaja putem društvenih medija koristeći ATV da bi objavljivao sadržaje koji promovišu njegove političke i lične ciljeve.

ATV je stavljena na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika, ili ista djeluje ili se čini da djeluje za ili u ime Dodika, direktno ili indirektno.

Posljedice

Kao rezultat današnjeg djelovanja, sva imovina i prava na imovinu pojedinca i subjekta koji su gore navedeni, a koji se nalaze u SAD ili ih posjeduje ili kontroliše državljanin SAD, blokirani su i moraju biti prijavljeni OFAC.

Pored toga, svi subjekti koji su direktno ili indirektno u vlasništvu jedne ili više blokiranih osoba, u iznosu od 50 procenata ili više, takođe su blokirani. Generalno su zabranjene sve transakcije koje obavljaju državljani SAD, ili unutar Sjedinjenih Država (ili u tranzitu kroz Sjedinjene Države), a koje uključuju bilo koju imovinu ili pravo na imovinu osoba stavljenih na listu ili blokiranih na drugi način, osim ako OFAC nije izdao generalnu ili konkretnu dozvolu, ili izuzeće.

Zabrane se odnose na davanje doprinosa ili obezbjeđivanje sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist svake blokirane osobe, ili primanje bilo kojeg doprinosa ili sredstava, dobara ili usluga od takve osobe.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Načelnik PU Banjaluka: Pljačkaši mjenjačnice su najvjerovatnije još u BiH

SB

Vlada Crne Gore da odbije da glasa za rezoluciju ili slijede blokade

SB

Maturanti SC “Ljubiša Mladenović” prošetali Banjalukom

SB

DEMOS zapržio čorbu u Krupi na Vrbasu! (FOTO/VIDEO)

SB

Stanivuković osudio napad na banjalučku medresu (FOTO)

SB

Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više