Društvo

Za koliko će biti uvećane januarske plate u Srpskoj?

Od 1. januara stupile su na snagu izmjene više zakona koji se odnose na obračun plata u Republici Srpskoj po osnovu čega će radnici primiti uvećane lične dohotke.

Prema uputstvima za novi obračun koji je objavljen u Finraru, časopisu Saveza računovođa i revizora Republike Srpske, radniku koji je imao neto platu u visini 600 KM, nova plata je uvećana za 2,7 odsto, odnosno 16,1 KM.

Oni koji su imali neto platu 800 KM sada će dobiti 816,3 što je uvećanje od dva odsto.

Plate od 1 000 KM uvećane su za 1,8 odsto i iznosiće 1 018 konvertibilnih maraka.

Nešto manje uvećanje od 1,5 procenata imaće neto plate od 1.500 KM, koje su sada uvećane na 1522,3 KM, dok će procentualno najmanje biti uvećan iznos 2 000 KM, za 1,3 odsto, i sada će biti isplaćeno 2026,6 KM.

Ukupno, radnik koji je primao platu od 600 KM, sada će na godišnjem nivou zaraditi 193,2 KM više nego tokom prošle godine, dok će radnik koji imao platu 2 000 KM sada na godišnjem nivou prihodovati 319,2 KM više.

Šta je izmijenjeno u zakonima?

U Službenom glasniku Republike Srpske od 29. decembra 2021. godine objavljene su Izmjene i dopune Zakona o radu RS, a stupile su na snagu izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima.

Kako su ranije naveli u Vladi RS, zbog promjene modela obračuna plata, promjene osnovice poreza na dohodak, smanjenja stope poreza na dohodak i izmjena Zakona o radu koje se odnose na obavezno ugovaranje bruto plate i zadržavanje postojeće bruto plate, kao i definiciju bruto plate, smanjenje doprinosa se usmjerava direktno u povećanje pojedinačnih plata zaposlenih u Republici Srpskoj.

Zakonom o radu izmijenjen je pojam plate koja sada podrazumijeva bruto platu koja predstavlja: osnovnu platu, uvećanja plate propisano Zakonom o radu, kolektivnim ugovorom i ugovor o radu, porez na dohodak i doprinose.

Zbirna stopa doprinosa je sa dosadašnje stope od 32,8% smanjena na 31%, s tim da se smanjuje samo stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje sa dosadašnjih 12% na 10,2%.

U Vladi računaju da će primjena ovog rješenja dovesti do gubitka prihoda od doprinosa u iznosu od oko 80 miliona KM. Istovremenom izmjenom Zakona o porezu na dohodak doći će do povećanja ukupnog iznosa prihoda od poreza na dohodak u iznosu od oko 34,5 miliona KM na godišnjem nivou.

Izmjenom Zakona o porezu na dohodak stopa poreza na prihode od ličnih primanja je snižena sa 10% na 8%. Stopa od 10% ostaje za plaćanje poreza na prihod od samostalnih djelatnosti. Za prihode od autorskih prava, kapitala, kapitalnih dobitaka i ostalog dohotka plaća se porez na dohodak po stopi od 13%. Godišnji lični odbitak je sa 8 400 KM povećan na 12 000 KM.

Povećanje budžetlijama

Usvojenim Prijedlogom budžeta Republike Srpske za 2022. godinu povećane su plate za budžetske korisnike.

Kako ranije obrazloženo za plate do 1 000 KM uvećanje iznosi pet odsto, a za plate veće od 1 000 KM – tri odsto.

mondo.ba

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Direktor dobojske škole pisao Šuliću: Znamo li mi šta hoćemo?

DB

Fond PIO: Broj osiguranika najveći u istoriji Srpske

DB

Petrović: Cijene struje u Srpskoj ostaju iste do kraja godine

DB

Višković odgovorio zašto je povučen Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini RS

DB

Zvečan: Građani pale svijeće poginulim Srbima (FOTO)

DB

BiH visoko u Evropi po Indeksu organizovanog kriminala (VIDEO)

SB

1 komentar

euroskeptik Petak, 21.01.2022., 14:33 at 2:33 pm

Koliko god ,to definitivno ne može stići cijene,jer odavno su cijene prevazišle plate radnika,pa ovi procenti od 2, 3, 5% su nedovoljni da bi se nešto bitnije promjenilo.Ali,o tim stvarima odlučuju ljudi koji imaju plate od 3000KM,5000KM i više i kako oni mogu uopšte da shvate kako preživljava penzioner sa penzijom od 300KM-500KM,a vidjeli smo iz nedavnog komentara Bisere Turković kako oni to vide i shvataju,njihov zaključak je da je narod razmažen,navikao da kuka a velika većina ima krov nad glavom,sijalicu i ponešto za pojesti dok u daleko razvijenijim SAD ima mnogo beskućnika koji žive u šatorima i kartonskim kutijama.Bravo za razumjevanje,jer nije ona jedina koja tako razmišlja.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više