Izdvajamo

Muškarci na rukovodećim pozicijama iako su žene obrazovanije

Iako je u BiH više visokoobrazovanih žena u odnosu na muškarce, ali i dalje ih je manje na rukovodećim i pozicijama odlučivanja. Veliki broj žena se nakon završenog fakulteta posvećuje porodici, te njihova karijera zbog toga trpi.

U Agenciji za statistiku BiH, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, podsjećaju na podatke objavljene u publikaciji “Žene i muškarci u BiH”, prema kojima su u BiH u 2020. godini žene činile 60 odsto od 13 291 diplomiranog studenta, 64 odsto od 3 143 magistra nauka i specijaliste te 41 odsto od 153 doktora nauka.

– Visokoobrazovane žene u BiH dominiraju u djelatnostima obrazovanja, zdravstva i društvenih nauka. U strukturi zaposlenih u obrazovnim ustanovama tokom 2020. godine u BiH je radilo oko 99 odsto vaspitačica u predškolskim ustanovama – kazali su iz Agencije.

Istakli su da se, idući prema višim nivoima obrazovanja, polna struktura nastavnog osoblja mijenjala.

– Žene su bile zastupljenije u osnovnom i srednjem obrazovanju, dok su više od polovine nastavnika i saradnika u visokoškolskim ustanovama činili muškarci. Od ukupnog broja zdravstvenih radnika u javnom zdravstvu u BiH u 2020. godini, gotovo tri četvrtine su bile žene, pa je doktorica bilo 63 odsto u odnosu na 37 odsto doktora. U oblasti sudstva i tužilaštva, u 2020. godini bilo je 64 odsto žena sudija i 52 odsto žena tužilaca – pojasnili su iz Agencije.

Dodali su da na osnovu polne strukture upravnih odbora deset najviše rangiranih kompanija na berzi u BiH, u 2020. godini upravljačku strukturu odabranih kompanija činilo je 17 odsto žena i 83 odsto muškaraca. Samo je jedna kompanija za predsjednicu imala ženu, dok su u ostalih devet kompanija predsjednici bili muškarci.

Ljilja Lukić, projektna koordinatorka Fondacije “Lara” iz Bijeljine, kazala je da ovi podaci ukazuju da žene više završavaju fakultete nego muškarci.

– Ali manje je žena koje imaju diplome doktora nauka i manje se kasnije zapošljavaju, a razlog tome je naše tradicionalno patrijarhalno obrazovanje da se žene nakon završenog fakulteta posvećuju porodici i onda je na njima dupli teret – kazala je Lukićeva.

Dodala je da je najveći dio poslova u kući na ženi, zbog čega trpi karijera, jer, kako kaže, još su žene te koje moraju brinuti i o djeci kada dođu s posla, ali i o kućnim poslovima.

– One su te koje, kad dođu s posla, moraju i skuvati ručak i spemiti kuću, a muškarci su ti koji imaju vremena da se mogu baviti karijerom, pa zato i ne čudi činjenica da su muškarci uvijek na rukovodećim položajima – zaključila je Lukićeva.

nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Žene saglasne: Muškarci koji su najbolji u krevetu dijele jednu istu osobinu

M D

U nedjelju oblačno, ponegdje slab snijeg

M D

Zašto dan treba započeti šetnjom

M D

Porodica Bjelajac sa Banije: Tri generacije u dva kontejnera!

M D

Ćerić i Katana trijumfovali u Trci za Srpsku

M D

Sabalenka pobjednica Australijan opena

M D

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više