David Dragičević
Društvo

Ni četiri godine nakon smrti nisu otkrivene ubice Davida Dragičevića


Navršile su se četiri godine od kada je na ušću Crkvene u rijeku Vrbas pronađeno tijelo Davida Dragičevića (21), studenta iz Banjaluke, čija misteriozna smrt do danas nije rasvijetljena.

Slučaj, koji je MUP Republike Srpske kvalifikovao kao “zadesnu smrt”, pa mjesecima kasnije Okružno javno tužilaštvo Banjaluka prekvalifikovalo u ubistvo, danas se nalazi u radu Tužilaštva BiH. Za četiri godine na istrazi je radilo više timova, inspektora, vještaka, tužilaca, o svemu je raspravljao Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske, ali za ubistvo niko nije uhapšen, osumnjičen ili optužen.

Nema mira bez pravde

Izostanak pravde najteže pada očajnim roditeljima pokojnog Davida, Suzani Radanović i Davoru Dragičeviću koji za UNU kaže da nikada neće odustati od borbe za istinu, i da niko neće imati mira ukoliko ne bude pravde za njegovo ubijeno dijete.

Sponzorisano

– Ulazimo u petu godinu i svima je jasno da je moje dijete nasilnički utopljeno. Ubice, zločinci i nalogodavci su na slobodi i pod zaštitom državne i entitetske vlasti – kaže Davor.

On kaže da je krajnje vrijeme da Tužilaštvo BiH krene u rješavanje predmeta, te da sprovede odlučujuću akciju hapšenja svih odgovornih, ali i onih koji su prikrivali činjenice.

– U nedjelju 27. marta idem u Sarajevo i biću pred zgradom Tužilaštva BiH. Podići ću šator i kampovati pred Tužilaštvom dok god ne krenu u rješavanje ovog predmeta. To nije nikakav hir, već posljednji vapaj roditelja kojem je dijete ubijeno. Na to sam ih upozoravao i ranije. Ni za koga neće biti mira, ako ne bude pravde za moje dijete! Svi moraju odgovarati. Tužilaštvo posjeduje i previše dokaza i nešto konačno mora učiniti – kaže Dragičević.Kampovanje pred Tužilaštvom BiH.

On kaže da je Tužilaštvo BiH još prije godinu dana preuzelo istragu. Prije pet mjeseci je bio na sastanku s tužiocima i kaže da ih, tada, ni on, ni njegov advokat Ifet Feraget ničim nisu uslovljavali. Dostavili su im sva saznanja i dokaze s kojima raspolažu, ali se i pored toga ništa nije dogodilo.

Okupljanje kod “Davidovog srca”

Davor Dragičević i članovi grupe “Pravda za Davida” za danas su u 12 časova najavili okupljanje kod “Davidovog srca”, mjesta gdje je na današnji dan prije četiri godine pronađeno Davidovo tijelo.

– Ovo je ubistvo s potpisom države! Sada ćemo vidjeti da li postoje institucije te države, koje će zaštiti svoje građane. Sve je sada na Tužilaštvu BiH. Samo neka izađu i kažu šta je njihova odluka, čak i ako nema elemenata krivičnog djela. I to ću prihvatiti. Jedino što očekujem je da im predmet David Dragičević i Dženan Memić budu prioritet u riješavanju, u odnosu na sve druge predmete. Jer samo tako, možda, postepeno mogu da povrate povjerenje građana – ističe Dragičević.

David Dragičević nestao je u noći između 17. i 18. marta 2018. godine. Tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Od starta, slučaj prate brojne kontroverze, još od noći nestanka i poruke koju je David poslao prijatelju, u kojoj je naveo ime osobe koja je odgovorna “ukoliko mu se nešto desi”.

Ocrnjivanje žrtve

Usljedila je traljava i neadekvatna policijska istraga, te ocrnjivanje žrtve optužbama za nedokazanu krađu i narkomaniju bez validnog toksikološkog nalaza, koji je te tvrdnje pobio. Rađena je obdukcija i reobdukcija u kojima je kao uzrok smrti navedeno utapanje, ali se nisu poklapale po pitanju vremena koje je tijelo provelo u vodi.

Policija je saopštila da se radi o zadesnoj smrti i da nema indicija koje ukazuju na postojanje krivičnog djela, da bi tri mjeseca kasnije OJT Banjaluka donijelo naredbu o sprovođenju istrage ubistva protiv nepoznatih počinilaca. U naredbi, tužilaštvo navodi da se radi o “najmanje dva, a najverovatnije i tri” počinioca, čiji je identitet i dalje nepoznat.

Ubrzo se saznalo i da iz dokazne građe nedostaju određeni predmeti, odnosno bokserice koje su nakon obdukcije skinute s Davidog tijela. Zbog toga je vođen sudski postupak protiv kriminalističkih tehničara PU Banjaluka Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka, koji je nedavno okončan oslobađajućom presudom, koja nije pravosnažna.

Traljava istraga, nejasnoće, propusti, ocrnjivanje žrtve proizvele su reakciju građana, koji su na masovnim protestima u Banjaluci podržali Davidovog oca Davora Dragičevića i grupu “Pravda za Davida”. I sama grupa imala je više “promašenih” akcija pa je protiv članova pokretano na stotine prekršajnih postupaka, koje je sud mahom završavao u njihovu korist, odnosno korist “okrivljenih”.

Ožalošćena porodica Davidove posmrtne ostatke prenijela je u Austriju, gdje se i Davor preselio. U Banjaluku se vratio nakon što je Austrija odbila da mu da politički azil. Smatrao je da će po povratku biti uhapšen, ali se ispostavilo da su sve prijave protiv njega povučene.

Desetine istraga i postupaka

Iz predmeta Dragičević izrodilo se na desetine disciplinskih i unutrašnjih postupaka protiv pojedinih službenih lica, privatnih tužbi. Istraga je vođena i protiv specijaliste sudske medicine dr Željka Karana za nesavjestan rad, ali je obustavljena jer, kako je navelo Republičko javno tužilaštvo RS, nije počinio krivično djelo.

Donesene su i naredbe o nesprovođenju istrage protiv nekadašnjeg načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darka Ilića, glavnog inspektora Uprave Dubravka Kremenovića, te drugih pripadnika MUP-a RS jer, kako je navedeno, nema osnova sumnje da su učinili krivično djelo teško ubistvo Davida Dragičevića.

Inženjer elektrotehnike Alen Kukić je pritvaran pod sumnjom da je pomagao “počinocima poslije izvršenog krivičnog djela” brisanjem djelova snimaka s nadzornih kamera iz ulice Velibora Janjetovića Janje. Pritvoren je, a da se praktično ne zna kome je pomagao i za koje krivično djelo i poslije dva mjeseca je pušten na slobodu. Optužnica nije podignuta.

Povreda prava na život

Dosta posla imao je i Ustavni sud BiH koji je odlučivao po više apelacija proizašlih iz predmeta Dragičević. Najbitnija je, ona u kojoj je Ustavni sud utvrdio da su Davidovim roditeljima povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Zbog neefikasne istrage utvrđena je i povreda prava na život.

Međutim, na glavno pitanje nikada nije odgovoreno. Ko je ubio Davida Dragičevića?

Dokazi, koji su isplivali u javnost, ne daju odgovor kako je David završio u vodi. Precizno vrijeme i datum smrti nisu utvrđeni, a sporna je i navodna ruta kojom se kretao u noći nestanka. Nije stoprocentno potvrđeno ni da se David nalazi na pojedinim snimcima nadzornih kamera, kao što je tvrdila policija, niti je dokazano kako su predmeti koji su nestali iz kuće Đorđa Rađena završili u džepovima Davida Dragičevića.

O. Matavulj / Una

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Kako su SAD iskoristile pandemiju za tajnu kampanju protiv Kine?

DB

Zelenski: Putina postaviti gdje mu je mjesto!

DB

Policija tzv. Kosova upala u škole koje pohađaju srpska djeca

DB

Ambasada SAD o izjavi Heleza: Protivimo se teritorijalnoj reorganizaciji BiH

DB

Dodik: Rezolucijom o Srebrenici nastale teške političke tenzije

DB

U Srpskoj rođeno 14 beba

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više