Politika

Zakon o sprečavanju sukoba interesa je važan za prevenciju korupcije


Odluka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da usvoji novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH važan je korak za prevenciju korupcije u ovoj oblasti i evropski put Bosne i Hercegovine, rekli su u Transparency internationalu BiH.

– TI BiH pozdravlja usvajanje Zakona u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i apeluje na delegate u Domu naroda da ovaj zakon usvoje u istoj formi koja je usklađena sa međunarodnim standardima. TI BiH je u saradnji sa međunarodnim organizacijama inicirao usvajanje ovog zakona koji je u proceduri od 2017. godine i već treći put se usvaja u Predstavničkom domu, ali do sada nije bilo podrške u Domu naroda kao ni spremnosti da se prihvate prijedlozi za njegovo suštinsko unapređenje. U proteklih pet godina TI BiH je radio sa vlastima na svim nivoima na unapređenju zakonodavstva u ovoj oblasti a zakon koji je juče usvojen sadrži ključne prijedloge koji bi omogućili prevenciju korupcije – rekli su.

To se prije svega odnosi na uspostavljanje nezavisne komisije koja će odlučivati o sukobu interesa umjesto dosadašnje koju su većinom činili parlamentarci iz oba doma PS BiH. U zakonu je proširena definicija „bliskih srodnika“ i „povezanih osoba“ a konačno je propisana i kontrola imovinskih kartona koji bi trebalo da obuhvate i informacije o imovini članova porodice nosilaca javnih funkcija.

Takođe, ovim zakonom funkcionerima bi bilo zabranjeno obavljanje više od jedne javne funkcije kao i to da budu vlasnici privatnih preduzeća koja posluju sa državom.

Sponzorisano

– Ogroman napredak predstavlja i član zakona koji zabranjuje funkcionerima da koriste javne funkcije ili javne resurse za stranačku i izbornu promociju. Podsjećamo da je TI BiH tokom monitoringa izborne kampanje zabilježio preko 2 500 primjera zloupotrebe javnih resursa i funkcija za promociju političkih stranaka i kandidata – kažu u TI BiH.

Da bi došlo do suštinskog unapređenja stanja u ovoj oblasti potrebno je da vlasti na svim nivoima usvoje zakone usklađene sa međunarodnim standardima jer je do sada samo vlast Brčko Distrikta to uradila. U Federaciji BiH zakon se ne primjenjuje od 2013. godine, a u Republici Srpskoj zbog brojnih nedorečenosti zakona veliki broj funkcionera nesmetano obavlja po nekoliko funkcija.

Unapređenje zakona o sukobu interesa jedan je od 14 ključnih prioriteta koje je EU postavila pred BiH, ali se rješavanje ovog pitanja godinama blokira jer se brojni donosioci odluka i sami nalaze u sukobu interesa ili ne žele sebi uskratiti mogućnost neprimjernog uticaja koji im omogućava manjkavost postojećih zakona.

saopštenje

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

​Projekat “Socijalizacija djece Republike Srpske” jedinstven u regionu

SB

Sutra su sveti Kozma i Damjan

SB

Vučić u Egiptu: Dogovorena saradnja na vojnom nivou i kako da se poveća trgovinska razmjena

SB

Banjalučkom Vodovodu blokirani računi zbog duga od 850.000 maraka

SB

Iza nas najtoplija tropska noć, u utorak i do 43 stepena

SB

Stevandić: Imamo pet kandidata za načelnike, a podržaćemo još dva koaliciona (VIDEO)

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više