Tehnologija

Top 10 najboljih aplikacija za obradu fotografija na telefonu


Kamere na pametnim telefonima su posljednjih godina sve bolje, a popularnost aplikacija za uređivanje i retuširanje fotografija je eksplodirala.

Ukoliko skrolujete instagramom, primijetićete da skoro svaka fotografija ima neku vrstu filtera ili je na ovaj ili onaj način “isfotošopirana”.

Iako su računari apsolutno nezamjenjivi kada je u pitanju foto-montaža, tokom godina su se pojavile razne aplikacije za mobilne uređaje koje imaju čak i napredne alate prenijete direktno iz Photoshopa ili drugih profesionalnih programa za fotografiju.

U ovom tekstu ćemo pokušati da izdvojimo deset najboljih i besplatnih aplikacija za mobilno uređivanje fotografija.

Sponzorisano

1. Snapseed

Snapseed je jedna od najpopularnijih aplikacija za uređivanje fotografija i sa dobrim razlogom.

Aplikacija koju je razvio Google nudi mnoštvo opcija i alata koji su namijenjeni osnovnoj obradi fotografija. To se odnosi na podešavanje boja, ekspozicije, oštrine, svjetlosti.

Osnova nije sve, u aplikaciji možete uređivati fotografije i naprednijim alatima poput “healing tool”. Ovaj alat omogućava uklanjanje nekih nepravilnosti ili objekata sa fotografije.

Pored raznih alata, postoje i unaprijed napravljeni filteri. Snepseed posjeduje kvalitetne filtere čija implementacija može u potpunosti promijeniti doživljaj fotografije. Filteri se veoma jednostavno dodaju odabirom sa liste, a mogu se primijeniti i na više fotografija u isto vrijeme.

2. Lens Distorsions

Lens Distorsions je više aplikacija za svjetlosne efekte, nego uređivanje.

Ova aplikacija omogućava da na fotografiju dodajete sunčevu svjetlost, odsjaje sočiva, kišu, snijeg ili maglu.

Uopšteno govoreći, ova aplikacija se fokusira na svjetlost i efekat vremena na fotografije i to radi najbolje kada su u pitanju mobilne aplikacije.

Aplikacija je besplatna za preuzimanje na Androidu i iOS-u pod skraćenicom LD.

3. VSCO

VSCO je vjerovatno već svima poznata aplikacija. Pripada društvu najpopularnijih aplikacija za uređivanje fotografija, a omogućava korisnicima “filmski izgled” fotografija uz pomoć mnoštva filtera.

Jedno od karakteristika VSCO je što je primjena filtera nešto nježnijeg karaktera. Ova aplikacija ne mijenja fotografiju iz korijena, već više primjenjuje fine promjene svjetlosti i boje.

Aplikacija je naročito popularna među ljubiteljima Instagrama i dostupna besplatno na obe mobilne platforme.

4. Afterlight

Afterlight je aplikacija koja pored manipulacije boje, svjetlosti i oštrine, nudi i širok spektar naprednih alata.

Aplikacija obiluje opcijama koje mogu u potpunosti promijeniti fotografiju i ima na raspolaganju filtere koje su napravili poznati fotografi i umjetnici.

Aplikacija je dostupna na svim paltformama.

5. Picsart

Ova aplikacija trenutno ima oko 500 miliona korisnika i dostupna je u više od preko 30 jezika. Ovo govori o popularnosti aplikacije, ali ona nije zasnovana na standardnom uređivanju i filterima.

Picsart omogućava “remiksovanje” fotografija, dodavanje teksta, alat za kloniranje sličan onom u naprednim programima za foto montažu i plus neke opcije video uređivanja.

Aplikacija ima i ugrađenu kameru, kolaže, biblioteku klipartova i dostupna je u dvije varijante: besplatna i premijum.

6. Photoshop Express

Još jedna solidna aplikacija za uređivanje fotografija je “Photoshop Express”. Iza ove aplikacije stoji Adobe koji je ujedno i tvorac standardnog Photoshopa za računare.

Aplikacija posjeduje 45 filtera koje možete izabrati, kao i promjenu veličine slike i vodeni žig.

Međutim, u poređenju sa Lightroom aplikacijom iste kompanije, Photoshop Express je mnogo ograničeniji u svojim mogućnostima.

7. Adobe Lightroom

Lightroom se smatra jednom od najboljih mobilnih aplikacija za uređivanje fotofrafija. Tvorci su kreatori Photoshopa i dolazi sa mnoštvom naprednih alata.

Aplikacija posjeduje filtere, efekte, uređivanje fotografija u RAW formatu, kao i manipulaciju eksplozicije, otvora blende i drugih podešavanja.

Premijum ili ti plaćena verzija aplikacije otvaraju i napredne funkcije poput “Healing” alata.

8. TouchRetouch

Ova aplikacija ima nešto drugačiji fokus od drugih sa liste. Glavni zadatak ove aplikacije je da omogući korisnicima brisanje i sređivanje detalja na fotografijama.

Dovoljno je prstom označiti područje koje treba obrisati ili popraviti i aplikacija će samo odraditi ostatak.

Aplikacija dozvoljava i zamjenu piksela što uspijeva da sklanja detalje ili sitne objekte. Radi tako što objekat koji želite da uklonite maskira pikselima koji okružuju taj objekat.

9. Prismа

Za razliku od većine drugih aplikacija na ovoj listi koje su uglavnom za retuširanje i uređivanje, Prisma u potpunosti transformiše vaše fotografije i pretvara ih u neku vrstu crteža.

Prisma dolazi sa preko 700 efekata u umjetničkom stilu koji se mogu primijeniti na vašu fotografiju sistemom filtera.

Aplikacija svakodnevno dodaje nove filltere, a koristi tehnologiju zasnovanu na vještačkoj inteligenciji za kreiranje i implementaciju ovih funkcija.

10. Facetune2

Facetune2 je nova i ažurirana verzija klasične Facetune aplikacije za uređivanje fotografija.

Aplikacija nudi širok spektar alata za uređivanje i retuširanje, ali primarni fokus je uređivanje lica.

Facetune2 daje detaljnu kontrolu nad svakim dijelom lica tako da možete da retuširate i prilagodite pojedinačne aspekte portreta bez potrebe da primijenite filter na cijelu fotografiju.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Šta se desilo slabljenjem Zemljinog magnetnog polja?

DB

Oglasio se Majkrosoft o padu sistema širom svijeta

M B

Google najavio besplatan uvid u dark web: Jesu li vaši podaci tamo?

DB

Kako sedam dana pauze od društvenih mreža može pomoći djevojkama?

DB

Notepad dobio bitna poboljšanja nakon 40 godina

DB

Sve više zahtjeva protiv zabrane benzinaca i dizelaša u Evropi

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više