Foto: Printscreen / Youtube
Politika

Burne reakcije na Šmitovu odluku o finansiranju izbora

Nametanja odluke Kristijana Šmita o finansiranju Opštih izbora izazvalo je burne reakcije zvaničnika Republike Srpske.

Dodik: Poraz međunarodne zajednice

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je odluka Kristijana Šmita o nametanju finansiranja izbora u BiH poraz međunarodne zajednice i da se njome destabilizuje BiH.

– Ovo je poraz međunarodne zajednice, nije naš. Ovo je naša pobjeda, jer pokazujemo da BiH ne može, a stranci pokazuju da su sve, što su do sada uradili, pogrešno uradili i da je i ova odluka, samo jedna u nizu pogrešnih odluka koja je donesena – rekao je Dodik.

Dodik: Šmit nema bonska ovlašćenja, ne može intervenisati u BiH

Dodik je rekao da je zgađen nakon posljednje odluke koju je donio Šmit, da se njome destabilizuje BiH, kao i da šalje poruka i signal da su oni spremni da idu do kraja, da kreiraju liste, odlučuju ko će ići na izbore, a ko neće.

– To su naši izbori, naše pare, nisu njihove. Ako taj Šmit ima novac da to kao fizičko lice doznači niko mu ne brani da pomogne, da daje donaciju. Nisam razočaran, nisam rezigniran, jednostavno sam zgađen na sve. Pogotovo na te njihove takve odluke i ponašanje – rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On smatra da to samo govori da oni žele da budu glavni momci u BiH, da žele BiH drže u protektoratu, napomenuvši da je bilo “sto načina” da se to pitanje finansiranja izbora riješi i da je Republika Srpska predložila da Srpska doznači sredstva CIK-u, a kada se završe unutrašnji procesi vezani za budžet, da se ta sredstva vrate Srpskoj, što je sa svoje strane mogla da uradi i Federacija BiH.

– Na početku te inicijative u jednom trenutku mnogi zapadnjaci su to podržali i lično mi govorili neki od ambasadora da je to dobra ideja. A kada su zakmečali u Sarajevu da to urušava BiH i da oni ne mogu da podnesu da Republika Srpska eventualno to finansira, onda su i ti zapadnjaci odustali – rekao je Dodik.

Banjac pita: Ko će i kako sprovesti Šmitovu odluku?

Tegeltija: Šmitova odluka nepotrebna i beskorisna

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija smatra da je odluka Kristijana Šmita o nametanju finansiranja izbora nepotrebna i da nije od koristi, te da će dovesti do daljih nesporazuma u BiH.

– Današnja odluka Šmita je još jedna u nizu kojom se ispunjavaju želje pojedinaca ili grupa unutar BiH – rekao je Tegeltija novinarima u Ohridu gdje učestvuje na Samitu “Otvoreni Balkan”.

Tegeltija je pojasnio da je nepotrebna zbog toga što je Savjet ministara na jučerašnjoj juče usvojio osnovni budžetski zahtjev Centralne izborne komisije što je sasvim dovoljno novca za provođenje izbora u oktobru.

On je napomenuo da je ministar finansija u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda obrazložio način kako će se obezbijediti dodatna finansijska sredstva, u veoma kratkom periodu samo da se ispoštuju zakonom predviđene proceudre.

“Niko od ministara u Savjetu ministara nije imao primjedbu na to što je predložio ministar Bevanda. Svi smo smatrali da je to adekvatan način da se obezbijedi dovoljan iznos sredstava za provođenje izbora”, rekao je Tegeltija.

SDA pozdravlja odluku Šmita

Šarović: Vlast je dovela do toga da Šmit koristi svoja ovlaštenja

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da BiH nisu potrebna bonska ovlaštenja na bilo koji način.

Šarović je istakao, povodom nametanja odluke Kristijana Šmita o finansiranju izbora u BiH, da je “vlast dovela do toga da sada imamo Šmita koji koristi svoja ovlaštenja”, saopšteno je iz SDS-a.

Šarović: Vlast i SNSD krivi za “vaskrsavanje” visokog predstavnika

– Budžetom za 2022. povećali su taj budžet za 70 miliona KM za nekakvo zapošljavanje u Oružanim snagama, a nisu mogli naći dva miliona KM za izbore, zbog kojih je došlo do ovih bonskih ovlaštenja čijoj primjeni se protivim – rekao je Šarović.

Stevandić: Šmitova odluka je ulje na vatru

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da je današnja odluka Šmita samo način dodavanja ulja na vatru, komplikovanja stvari u BiH i pojačavanja krize.

On je rekao da je vrlo čudno što je Šmit nametnuo odluku o finansiranju izbora kada je Savjet ministara već obezbijedio novac za izbore što, kako kaže, izaziva vrstu sumnje u njegove namjere ili predstavlja način da se pokaže neka sila.

– Da poruče da možda hoće da nas bičuju na neki način, da uvode neku vrstu političkog aparthejda. Da je to učinio prije pet dana, prije nego što je Savjet ministara napravio tu realokaciju sredstava iz RAK-a, pa da čovjek razmišlja, nego zašto je to učinio danas samo on zna – rekao je Stevandić.

On smatra da je takva Šmitova odluka vjerovatno u nekoj korelaciji sa novim prijetnjama koje stižu i pokušajem da se utiče na izbore.

Kaže da je ovo pokušaj da od domaćeg zakonodavca otme dio izbornog procesa, za koji je po Dejtonskom sporazumu zadužen domaći zakonodavac.

– Po Dejtonu visoki predstavnim ne može da se miješa u izbore a on se ovim najdirektnije umiješao u izbore i to predstavlja zloupotrebu – istakao je Stevandić.

Vulić: Šmit “zlatna ribica” koja ispunjava želje Izetbegovića i Džaferovića

Čavić: Međunarodni faktor želi da bude involviran u projektovanje izbornih rezultata

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je danas Srni da međunarodni faktor od početka želi da bude involviran u izborni proces, što podrazumjeva i projektovane izborne rezultate.

– Sve su prilike da će biti tako – rekao je Čavić komentarišući odluku Šmita.

Za Šmitove navode da bi zemlja, koja želi da se pridruži EU sama trebalo da obezbijedi provođenje izbora, Čavić je rekao da je to cinično obrazloženje, jer je BiH obezbjedila ta sredstva.

– Ova zemlja obezbijedila je sredstva za finansiranje izbora i to na način koji je poprilično problematičan, jer se radi o sredstvima iz rezerve poveučena od Regulatorne agencije za komunikacije, realokacijom sredstava s obzirom na to da budžet zajedničkih institucija nije usvojen – podsjetio je Čavić.

Prema njegovim riječima, ako neka zemlja želi u Evropu, mora poštovati svoj ustav, a onda i zakone koje proizilaze iz ustava, što se u BiH ne dešava, već se svakodnevno narušava i ne poštuje Ustav.

Borenović: Šmitova odluka pokazala da je BiH još daleko od samostalnosti

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je posljednja odluka Šmita dokaz da je BiH još daleko od samostalnosti u donošenju odluka.

Borenović: Nametanje odluka – dokaz da je BiH daleko od samostalnosti

Novaković Bursać: Dodatno komplikovanje situacije

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Snježana Novaković Bursać, rekla je da odluka Šmita definitivno predstavlja dodatno i nepotrebno komplikovanje situacije, stvarnu demonstraciju sile i još samo preostaje da se neko usudi da proglasi izborne pobjednike.

– Ovo je još jedan od dokaza da dio međunarodne zajednice koja je prisutna u BiH ne funkcioniše u pravcu pronalaska rješenja uz pomoć uspostavljanja unutrašnjeg dijaloga, nego radi upravo suprotno – izjavila je Bursaćeva novinarima u Sarajevu.

Ona je ukazala i na upitnost sprovodivosti današnje odluke Šmita, podsjećajući da je juče donijeta neka druga odluka domaćih institucija, koja takođe ima za predmet finansiranje izbora, kao i na činjenicu da je sporan mandat visokog predstavnika u ovom trenutku.

– Kao što znate, za nas mandat visokog predstavnika u ovom trenutku nije popunjen. Tako ne znam kako i kojim mehanizmima neko misli da sprovede sve odluke koje gospodin Šmit pokušava da donese – navela je Bursaćeva.

Džaferović: Odluka Šmita iznuđena manipulantskim ponašanjem HDZ-a

Nešić: Još jedna potvrda da BiH nema suverenitet

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je Srni da je posljednja odluka Kristijana Šmita o finansiranju izbora još jedna potvrda da BiH nema suverenitet, da je protektorat i da je neophodno naći način da se stane na put nametnutim odlukama visokih predstavnika.

Nešić je istakao da je to još jedna potvrda i da BiH ima guvernera koji nema legitimitet.

– Ovo je problem koji pokazuje da je BiH zaista nemoguća država, te srpski narod u ovom trenutku mora biti jedinstven kako bi sačuvao i očuvao Republiku Srpsku – rekao je Nešić.

On smatra da sve političke partije moraju štititi interese srpske, jer se postavlja pitanje šta je poslije ovog sljedeće nametanje.

Nešić smatra da je neophodno naći način da se stane na put nametnutim odlukama visokih predstavnika, naročito onog koji nema legitimitet, jer nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN. pa samim tim i nije visoki predstavnik.

Agencije

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Majka ubice iz Mladenovca: Zakopao me je živu

DB

Borenović na kafi sa Ivanićem: Sa Mlađom ne nedostaje dobrih tema

DB

Kriminalizacija klevete – zastarjela i loša praksa

DB

“Autoprevoz” ne odustaje: Traže 12 miliona KM odštete od Grada Banjaluka

DB

Dodik: Bio bi red da SNSD dobije ministarsko mjesto u Vladi HNK

DB

Dodik zadovoljan partnerstvom sa HDZ-om BiH i strankama “trojke”

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više