Foto: Glas Srpske
Društvo

Stručni tim za Trgovsku tapka u mjestu: Nedostatak novca koči bitna istraživanja


Predsjedavajući ekspertskog tima BiH koji se bavi slučajem “Trgovska” Emir Dizdarević kazao je da nedostatak novca blokira rad ovog tima, utvrđene projektne zadatke i raspisivanje javnih poziva, te da neophodna istraživanja još nisu počela.

Prema njegovim riječima, vlasti BiH, odnosno nadležne institucije i stručni timovi zbog nedostatka novca još nisu započeli istraživanja koja su neophodna za izradu studije uticaja na životnu sredinu odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, a koje hrvatske vlasti uveliko pripremaju za upotrebu.

– Agenciji za nuklearnu bezbjednost, koja rukovodi ovim ekspertskim timom, još nije odobren budžet za rad. Tražili smo 1,1 milion maraka, od čega bi dio tog novca otišao na takozvani nulti monitoring za dio teritorije za koji smatramo da je sporan. Naravno, potrebno je uraditi i finansirati i geološka, hidro, geofizička i seizmička istraživanja. Tim profesora je već napravio projektni zadatak. Sve to bi koštalo oko 450.000 maraka – kaže Dizdarević dodajući da bi ovaj novac mogao biti obezbijeđen iz sredstava posebnih namjena. 

Kako je istakao, ovaj tim bez adekvatnih odluka Savjeta ministara i neophodnih finansijskih sredstava ne može ništa uraditi, pa ni pokrenuti proces javnih nabavki koji bi omogućio angažovanje stručnih timova koji bi izvršili planirana istraživanja o eventualnom negativnom uticaju ovog odlagališta nuklearnog otpada koje se nalazi na samoj granici Hrvatske, a koje bi moglo ugroziti život u 13 opština i zdravlje oko 250.000 ljudi koji žive pored rijeke Une.

Sponzorisano

– Nažalost, vrijeme prolazi. Hrvatska je već odmakla u svojim planovima. Imam informaciju da su nedavno obavili i određena bušenja i to na dubini od 220 metara, a što je ispod nivoa rijeke Une. Šta su ona pokazala, kakav je geološki sastav tla, za sada mi nije poznato. Ali je očigledno da bismo i mi morali sprovesti slične radnje, jer su ovakva i slična istraživanja jedina mjerodavna da daju odgovor da li je neki objekat bezbjedan za skladištenje opasnih materija, a pogotovo nuklearnog otpada iz NE “Krško” – rekao je Dizdarević.

Kako je pojasnio, kada bi pomenuti novac sutra “legao”, bilo bi potrebno bar par godina da se izvrše sve procjene uticaja na životnu sredinu.

– Uzorkovanja je potrebno izvršiti u uslovima svih godišnjih doba. Primjera radi, Hrvatska je predvidjela da taj dio istraživanja traje dvije godine – naveo je Dizdarević.

Naglasio je i da je nešto bolja situacija kada je u pitanju rad pravnog tima, koji je imao zadatak da pripremi strategiju kojom bi bili zaštićeni interesi BiH u slučaju gradnje odlagališta nuklearnog otpada na mjestu nekadašnje kasarne na Trgovskoj gori.

– Ona je urađena i ovaj dokument bi trebalo da bude razmatran na sjednici Savjeta ministara BiH zakazanoj za 6. jun – dodao je on.

Kaskanje

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača upozorava da su sporni dosadašnji potezi vlasti u BiH u vezi s namjerama Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora skladišti radioaktivni otpad iz NE “Krško”. Kako je pojasnio, koliko god da se trude nadležni u ovoj lokalnoj zajednici, vlasti Srpske i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac “uvijek se kasni u odnosu na Hrvatsku”.

– Prošlo je gotovo 18 mjeseci kako imamo ekspertski i pravni tim, a tek sada imamo najavu da ćemo dobiti strategiju koja će odrediti pravno djelovanje. Sa ovim pitanjem ne možemo se ponašati nonšalantno. Bojim se da će kaskanje biti još veće i da se nećemo na pravi način suprotstaviti namjerama Hrvatske – rekao je Drljača.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Pod minama više od 15 kilometara kvadratnih u Drvaru

SB

Toplo vrijeme napunilo ambulante u Srpskoj, ovo savjetuju ljekari

SB

Vremenska prognoza: I danas nestabilno sa kišom, moguće lokalne nepogode

SB

Putevi: Zbog nestabilnog vremena promjenljivi uslovi za vožnju

SB

Srpska bogatija za 35 beba

SB

Ispaljeno 39 raketa

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više