Foto: Unsplash/Ilustracija
Zdravlje

Zapanjujući rezultati ispitivanja: Kancer nakon terapija nestao kod pacijenata

Rezultat malog istraživanja u kojem je učestvovalo 18 ljudi oboljelih od karcinoma rektuma, doveo je do “suza radosnica”, a stručnjaci kažu da bi studiju trebalo ponoviti.

U malom ispitivanju u kom je učestvovalo svega 18 pacijenata sa kancerom rektuma svaki je uzimao isti lijek. Ali, rezultati su bili zapanjujući. Rak je nestao kod svakog pacijenta, nije mogao da se otkrije fizičkim pregledom, endoskopijom, PET skeniranjem ili M.R.I. skeniranjem, piše The New York Times.

Dr Luiz A. Dijaz mlađi iz Memorijalnog centra za kancer Sloan Ketering, autor rada objavljenog u New England Journal of Medicine u kom su opisani rezultati, koje je sponzorisala kompanija za lekove GlaksoSmitKlajn, rekao je da ne zna ni jednu drugu studiju u koji je tretman potpuno uništio kancer kod svakog pacijenta.

– Vjerujem da je ovo prvi put da se ovo desilo od kada ova bolest postoji – rekao je Dijaz.

Dr Alan P. Venuk, specijalista za kolorektalni karcinom na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku, koji nije bio uključen u studiju, takođe je rekao da misli da se ovo prvi put dešava.

– Potpuna remisija kod svakog pacijenta je “nečuvena” – rekao je doktor.

Ovi pacijenti sa karcinomom rektuma su se suočili sa iscrpljujućim tretmanima – hemoterapijom, zračenjem i, najvjerovatnije, operacijama koje su im promijenile život i koje bi mogle da dovedu do poremećaja funkcije crijeva, mokraće i seksualne funkcije.

U studiju su ušli misleći da će, kada se završi, morati da se podvrgnu tim zahvatima jer niko nije očekivao da će njihovi tumori nestati.

Ali ono što su dobili iznenadilo je sve – nije bilo potrebno dalje liječenje.

– Bilo je mnogo suza radosnica – rekla je onkolog u Memorijalnom centru za kancer Sloun Ketering i koautor rada Andrea Čerček koji je predstavljen na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju.

Drugo iznenađenje, dodao je Venuk, bilo je to što nijedan od pacijenata nije imao klinički značajne komplikacije.

U prosijeku, jedan od pet pacijenata ima neku vrstu neželjene reakcije na lijekove poput onog koji su pacijenti uzimali, dostarlimaba, poznatog kao inhibitora kontrolnih tačaka. Lijek je davan svake tri nedjelje tokom šest mjeseci i koštao je oko 11.000 dolara po dozi. On demaskira ćelije kancera, omogućavajući imunom sistemu da ih identifikuje i uništi.

Dok se većina neželjenih reakcija lako kontroliše, čak tri do pet odsto pacijenata koji uzimaju inhibitore kontrolnih tačaka ima teže komplikacije koje u nekim slučajevima dovode do slabosti mišića i poteškoća pri gutanju i žvakanju.

Odsustvo značajnih neželjenih efekata, rekao je Venuk, znači “ili nisu lečili dovoljno pacijenata ili su, nekako, ovi karcinomi jednostavno drugačiji”.

U uvodniku koji prati ovaj rad, dr Hana K. Sanof sa “University of North Carolina’s Lineberger Comprehensive Cancer Center”, koja nije bila uključena u studiju, nazvala ju je “malom, ali ubjedljivom”. Ona je, međutim, dodala da nije jasno da li su pacijenti izliječeni.

– Veoma malo se zna o vremenu potrebnom da se sazna da li je klinički potpuni odgovor na dostarlimab jednak izliječenju – rekla je Sanof u uvodniku.

Stručnjak za kolorektalni karcinom na Harvardskoj medicinskoj školi Dr Kimi Ng, rekla je da, iako su rezultati “izvanredni” i “bez presedana”, trebalo bi ih ponoviti.

Inspiracija za studiju karcinoma rektuma došla je iz kliničkog ispitivanja koje je dr Dijaz vodio 2017. godine, a koje je finansirao Merk, proizvođač lijekova.

U ispitivanju je bilo uključeno 86 osoba sa metastatskim karcinomom koji je nastao u različitim dijelovima njihovih tela. Ali svi kanceri su imali mutaciju gena koja je spriječila ćelije da poprave oštećenje DNK. Ove mutacije se javljaju kod četiri odsto svih pacijenata oboljelih od kancera.

Pacijenti u tom ispitivanju uzimali su Merkov inhibitor kontrolne tačke, pembrolizumab, do dvije godine. Tumori su se smanjili ili stabilizovali kod oko jedne trećine do polovine pacijenata i živjeli su duže. Tumori su nestali kod deset odsto učesnika ispitivanja.

To je navelo dr Čerčeka i dr Dijaza da se zapitaju: Šta bi se dogodilo ako bi se lijek upotrebio mnogo ranije tokom bolesti, prije nego što bi kancer dobio priliku da se proširi?

Odlučili su se na studiju sa pacijentima sa lokalno uznapredovalim kancerom rektuma – tumorima koji su se proširili u rektum, a ponekad i na limfne čvorove, ali ne i na druge organe.

Dr Čerček je primjetio da hemoterapija nije pomogla nekim pacijenata koji su imali iste mutacije koje su uticale na pacijente u ispitivanju iz 2017. godine. Umjesto da se smanjuju tokom liječenja, njihovi rektalni tumori su rasli.

Možda bi, smatrali su dr Čerček i dr Dijaz, imunoterapija sa inhibitorom kontrolne tačke omogućila takvim pacijentima da izbjegnu hemoterapiju, zračenje i operaciju.

Dr Dijaz je tražio kompanije koje proizvode inhibitore kontrolnih tačaka da sponzorišu malo ispitivanje. Odbili su ga, rekavši da je ispitivanje previše rizično. On i dr Čerček su željeli da daju lijek pacijentima koji mogu da se izliječe standardnim tretmanima. Ono što su istraživači predložili moglo bi na kraju da omogući kanceru da naraste iznad tačke u kojoj bi mogli da se izliječe.

N1.rs

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Trikovi uz koje će šetnja dati dobre rezultate

DB

Očistite bubrege uz pomoć peršuna

DB

Srbijom hara kašalj za koji nema lijeka: Šta kažu pulmolozi?

DB

Ruska nutricionistkinja: Šta ne treba jesti poslije 40?

DB

Savjeti iz Hemofarma: Kratki vodič za zdravlje srca

M B

Šljive čuvaju srce, kontrolišu šećer u krvi

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više