Foto: Vladimir Tadić – Janjske otoke/Šipovo
Društvo

Hidroelektranama na Plivi i Janju bi da zaštite rijeke od privatnih graditelja?

Janj i Pliva, dvije rijeke na području opštine Šipovo, uskoro bi mogle da postanu mjesto izgradnje novih hidroelektrana, koje bi, ukoliko se to ostvari, funkcionisale u sklopu “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS).

Da se ova mogućnost razmatra, potvrđeno je za Nezavisne novine iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske i opštine Šipovo, a cilj je, kako kažu, “da se osnivanjem javnog preduzeća HE na Plivi i Janju, a onda i eventualnom izgradnjom dvije hidrocentrale, ove rijeke zaštite od privatnih graditelja”.

Na ovom planu 19. jula održan je sastanak ministra Petra Đokića i rukovodstva opštine Šipovo.

– Tom prilikom je konstatovano da opština Šipovo raspolaže značajnim neiskorištenim hidroenergetskim potencijalom te da je potrebno u narednom periodu sagledati mogućnosti osnivanja preduzeća koje bi bilo nosilac realizacije projekata izgradnje hidroelektrana na rijekama Plivi i Janju – rečeno je iz resornog ministarstva, uz naglasak da će, ukoliko preduzeće bude osnovano, ono biti zaduženo da izradi studije izvodljivosti i da, nakon što se studije dodatno analiziraju, pokrene postupak realizacije takvih projekata.

Foto: Gerila

Osnivanje preduzeća ideja je Milana Kovača, načelnika Šipova, koji je tu informaciju potvrdio i novinarima.

Tvrdi da je to urađeno isključivo kako bi eventualni projekti na rijekama Janj i Pliva bili pod nadzorom države, a ne privatnih preduzetnika, jer se radi o javnom potencijalu.

– Projekat je moja ideja. Vlada je rekla da će osnovati javno preduzeće HE na Plivi i Janju, čime će onda dobiti to preduzeće. U tom slučaju se državi, odnosno ERS, predaju rijeke na koncesiju na istraživanja. Republika Srpska onda traži mogućnost da se taj energetski potencijal bez narušavanja ekologije iskoristi i odredi gdje je moguće i kako je moguće praviti državne hidroelektrane, čime bismo izbjegli navalu na mini-hidroelektrane (MHE) koje ganjaju privatni preduzetnici. Ja pozivam Vladu da osnuje preduzeće i da izbjegnemo mešetare u malim hidroelektranama – naglašava Kovač.

Dodaje da ova priča nije pokrenuta odjednom i da je bitan hidroenergetski potencijal, s obzirom na, kako kaže, predstojeću krizu.

– Onaj ko bude imao energiju imaće sve. Mi imamo pet rijeka u Šipovu. Tih pet rijeka teče bezveze i niko od njih koristi nema – navodi Kovač.

Na pitanje da li eventualna gradnja pomenutih hidroelektrana može izazvati revolt građana, odgovorio da nema nijednog razloga da se to desi.

– Pa, na Trebišnjici imate nekoliko HE, oni prave struju za veći dio Republike Srpske. Šta imaju negodovati? Pa ostaće Pliva, neće ona nikuda otići. Niko tome nije prišao studiozno – kategoričan je Kovač.

Međutim, iz nevladinog sektora ne pozdravljaju da se bilo šta betonira na pomenutim rijekama.

– Da je načelniku opštine, isto kao i političkoj stranci koju predstavlja, stalo do zaštite rijeka, oni bi se potrudili i uradili šta treba da urade kako bi završili proceduru i stavili u zakonsku zaštitu rijeku Plivu, rijeku Janj i jedinstvene Janjske otoke. Postoji dogovor na nivou opštine i Vlade koju predvodi SNSD da se načelniku daju ovlasti da li se mogu ili ne mogu praviti MHE. Ali oni su onda odgovorili da to u opštini nema ko da radi. Sad su inače predizborne aktivnosti, pa se nešto mora i pričati, ali oni definitivno to samo vide kao izvor prihoda. Isto se dešava kao sa šumama i betonitom u Šipovu, isključivo prilika kako doći do para – kaže Nenad Bužanin, aktivista ekološko-promotivnog Udruženja “Eko-zona Šipovo” iz Šipova.

Foto: Gerila

On podsjeća da su još odavno postoje planovi da se u Janjskim otokama treba graditi velika HE, ali da su nadležni koji su dolazili iz Beograda jasno kazali da ne postoje dovoljni kapaciteti za takve projekte.

– 2006. naše udruženje je dovelo ovdje i Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, gdje smo pobrojali sva blaga ovog kraja. Taj dokument su dva puta štampali i dostavljali SO Šipovo na valorizaciju, ali oni to nikada nisu usvojili. Nisu htjeli, jer da jesu na rijekama se ne bi ništa gradilo – naglašava Bužanin.

Zlatko Keleč, odbornik Ujedinjene Srpske u SO Šipovo, ističe da se mora vidjeti kakve će biti krajnje namjere nadležnih.

– Prije svega, treba da se vidi na kom mjestu bi se gradilo i koji bi to bili kapaciteti. Međutim, moje mišljenje, kao stanovnika opštine Šipovo, ne kao nekog ko je u politici, ja ću lično uvijek biti protiv bilo kakvog narušavanja prirodnih ljepota ovdje u Šipovu, nebitno da li su to male hidroelektrane ili nešto drugo – kazao je Keleč.

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

FS tzv. Kosova podnio žalbu protiv Piksija

DB

Dodik: Sutra sa Vučićem o zajedničkm stavu o učešću na samitu u Tirani

DB

Mandić priznao ubistvo Ariela Bogdanovića

DB

Briše se Pravilnik o registraciji vozila ministra Vojina Mitrovića

DB

U ponedjeljak promjenjivo oblačno vrijeme uz sunčane periode

DB

Petar Jokanović novi v.d. direktor banjalučkih vrtića

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više