Foto: BN
EX YU

Kako je 45 medicinskih sestara iz Hrvatske za džabe dobilo diplome u Srbiji?

Bivši rektor Univeziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i dekan Medicinskog fakulteta Predrag Čanović uhapšeni su po nalogu kraljevačkog Tužilaštva za organizovani kriminal, potvrđeno je iz MUP-a Srbije.

Kako stoji u saopštenju, pripadnici MUP-a uhapsili su N.A. (64), bivšu odgovornu osobu Univerziteta u Kragujevcu zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo trgovina uticajem, kao i P.Č. (63), bivšu odgovornu osobu Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, koji se tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, piše Blic.

– Kako se sumnja, N.A. je protivzakonito posredovao da P.Č. i nastavnici koje je angažovao na realizaciji nastave i osoba koja su odgovorna za stručne i administrativno-tehničke poslove na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, protivno propisima za upis stranih državljana na studijske programe izvrše upis 45 kandidata, državljana Republike Hrvatske, na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra (tehničar u školskoj 2013) 2014. godini, održe nastavu i izdaju diplome za 44 predmetna studenta – piše u saopštenju MUP.

Takođe dodaju i da je zbog čega uhapšen i Čanović.

– P.Č. je, kako se sumnja, upisao i omogućio školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara, koje su, prve dvije godine studij,a završile na fakultetu u Zenici, dislociranog sa nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Evropski centar za mir i razvoj, pri čemu su studentkinje ugovore potpisale sa Evropskim centrom za mir i razvoj. Takođe, on im je, kako se sumnja, omogućio izdavanje 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da nisu ni izmirile svoje finansijske obaveze na koje su kao strani studenti bile u obavezi – kažu u MUP.

Ističu da su Arsenijević i Čanović, kako se sumnja, oštetili Univerzitet u Kragujevcu za 2.700.000 dinara (oko 54.500 KM) na ime nepokretanja postupka priznavanja strane visokoškolske isprave i vrednovanja studijskog programa za ukupno 45 kandidata, budžet Srbije na ime neuplaćenih taksi po podnijetom zahtjevu za priznavanje strane visokoškolske isprave u iznosu od 314.100 dinara (oko 5.290 KM), kao i Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina, na koju su kao strani državljani bili u obavezi u ukupnom iznosu od 5.692.250 dinara (oko 96.000 KM).

– Takođe, N.A. se sumnjiči i da je posredovao da P.Č. protivno propisima omogućio odbranu doktorske disertacije jednom hrvatskom državljaninu i studentu Evropskog centra za mir i razvoj i omogući izdavanje diplome o stečenom nazivu doktor nauka, a da kandidat nije ni bio upisan kao student navedenog fakulteta u Kragujevcu, niti je izmirio svoje finansijske obaveze prema fakultetu i univerzitetu.

P.Č. se tereti i da mu je omogućio odbranu doktorske disertacije, iako je znao da kandidat nije ni bio upisan na doktorske akademske studije Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, a kada je N. A. stupio na dužnost odgovorne osobe Univerziteta u Kragujevcu, s njim je, kako se sumnja, potpisao i izdao diplomu o završenim doktorskim studijama za navedenog kandidata, iako su znali da on nije izmirio svoje finansijske obaveze prema Fakultetu i Univerzitetu.

Omogućavajući odbranu doktorske disertacije i izdavanje diploma hrvatskom državljaninu, osumnjičeni su oštetili Univerzitet u Kragujevcu u iznosu od minimum 80.000 dinara, budžet Republike Srbije na ime neuplaćene administrativne takse od 6.980 dinara i Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina, na koju je kao strani državljani bio u obavezi da plati u ukupnom iznosu od 6.970 evra.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu – zaključuje se u saopštenju.

Blic

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Zaprljan dio novog šetališta: Apel građanima da čuvaju zajedničku imovinu

SB

GrO PDP Banjaluka bogatiji za 500 novih članova

SB

Budimir: Pokrenuta inspekcija svih visokoškolskih ustanova u Srpskoj

JMS

Sastali se predstavnici Ministarstva rada i Saveza sindikata (FOTO)

JMS

“Djevojčica iz kade” ima samo 10 kilogarama, plače kada vidi muškarca

JMS

Crna Gora: U ponoć počinje izborna tišina

JMS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više