Foto: Frontal
Politika

Krivični zakon: Nijedna prijava o uvredama na račun Srpske


Republičkom javnom tužilaštvu do sada nije podnesena nijedna prijava za vrijeđanje Republike Srpske i njenih simbola, što dokazuje da su izmjene Krivičnog zakona djelovale preventivno.

Izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske kojim je kažnjivo vrijeđanje Republike Srpske i njenih simbola djelovale su preventivno što dokazuje podatak da tokom jednogodišnje primjene Republikom javnom tužilaštvu nije dostavljena nijedna prijava za ovo krivično djelo, ocijenili su pravni stručnjaci i poslanici.

Oni pozivaju nadležne organe da ukoliko procijene da u istupima pojedinaca postoje elementi pomenutog krivičnog djela, to po službenoj dužnosti procesuiraju.

Uvredljive izjave Salkića i Tokače – posao za tužilaštvo

Banjalučki advokat Milan Petković rekao je Srni da su prije donošenja izmjena izmjena Krivičnog zakona istupali pojedinci, najčešće bošnjački političari koji su Republiku Srpsku i srpski narod nazivali genocidnim tako da je ovaj zakon opravdao postojanje i da je preverirao ta krivična djela.

– Krećemo u period predizborne kampanje i biće zanimljivo. Sigurno je da će biti treških riječi, a vidjećemo da li će se neko usuditi i učiniti ovo krivično djelo – rekao je Petković, koji je i potpredsjednik Narodne skupštine Srpske.

Kako je naglasio, niko ne smije da naziva Srpsku niti njene narode ni zločinačkim ni genocidnim.

– Ukoliko neko počini ovo krivično djelo i makar da postoji sumnja na to ili neko smatra da je djelo učinjeno, svaki građanin to može da prijavi policijskoj stanici ili tužilaštvu – naveo je on i dodao da se ovo krivično dijelo odnosi na vrijeđanje ne samo srpskog, već i naroda koji žive u Srpskoj.

Petković napominje da tužilaštvo sprovodi istragu i donosi naredbu o njenom sprovođenju, te podiže optužnicu ukoliko bude utvrđeno da postoje elementi krivičnog djela.

Na pitanje kako komentariše sporne izjave potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića i direktora Istraživačko-dokumentacionog centra Sarajevo Mirsada Tokače u kojima se Republika Srpska pominje u negativnom kontekstu, Petković kaže da, ukoliko nije bilo prijava građana, tužilaštvo i sada može da to procesuira jer ta djela nisu zastarjela.

– Evo posla za tužilaštvo da sprovede predistražne radnje, odnosno da prikupi dovoljno informacija da li postoje sumnja da je počinjeno pomenuto krivično djelo – naglasio je Petković.

Ovlaštena lica da djeluju po službenoj dužnosti

Član Komisije Narodne skupštine Srpske za politički sistem, pravosuđe i upravu Goran Selak kaže za Srnu da je svaki građanin i stanovnik Republike Srpske, odnosno BiH može da podnese prijavu kada uoči da je negdje neko vrijeđao simbole Republike Srpske.

– Svakako ovlaštena službena lica, kako pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, tako i tužioci, mogu po službenoj dužnosti da procesuiraju počinioce ako u nekim medijima uoče ili dobiju neku informaciju o izvršenju krivičnog djela – naveo je on.

Pošto nema prijava pred nadležnim tužilaštvima, ističe Selak, moguće je i da je zakon djelovao preventivno na određena lica koja su ispoljavala mržnju prema simbolima Republike Srpske.

– Nadležni organi su trebali reagovati, jer je zakon na snazi i moraju da obavaljaju svoj posao za koji ih građani plaćaju – naglašava Selak.

Izmjene Krivičnog zakona pokazale opravdanost

Zamjenik šefa Kluba poslanina SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Srđan Mazalica ocjenjuje za Srnu da su izmjene zakona postigle efekat u smislu preventivnog djelovanja.

Kao je naglasio, iako smatra da je zakon potrebno i unaprjediti, postavlja se pitanje da li se izmjenama ovog zakona te izmjenama koje je u Krivičnm zakonu BiH nametnuo posljednji visoki predstavnik BiH Valentin Incko u vezi sa negiranjem genocida, u BiH vraća verbalni delikt iz bivše Jugoslavije.

On smatra da bi ova djela trebala da budu tretirana kroz postojeće zakone koje se odnose na širenje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

– Mislim da je i u tužilaštvima u BiH došlo do prećutnog dogovora da se po službenoj dužnosti ne sprovode postupke jer su sami svjesni da bi to otvorilo Pandorinu kutiju i da bi dodatno narušilo međuetničke i međunacionalne odnose u BiH – rekao je Mazalica.

On je podsjetio da je jedan od razloga raspada bivše Jugoslavije što je kažnjavano negativno izgovaranje stavova o kounističkom režimu.

– Pojednici koji su učestvovali u raspadu BiH su ležali u zatvoru zbog verbalnog delikta i svavako da su svoje političke frustracije nosili kroz političke odnose u bivšoj Jugoslaviji i samim tim je to ciklično doprinosilo da narušeni međunacionalni odnosi dovedu do raspada zajedničke države –  izjavio je Mazalica.

On vjeruje da su ljudi u pravosuđu BiH svjesni da su ovakvi zakoni štetni.

– Narodna skupština je morala da donese izmjene Krivičnog zakona i one su pokazale opravdanost. Vidimo da nije bilo postupanja po tom zakonu, ali i po zakonu koji je nametnuo Incko – naglasio je Mazalica.

U Tužilaštvu nema prijava

Posebno odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala nije zaprimilo nijednu prijavu koja bi se odnosila na javnu porugu, prezir ili grubo omalovažavanje Republike Srpske, njene zastave, grba, amblema ili himne.

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, kako je rečeno Srni, do 27. jula nije zaprimilo nijednu prijavu koja bi se odnosila na javnu porugu, prezir ili grubo omalovažavanje Republike Srpske, njene zastave, grba, amblema ili himne.

Dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske predviđa da ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine.

Predviđeno je da će, ako je djelo iz ovog prvog stava izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac biti kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Trivićeva: Učiniću sve da opozicija ima jedinstvenog kandidata za gradonačelnika

DB

Slovenija nabavljala indijske granate za Ukrajinu? Ljubljana negira

DB

Teslić: SNSD, SPS, SP, DEMOS i US o zajedničkom kandidatu za načelnika

DB

Evropski parlament ponovo traži uvođenje sankcija Dodiku

DB

Usvojeno: BiH dobija sistem “Amber Alert”

DB

U BiH registrovano preko 1,2 miliona motornih vozila

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više