Foto: I.Krijestorac
Politika

Turkovićeva nemilice “peglala” biznis karticu


Tokom putovanja šefica diplomatije BiH Bisera Turković prošle godine nemilice je “peglala” biznis karticu, a prema onome što je ostalo u knjigama revizori nisu mogli napisati da je sve bilo u skladu sa pravilima.

Kancelarija za reviziju institucija BiH objelodanila je izvještaj u kojem je dala svoje viđenje finansijske discipline u Ministarstvu inostranih poslova (MIP) BiH, koje je lani u kasi imalo više od 53,4 miliona maraka. U najnovijem izvještaju revizora pobrojane su manjkavosti i nedostaci te su, prema ocijeni revizora, zaradili mišljenje s rezervom za finansijski dio, dok su, ne izražavajući rezervu u dijelu koji se odnosi na usklađenost sa aktima, skrenuli pažnju na to da je sistem internih kontrola daleko od poželjnog.

Poseban dio revizorskog izvještaja je posvećen kartici koju u MIP-u mogu da koriste, u aktuelnom mandatu, Turkovićeva kao resorni ministar, Josip Brkić kao njen zamjenik te sekretar, a limit zaduženja, navode revizori, putem biznis kartice je 20.000 maraka. Koristi se za plaćanje troškova službenih putovanja, na osnovu putnih naloga, odnosno troškova prevoza, hotelskog smještaja, reprezentacije i slično.

– Ukupna potrošnja po biznis kartici iznosila je lani 43.094 KM, od toga iznosa ministarka je potrošila 37.573, zamjenik 5.521 KM, a ostalo se odnosi na provizije. Kontrolom korišćenja službene biznis kartice koju koriste ministarka i zamjenik ministra, nismo se u potpunosti mogli uvjeriti u opravdanost korišćenja u svrhe za koje služi, s obzirom na to da u nekim slučajevima nedostaju specifikacije i računi koji dokazuju namjenu korišćenja sredstava – piše u izvještaju.

Sponzorisano

Aktima je definisano da je korisnik biznis kartice obavezan da dostavi sve račune i potvrde o plaćanju tim putem te da za sve isplate na izvodu kartice, a za koje ne budu priloženi odgovarajući računi, ta isplata bude knjižena na lični konto korisnika kartice, uz obustavu od ličnih primanja.

– To se u praksi nije sprovodilo – kategorični su revizori.

Nije sve bilo čisto ni kada je riječ o potrošnji novca iz reprezentacije, odnosno za hranu i piće. Po tom osnovu je iskeširano 400.000 KM, što je za 56.080 KM više u odnosu na prethodnu godinu.

– Utvrđeno je da kod računa na službenim putovanjima u nekim slučajevima nema nikakvog obrazloženja, što u pitanje dovodi svrhu reprezentacije i transparentnost. Računi na putovanjima su većinom plaćani putem biznis kartice. Troškovi su priznati i bez računa, na osnovu zabilješke da je račun izgubljen – navedeno je u revizorskom izvještaju, uz napomenu da je ustanovljeno i da je određen broj računa iz 2020. knjižen u 2021. godini.

Puna kontrola, prema viđenju revizora, nije još uspostavljena ni kada je riječ o korišćenju službenih vozila. U nekim nalozima nema relacije i vremena kretanja vozila, kao ni pečata i potpisa prilikom sipanja goriva, a uz to su i evidentirane lokalne vožnje od više od 170 kilometara.

– Sve to može imati za posljedicu povećan rizik od nenamjenske upotrebe službenih vozila – piše u revizorskom izvještaju.

Na ime putnih troškova prošle godine je potrošeno 953.250 KM, što je u odnosu na 2020. više za oko 360.000 KM. Uočen je ponovo problem, jer, uz putne naloge, mahom, nije bilo pozivnog pisma ili druge protokolarne korespondencije koja bi dokazala ko snosi troškove puta.

– Određena službena putovanja su trajala neuobičajeno dugo – više od deset ili 14 dana, vršene su isplate novih akontacija, a da prethodno uplaćene nisu opravdane – istaknuto je u izvještaju.

Evidencije

Revizori su upozorili nadležne u MIP-u da nisu sproveli u djelo ni sve preporuke koje su im dali tokom ranijih ciklusa. Podvučeno je da još nije uspostavljeno ažurno vođenje evidencija o zaposlenima te da su određene osobe angažovane putem ugovora o radu na određeno radno vrijeme bez javnog konkursa, kao i da su nadležni nastavili praksu angažovanja po ugovoru o djelu na duži period.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Stojković: Ne predajemo se i idemo do kraja

DB

Pogledajte gol Luke Jovića koji je spasio Srbiju (VIDEO)

SB

Mališan u Minhenu oduševio Srbe nakon intoniranja himne (VIDEO)

SB

Jović spasio “Orlove” (FOTO/VIDEO)

SB

Proizvoljni stavovi međunarodne zajednice štete BiH

M B

Nešić: Inicijativa SDA – pokušaj diskreditacije

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više