FOTO: Elta TV
Banjaluka

Dragan Milanović: Želimo vratiti duh stare Banjaluke! (FOTO/VIDEO)

Park Mladen Stojanović je naš najveći, još uvijek najveći gradski park u Banjaluci. Kažem još uvijek najveći zato što je naša ideja da se grade i veći parkovi. Bilo je nekoliko inicijativa da se gradi tu preko puta, na Banjalučkom polju. Na žalost još gradnja nije počela. Priču započinje Dragan Milanović, odbornik u Skupštini grada Banjaluka, podsjećajući da ni on, ni odbornici koji su tu ideju podržali, od toga neće odustati.

– To bi bio park u pravom smislu riječi, gdje bi mogle porodice s djecom ili rekreativci, da bi mogli turisti svi da provode vrijeme u prirodi, a opet u centru grada. Idejno rjeđenje, koje je prije nekoliko mjeseci predstavljeno u kamemoj kuli je zaista fenomenalno. Tu su sadržaji za rekreativce, sadržaji za porodice, sa malom djecom. Znate kako, finalni oblik park ne može dobiti odmah na početku.  To bi bio dugoročni proces. Već smo sadili neke sadnice. Uradili smo ono što je bilo moguće bez izmjene regulacionog plana. I ponavljam od toga nećemo odustati i u narednom periodu, ćemo ponovo pokrenuti tu inicijativu – kaže Milanović apelujući na ostale kolege odbornika da ovi ideju konačno podrže

On je podsjetio da pozitivnih pomaka ipak ima, apostrofirajući povratak fontane po kojoj je Banjaluka bila prepoznatljiva.

FOTO: Elta TV

– Jedno od opredjeljenja nove Gradske uprave jste da se napravi ta veza tradicionalnog, između istorije Banjaluke koje ne smijemo da se odreknemo i naravno moderne i savremene Banjaluke. Jedna od tih vezta je upravo fontana koja je nekad bila u parku Petar Kočić u najstarijem parku u našem gradu. On je izgrađen još 1931 godine, doduše tada se zvao park Tisa Milosavljević ali već 1932 kada je naopravljen  spomenik Petru Kočiću on mijenja ime. Ta fontana je bila tamo, i na žalost 2006. godine prilikom rekonstrukcije parka je ona izmještena. Dugo godina je bila inicijativa građana Bnajaluke da se ona vrati, jer mislim da nema Banjalučanina ili nekoga ko je proveo neko vrijeme u Banjaluci da se pored nje nije fotografisao. Zaista je bilo puno zahtjeva, i evo ova gradska uprava je to uspješno realizovala upravo na ovoj lokaciji – kaže Milanović 

– Još jedna inicinativa povratka stare Bnajaluke se upravo realizuje. To je obnova mosta u Trapsitima – kaže Milanović podsjećajući da je u neposrednoj blizini i stara hidrocentrala u Delibašinom selu, zahvaljujući kojoj je Banjaluka bila osvijetljena osam godina prije Zagreba.  Ideja je, dodaje, da se pored mosta koji je izgrađen prije 118 godina rekonstruiše i hidrocentrala.

FOTO: Elta TV

– U tom kontekstu, u kontekstu obnove duha stare Banjaluke, spoja tradicionalnog i modernog treba posmatrati i inicijativu za obnovu kuće Milanovića – kaže odbornik u skupštini grada Banjaluka Dragan Milanović.

– To je jedna od najljepših kuća u Banjaluci, izgrađena prije 130 godina. Poznati i ugledni banjalučki trgovac Savo Milanović ju je gradio, a naš savremenik prof Branko Milanović se tu rodio, i postoje još uvijek nasljednici te porodice, ali nije u jihovom vlasništvu. Grad je nekad poslije zemljotresa otkupio tu kuću. Ona je, na žalost, izgubila svoj autentični izgled, naročito u prizemlju, gore je dosta sačuvano. Ideja je da se taj objekat rekonstruiše, da se koliko god je to moguće zadrži njegov izvorni izgled a da to bude Muzej Grada Banjaluka. Tu je, podsjetiću bio i prvi bioskop u našem gradu, dok se ove naše generacije sigurno sjećaju kluba Cedubal. Tako, eto,  i za tu lokaciju Banjalučane vežu brojne emocije – kaže na kraju priče Dragan Milanović, najavljujući u narednom periodu još niz inicijativa kojima će, kako kaže, biti cilj spojiti tradicionalno i moderno, što je intencija i odbornika koji imaju slična razmišljanja ali i ove gradske administracije. 

Elta TV

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Banjalučki kajakaši dočekani u Beogradu: Prešli savski put od 520 km

DB

Banjaluka: Biciklijadom obilježen dan bez automobila

DB

Gradonačelnik Banjaluke: Odblokirali smo grad i bez sekretara Skupštine

M B

Raljić: U Motikama radimo punom parom! (FOTO, VIDEO)

M B

Kresojević: Potrebne izmjene Porodičnog zakona, pokrenućemo peticiju (VIDEO)

M B

Stomačni virus hara Banjalukom

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više