Foto: sarajevo-airport.ba
Društvo

Sarajevski aerodrom se širi

Sarajevski aerodrom proširuje svoje kapacitete, a saglasnost za, kako se navodi u obrazloženju, posao od javnog interesa, dala je Vlada FBiH.

Ovo je saopšteno nakon 331. sjednice Vlade FBiH, u kome se navodi da je ova institucija prihvatila Elaborat JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo kao procjenu postojanja javnog interesa za izgradnju dodatnih kapaciteta ovog aerodroma metodom koncesije.

– Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaduženo je da ovaj zaključak i Elaborat dostavi Općini Ilidža radi pribavljanja saglasnosti za provođenje postupka dodjele ove koncesije – naveli su iz Vlade FBiH i dodali da je ova institucija 16. juna dobila akt od strane Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, a kojim je inicijativa za rješavanje podkapacitiranosti na Međunarodnom aerodromu Sarajevo vraćena na doradu, a sve u skladu sa, kako navode, mišljenjem Komisije za koncesije BiH i stavom Vlade FBiH.

– Nakon vraćanja na doradu i nakon što je Međunarodni aerodrom Sarajevo dostavio Elaborat, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija konstatiralo je da on sadrži sve relevantne podatke na osnovu kojih je procijenjeno da postoji javni interes za izgradnju dodatnih kapaciteta Međunarodnog aerodroma Sarajeva metodom koncesije – stoji u saopštenju Vlade FBiH.

Pored toga, Vlada je usvojila i informaciju Federalnog ministarstva trgovine o direktnim stranim ulaganjima u Federaciji BiH za 2021. godinu, a vidljivo je da su inostrana ulaganja veća nego godinu ranije.

U informaciji je navedeno da je, prema podacima Centralne banke BiH, stanje direktnih stranih ulaganja (DSU) u razdoblju 2012-2021. godine u FBiH iznosilo 10.221,9 miliona KM.

– U 2021. godini direktna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini iznosila su 971,2 miliona KM, od kojih se na FBiH odnosi 825,6 miliona KM.  Takođe, u prošloj godini bio je značajno veći priliv ulaganja u FBiH u odnosu na 2020. godinu koji su, prema revidiranim podacima, iznosili 447,2 miliona KM – rečeno je iz kabineta za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kada su u pitanju zemlje investitori u 2021. godini, najviše novca u kasu FBiH slilo se redom iz Švajcarske (223,1 milion KM), Turske (146,6 miliona KM), Njemačke (91,3 miliona KM), Austrije (70,8 miliona KM) i Hrvatske (63,3 miliona KM).

Najveće investicije prema djelatnosti odsnosile su se na trgovinu na malo (osim trgovine motornim vozilima i motociklima) i to od 166,5 miliona KM i od 107,5 miliona KM na proizvodnju gotovih metalnih proizvoda (osim mašina i opreme).

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

“Crni petak” progutao više od 26 miliona KM

SB

Zdravstvo na leđima radnika

BS

Vremenska prognoza: Hladno i pretežno suvo

BS

U Banjaluci rođeno devet beba

BS

Putevi: Magla smanjuje vidljivost na zapadu i sjeveru

BS

Prognoza za narednih nekoliko dana

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više