Foto: Printscreen
Politika

Intelektualci iz Srbije pisali Guteresu: Karadžić izložen torturi u zatvoru

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je generalnom sekretaru Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću koji služi kaznu od 40 godina u zatvoru na britanskom ostrvu Vajt.

U pismu, u kojem se ističe da su Karadžiću uskraćena čak i prava koja je ima u zatvorskoj jedinici u Hagu, sa pratećim “Apelom za pomoć i akciju spasavanja Karadžićevog života i dostojanstva”, oni tvrde da u Karadžićevom slučaju postoji mogućnost njegovog tragičnog ishoda i traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj, pišu beogradske “Večernje novosti”.

Karadžiću su, kako se navodi, onemogućeni susreti sa pravnim savjetnicima, duže vrijeme se nalazi u potpunoj izolaciji, a onemogućeno mu je i korištenje dodatne svjetlosti u vidu lampe i kompjutera.

Nije mu dozvoljeno da se obraća zatvorskoj upravi, niti bilo kojoj pravosudnoj instanci, izložen je psihičkom maltretiranju čuvara, a zatvor je blokirao kartice njegovih prijatelja i članova porodice, pa niko od njih ne može da mu uplati novac za hranu i telefon.

Pismo srpskih intelektualaca upućeno na adrese UN i brojnih stranih država, kao i prateći apel, potpisalo je 120 srpskih javnih ličnosti i intelektualaca.

Među njima su akademici Vasilije Krestić, Slobodan Remetić, Slavenko Terzić, Matija Bećković, Kosta Čavoški, Radoje Čolović, Jovan Delić, Svetislav Božić.

Potpisnicima su i profesori, pisci i umjetnici, među kojima i Emir Kusturica, Milivoje Ivanišević, Darko Tanasković, Gojko Đogo, Rajko Petrov Nogo, Miloš Ković, diplomate Vladislav Jovanović i Živadin Jovanović, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i drugi.

Oni u pismu obavještavaju generalnog sekretara UN o brojnim kršenjima najosnovnijih ljudskih prava Radovana Karadžića i zahtijevaju pomoć i neodložnu akciju.

Tekst za zahtjevom upućen je ambasadama zapadnihi zemalja, EU i SAD u Beogradu, kao i na adrese Ruske Federacije, Kine, Indije, Indonezije, Egipta, Libije, Alžira, Gane, Brazila, Argentine, Kube, Palestine i Izraela.

Potpisnici ističu da je Karadžić na ostrvu Vajt tretiran kao britanski zatvorenik, što drastično pogoršava njegov položaj.

Za njega, kako ukazuju, ne važe međuanarodne norme o humanom postupanju, kao ni takozvana Nelson Mandela rezolucija i ističu da je Karadžić od ishitrenog prebacivanja u britanski zatvor u maju 2021. godine, podvrgnut besprimjernoj torturi.

Potpisnici traže neodložno poštovanje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, kao i odredbe Statuta Haškog tribunala, Norme suda pred kojim je osuđen, koje predviđaju da se osuđenik upućuje na izdržavanje zatvorske kazne u mjestu najbližem njegovoj matičnoj državi.

Ističe se da se Karadžić već neko vrijeme nalazi u potpunoj izolaciji bez prava na kontakt sa porodicom, a navodni razlog je citiranje njegovih političkih stavova u medijima od drugih osoba.

Potpisnici naglašavaju da Karadžić ne može biti kažnjen zbog postupanja drugih ljudi i medija, te upozoravaju da su iz Karadžićevog kratkog poziva najbližima saznali da je izložen psihičkom maltretiranju zatvorskih službenika i ponižavanju svake vrste.

– On ne uzima hranu i vrlo je moguće da je otpočeo štrajk glađu. Imajući sve ovo u vidu, smatramo da je jedino pravno i humano ispravno – vraćanje na odredbe rezoucija UN i pravila Nelson Mandela, jer bi to riješilo sva navedena nehumana kršenja prava dr Karadžića – navode potpisnici.

U drugom dijelu apela, srpski intelektualci naveli su sve akcije pravosudnih vlasti u Britaniji kojima se ignorišu i prenebregavaju međunarodni standardi i konvencije kada je u pitanju tretman zatvorenih osoba.

Srpski intelektualci osporavaju i odluku o Karadžićevom slanju na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju, jer je kako tvrde, morao biti upućen u neku od bližih zemalja.

Oni traže i uspostavanje stalnog, redovnog i efikasnog nadzora Savjeta bezbjednosti i Generalne skupštine nad sprovođenjem odluka Međunarodnog mehanizma u Hagu i tvrde da su prethodno donesene odluke mimo pravila i standarda, čime je Karadžić doveden u položaj u kome mu je ugroženo dostojanstvo, ali i život.

Večernje novosti

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Počinje zaprašivanje komaraca

SB

Na pomolu drastičan pad cijena nekretnina

SB

Mask vratio titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu

JMS

Divlje svinje izazvale tri nesreće na auto-putu Banjaluka-Gradiška, ima povrijeđenih

JMS

Zvornik: Dvadesetak kuća poplavljeno, stanje se stabilizuje

JMS

Šulić: Turizam razvojna šansa za Srpsku, važno koristiti sve potencijale

JMS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više