FOTO: Elta TV
Banjaluka

Zečević: Eko Toplane spremno ušle u novu grijnu sezonu! (FOTO/VIDEO)

Eko toplane su spremno ušle u novi grijnu sezonu. Krenuli smo 15. oktobra, onako kako to nalažu opšti uslovi poslovanja. Građani mogu biti spokojni, rekao je gostujući u Banjalučkoj hronici ELTA TV Dragiša Zečević, član Upravnog odbora preduzeća “Eko Toplane” Banjaluka

– Iako su spoljašnje temperature iznad prosjeka, sezona je počela na vrijeme. “Eko Toplane” su još krajem devetog mjeseca, krenule sa funkcionalnim probama, a sve u cilju da se ove godine, usljed svih ovih dešavanja u energetici što bolje pripremimo za ovu grijnu sezonu. Probe smo obavili kako u samim “Eko Toplanama” tako i na mreži. Tokom tih funkcionalnih proba utvrđeni su brojni kvarovi na mreži, i mi smo ih rješavali sve do 15.10 kada smo zvanično krenuli u sezonu. No međutim, kao i svake godine, prvih mjesec dana kada se sistem pušta u rad, kada imate zagrijavanje mreže, pogotovo kada imate tople i hladne dane, odnosno širenje i skupljanje mreže, dolazi do pucanja i kvarova. I to se obično stabilizuje u prvih mjesec dana, kada već krenu niže temperature i kada krenemo da radimo 24 sata dnevno punim intenzitetom – kaže Zečević

Dok u regionu i širom Evrope pomjeraju početak sezone grijan¬ja na početak novemb¬ra uz uvođenje brojn¬ih propisa za uštede energije, Banjaluka je sezonu ipak počela 15. oktobra.

FOTO: Elta TV

– I pored problema sa ispo¬rukom energenta, sa kojima se gotovo cijela Evropa susreće, kao i na brojna po¬skupljenja,  mi smo pak uspjeli iskomunicirati sve sa Šumama Republike Srpske, tako da se već sada osjeti da imamo bolje punjenje nego što smo ga imali u ljetnom periodu, tako da ipak nećemo imati one probleme kojih smo se pribojavali. S druge strane, ono što je evidentno, naš energent je drvo, koji je značajno poskupio, vidite šta se dešava sa cijenama peleta na tržištu, a osnovna sirovina za proizvodnju peleta je upravo drvna sječka koju mi koristimo kao emergent – rekao je Zečević koji je gostujući u Banjalučkoj hronici, na pitanje o povećanju cijene grijanja, usljed stanja na tržištu, naglasio da nju određuje regulator.

– U ovom slušaju je to grad Banjaluka – kaže Zečević ističući da su Eko Toplane još  u martu ove godine, usljed povećanja cijena drveta i električne energije  tražile povećanje cijena.

– Grad u ovom konkretnom slučaju nije išao na povećanje cijena, nego se odlučio da ide sa nekom vrstom subvencije. Ta subvencija je iznosila dva miliona mraka, do sada je uplaćen million i mi očekujemo da se u narednim danima uplati i ostatak jer nam je to neophodno da platimo energente. E sada kakva će dalje situacija biti tokom sezone, vidjećemo. Mi očekujemo da će doći do novog  povećanja cijena energenata, i to je ono što mi sami ne možemo u ovom slučaju iznijeti. Da li će se Grad odlučiti na povećanje cijene grijanja ili subvenciju ili će  se odlučiti na kombinaciju ove dvije mogućnosti je do Grada. Naše je da kažemo koliko to poskupljenje iznosi, te da  regulator odnosno Grad i korisnici na kraju shvate da to neko treba da plati – objasnio je on.

FOTO: Elta TV

Zečević se osvrnuo i na stanje vre¬lovodne mreže. Ona je kaže gradsko vla¬sništvo, kao sastavni dio javne infrastr¬ukture.Ipak Eko Toplane su ove godine, više nego prethodnih sezona uložile u sanaciju vrelovodne mreže.

– Banjaluka naime ima tri glavna vrelovoda koja vode od “Eko Toplana” ka korisnicima.  Centralni gradski vrelovod koji vodi kroz Borik pa sve do centra grada bio je optereć sa 120%,  prikopčavanjem prevelikog broja korisnika, dok je vrelovod “Industrija” koji vodi ka sjevernom dijelu grada bio opterećen sa svega 40%. Mi smo značajnim ulaganjem krajem prošle godine, dio konzuma, izgradnjom novih cjevovoda, prebacili na taj vrelovod, što bi značajno trebalo olakšati isporuku toplotne energije u centralnom dijelu grada, trebalo bi da poveća i kvalitet grijanja u tim naseljima, posebno za naselje Nova Varoš – kazao je Zečević naglašavajući da je izgradnjom Eko Toplana – riješen izvor snabdjevanja grada toplotnom energijom ali da će tek rekonstrukcijom mreže biti trajnije riješen problem kvalitetnog snabdjevanja grada toplotnom energijom.

– Obnovljeno je tek nekih dvadesetak odsto mreže u gradu. Nekih pedesetak kilometara. To jeste veliki problem. Mi na taj problem stalno ukazujemo. Protekle godine smo zajedno sa EBRD i Gradom Banjaluka učestvovali u izradi jedne opsežne studije o rekonstrukciji gradske toplifikacione mreže, i to je na kraju prezentovano Gradu Banjaluka koji bi se kao vlasnik i budući investitor trebao odlučiti na tu rekonstrukciju. Mi smo jako zainteresovani da se to desi, na mreži su ogromni gubici,  značajan dio novih potrošača bi se mogao priključiti  kada bi se ti gubici otklonili – rekao je Zečević pozvavši naše sugrađane, da ozrače radijatore, da provjere svoje instalacije u stanovima i stambenoj zgradi kako bi se izbjegle neprijatnosti

Elta TV

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Banjaluka: Sportski tereni kod PMF-a u novom ruhu

DB

Stanivuković uz mještane Lazareva: Važno sačuvati radna mjesta, ali i naći rješenje za neprijatne mirise iz livnice

DB

Policija moli građane za pomoć u identifikaciji nasilnika

DB

“Zaštititi stari objekat Hotela Palas u Banjaluci”

SB

Besplatni placevi za višečlane porodice, mlade bračne parove i porodice poginulih boraca (VIDEO)

M B

Bosančić podnio Inicijativu za ocjenu zakonitosti Pravilnika o parkingu (FOTO/VIDEO)

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više