Foto: Agencije
Politika

“BiH će dobiti kandidatski status iz geopolitičkih razloga”

BiH će dobiti kandidatski status iz čisto geopolitičkih razloga, kako bi se zemlja vezala za Zapad i vršio dodatni pritisak na Republiku Srpsku s ciljem promjene Ustava BiH na njenu štetu, smatra univerzitetski profesor Srđan Perišić.

Perišić dao svoju analizu “BiH će dobiti kandidatski status iz čisto geopolitičkih razloga”

Perišić je izjavio da postoje tri opcije kada je riječ o dobijanju kandidatskog statusa, od kojih je, prema njegovom mišljenju, najmanje vjerovatna prva, da BiH status dobije u decembru i da odmah počne s pristupnim pregovorima.

Foto: presscentar.uns.org.rs

– Druga opcija je najrealnija. BiH dobija status, s tim da će početak pristupnih pregovora biti uslovljen ispunjavanjem uslova koje je komesar EU za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelji prije nešto više od mjesec dana saopštio, a koji su povezani sa onih 14 priorita iz 2019. godine – rekao je Perišić.

Prema njegovim riječima, treća opcija je da BiH dobije kandidatski status, a da se 14 prioriteta i novi uslovi ugrade u pristupne pregovore, što je neizvodljivo.

– Smatram da će kandidatski status biti samo forma. To je politička, odnosno geopolitička odluka, baš kao što je bio slučaj i sa Ukrajinom, Moldavijom i Gruzijom, koje su taj status dobile bez ispunjavanja bilo kakvih uslova – rekao je Perišić.

On je dodao da će se dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH odraziti i na Republiku Srpsku, s obzirom da joj od 14 prioriteta EU, najmanje tri ne odgovaraju jer zadiru u ustavne promjene, kojima se gubi konstitutivnost naroda i ukida pravo nacionalnog veta, kao zaštitnog mehanizma Srpske.

Perišić je napomenuo da je Srpska krenula u proces vraćanja nadležnosti, što je u koliziji sa uslovima Unije, tako da kandidatski status ništa neće promijeniti.

– EU je u velikoj krizi i ona nema snagu da donese nikakva rješnja na Balkanu, pa tako i u BiH. To je nova dimenzija zbog čega je taj status forma. Smatram da to neće imati neku svrhu, osim da nas odvoji od odnosa sa Rusijom, pa čak i sa Srbijom, s jedne strane, a s druge da vrše pritisak na Srpsku da odustane od svoje ustavne pozicije – ukazao je Perišić.

Kada je riječ o sutrašnjem dolasku Varheljija u BiH, Perišić je naveo da je to samo službena posjeta i da ne vidi nikakve značajne rezultate.

– Iako Varhelji dolazi iz prijateljske Mađarske, njemu su ipak ruke vezane jer je dio briselske birokratije i njegov prostor je tu ograničen. Ne sumnjam da će se on založiti da BiH dobije kandidatski status, pošto je najviše i radio po tom pitanju, ali glavnu riječ imaju vodeće sile EU – zaključio je Perišić.

Komesar EU za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelji doputovaće sutra u dvodnevnu posjetu BiH tokom koje će razgovarati sa zvaničnicima BiH o reformama i narednim koracima na evropskom putu BiH.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Zajednička komisija bez saglasnosti o Zakonu o nepokretnoj imovini

JMS

Incident u Skupštini Srbije: Vučić poručuje da je cirkus poslanika opozicije nanio ogromnu štetu

JMS

Lavrov: Laž je da Rusija odbija pregovore sa Ukrajinom

JMS

Vučić iznio 10 tačaka politike Srbije za naredni period

JMS

Povratak jednog od najstarijih simbola Banjaluke: Opet aktuelna priča oko vraćanja Sahat-kule (FOTO)

SB

Vašington: Cvijanovićeva na Molitvenom doručku

JMS

1 komentar

Galileo Galilei Nedjelja, 27.11.2022., 16:55 at 4:55 pm

Понекад се геополитички зову и окупаторски.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više